مراسم رونمايي مجسمه ستارخان صبح امروز با حضور برخي مديران شهرداري تهران در پارك ستارخان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار تجسمي مهر، مهندس محمودي از مديران شهرداري منطقه دو در ابتداي اين مراسم گفت: "شهرداري منطقه دو همواره از وجود طرح‌هايي براي زيباسازي شهر استقبال كرده است. شهرداري از شهرونداني كه در توسعه و ارتقاء طرح زيباسازي شهر كوشيده اند، تقدير مي‌كند. در مراسم امروز كه به مناسبت سالروز شهادت ستارخان، سردار ملي ايران و خطه آذربايجان، صورت گرفته است، سازمان زيباسازي شهر قصد دارد به اين وسيله از قهرمان مردمي ملت كه سال‌هاي زيادي در مدافعه با دشمن در جنگ و خون گذراند، تقدير كند."

شهريار ضرابي، مجسه‌ساز و هنرمند خالق تنديس ستارخان، نيز در ادامه مراسم ضمن سپاسگزاري از دست اندركاران اين مراسم تصريح كرد: "اثري كه من در قالب شخصيت ستارخان، سردار ملي ايران ارائه دادم، اثري است كه با تلاش و كوشش‌هاي فراوان به اين مرحله از نصب در معرض ديد عموم قرار گرفته است."

وي گفت: "گذشته از ارائه نيم‌تنه اين مبارز، سعي كردم احساسات و حتي نوع نگاه مخصوصي كه وي داشت را به شكل زنده‌اي به تصوير كشم. در واقع با بررسي منش و رفتار و زندگي پرماجراي اين مبارز ارزشمند مرا بر آن داشت تا وي را همان گونه كه هست تصويركنم؛ زنده، جاودان و جاري."

اين مجسمه‌ساز در پاسخ به اين پرسش خبرنگار تجسمي "مهر" كه براي دست‌يابي به ساخت اين تنديس تاريخي چه المان‌هايي را در طول كار رعايت كرديد گفت: "در عكس‌هايي كه همواره از ستارخان بر صفحه تاريخ نقش بسته بود، نشان يك شكستگي كوچكي بر ابروي راست او وجود داشت. همان‌طور كه اشاره كردم، تمام تلاش خود را بر ساخت اثر متمركز كردم تا بتوانم اثري زنده و زيبا ارائه دهم. در برخي عكس‌هايي كه در كتاب‌هاي تاريخ ما به چشم مي‌خورد، زاويه نگاه ژرف ستارخان طوري در تندباد زمانه به افق خاكستري خيره مانده است. من سعي كردم با الهام از اين مسئله، همان نگاه عميق ولي مضطرب را در چشمان ستارخان تصوير كنم."

شهريار ضرابي، مجسمه‌ساز و صاحب اثر "ستارخان"

ضرابي در توضيح بيشتر اثر ستارخان به خبرنگار تجسمي "مهر" گفت: "با اندكي دقت مي‌بينيد كه تنديس ستارخان روي يك پايه قرار گرفته است. در اين پايه كه خود به تنهايي يك كار حجم محسوب مي‌شود، از توناليته مشكي و خاكستري استفاده شده است. هدف از رنگ‌بندي در پايه اثر اين بود كه مي خواستم بيشتر مجسمه ستارخان كانون توجه مخاطب قرار گيرد نه خود پايه. زيرا تداخل حجم‌هايي كه زير اثر ستارخان و روي پايه كار به وجود آوردم، تصوير زيبايي در نظر مخاطب به وجود مي آورد."

بنا بر اين گزارش، مجسمه ستارخان از جنس برنز و به صورت سرديس ساخته شده است. اين مجسمه 85 متر ارتفاع دارد و جنس پايه‌اش از سنگ گرانيت است.

ستارخان كه فرزند يك پارچه‌فروش آذربايجاني بود، در مهرماه 1254 شمسي در روستاي بيشك نزديك تبريز در يك خانواده متوسط روستايي متولد شد.

او پس از قتل برادرش به دست نيروهاي دولتي به تبريز آمد و در پي درگيري با ماموران، تحت تعقيب قرار گرفت.  پس از به توپ بسته شدن مجلس و اعلام تعطيلي اساس مشروطيت توسط محمدعلي شاه، به خيل مشروطه‌خواهان پيوست. ستارخان و باقرخان از مبارزاني بودند كه همراه هفده نفر آزادي‌خواه، صف ضد استبداد تشكيل دادند.

تدوين اولين قانون اساسي بعد از پيروزي انقلاب مشروطه از جمله فعاليت‌هاي ستارخان و همرزمان وي بود. گرچه با كودتاي رضاخان و طرح مشروطه سلطنتي، تلاش‌هاي اين مبارز ناكام ماند، اما قيام ستارخان در تاريخ ايران ثبت شد. برخي معتقدند حتي حركت‌هاي انقلاب اسلامي ايران نيز وامدار جنبش مشروطه است.