آيت الله هاشمي رفسنجاني در كنگره ابوالفتوح رازي گفت : در مسير تاريخ اسلام به نقطه اي رسيده ايم كه ايران پايگاه مهمي در اشاعه اصالت مكتب اهل بيت است و ايرانياني كه در اين راستا فعاليت مي كنند بيشتري تاثير را از رمز حركت عدالت خواهانه حضرت علي (ع) دريافت كرده اند .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه " مهر " ، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين كنگره اظهار داشت : از آيت الله ري شهر براي ارائه اين حركت ارزشمند در حرم عبدالعظيم تشكر مي كنم و اميدوارم به اهداف مهم طراحي شده دست پيدا كنيم و دخاير عظيم انساني و الهي در تاريخ اين منطقه را احيا كنيم ، توضيحات نشان دهنده حركت عالمانه در اين راستا هستند و نكات ارزشمندي درسخنراني مقام رهبري در ملاقات برگزار كنندگان اين كنگره مشاهده مي شود ، در سخنراني من واژه اي چون تشيع ، قرآن ، ايران ، زبان فارسي و عدالت ورزي محور قرار مي گيرد.

آيت الله هاشمي رفسنجاني در ادامه گفت : اولين نقطه اي كه بر آن تمركز مي كنيم حضور تشيع در ايران است كه اين تشيع به همه جا راه يافته و حتي در غرب آفريقا هم اهميت بسياري دارد و داراي ريشه هاي عميقي در جهان است و در اين زمينه افراد آگاه و دلسوز به طرق مختلف فعاليتهاي شايسته اي را انجام داده است .

رئيس مجمع تشخيص مصلحت  نظام افزود : يكي از اشكالات واقعي بعد از دوران پيامبر اكرم ( ص ) ، ظلمي بود كه بر موالي رفت و كساني كه خود را در جريان جامعه ممتاز مي دانستند امتياز خاصي به خود داده و بر موالي ستم مي كردند در حالي كه اين تبعيض بر خلاف اسلام و مفاهيم قراني بود و در حقيقت محور اصلي حقوق و امتيازارزشهاي نفساني هستند كه با تبلور تقوا ايجاد مي شود.

وي در مورد موالي  افزود : موالي افرادي بودند كه از جنگ ها مختلف به كشورها پناه آورده بودند و رنگها و نژادهاي مختلفي داشتند . درميان اين موالي افراد شايسته بسياري هم بودند كه از آن جمله مي توان به بسياري از دانشمندان ايراني اشاره كرد ، كما اينكه مركز علمي جندي شاپوردر ايران با ورود اسلام مركزيت علمي خود را در جهان تقويت كرد اما پس از دوران پيامبر رفتار حاكمان با اين گروهها مناسب نبودند. اما امام علي (ع) به شكلي صريح از حقوق آنان دفاع كرده و به ظلمي كه بر موالي مي رفت اعتراض مي كردند  از اين جهت سياستهاي ايشان مقبول مظلومان قرار مي گرفت.

آيت الله هاشمي در ادامه افزود : ايرانيان مجذوب اين روش علي (ع) شدند و درمسير اعتقادات و افكار ايشان به شكل خالصانه حركت كردند به نحوي كه مشاهده مي كنيم در لشگر مختار زبان اصلي بود  و اين نهضت در جهت ظلمهايي بر اهل بيت رفته بود قيام كردند.

وي با تاكيد بر نفوذ شيعه در ايران تاكيد كرد و گفت : در شهرهاي بسياري از ايران چون ري ، قم ، ديلمان ، خراسان ، سبزوار ، نيشابور، و نقاط دور دست آسيا اين مذهب رواج بسياري داشته و دليل اصلي آن حمايت علي (ع) از مظلومان و اعتراضات ايشان به جريانهاي ظلمانه و تبعيض گرايانه بود.

وي گفت : ما در ايران مراكز زيادي را داريم كه شيعه با حالت تقيه توسعه پيدا كرده و در اعماق دل معصومين جاي گرفته است. معصومين توانسته اند با آرمانهاي خود اين قدرت عظيم را تشكيل دهند و از حمايت نيروهاي مردمي استفاده كنند.

وي افزود: ري افتخاردارد كه يكي از اين مراكز مهم است. كه توانسته است بزرگداشتي  علماي چون ابوالفتوح رازي را كه علاوه بر تفسير ارزشمند  واعظ بزرگي نيز بوده است ، برگزار كند.

آيت الله هاشمي رفسنجاني گفت : زبان فارسي و كشور ايران مورد توجه پيغمبر و اهل بيت بوده و آنان مقدمه چيني هاي بسياري را درجهت تبديل ايران به يك مركزعلمي بزرگ داشته اند ما طلبه ها هم بايد به زبان فارسي اهميت زيادي دهيم. چنانكه ابوالفتوح رازي فارسي را زبان مقدم در عربي بيان كرد.

وي گفت :  در تاريخ مشاهده مي شود كه فارسي نويسي در دوره مشخصي حرام بوده و دانشمندان معتقد بودند كه متون اسلامي نبايد  ترجمه شود ، چون در اين صورت عمق مفاهيم در ان رعايت نمي شود و ممكن است اشتباهي در جريان ترجمه صورت گيرد. اما در دوره فعلي كه ايران مركز اشاعه  اسلام ناب است بايد به زبان فارسي توجه ويژه داشته باشيم ؛ به همان ترتيب كه ابوالفتوح  در تفسير خود از اين زبان فاخر استفاده كرد.

آيت الله هاشمي رفنسجاني در ادامه اين كنگره گفت : عرفان و واعظ و اندرز همچنين داستان گويي در ارائه مفاهيم ديني اهميت بسياري دارد كه ابوالفتوح رازي از آن بهره برده است . اما ويژگي اصلي فعاليت ابوالفتوح محور قرار دادن قرآن در فعاليت هاي خويش است در دوره اي از تاريخ به دليل روحيه اخبارگري بسيار از مرواج به مكتب  اخبار و روايت تاكيد داشته اند. اما لازم است كه در ارائه مطالب قران محور اصلي شيعيان قرار گيرد و به روايت استناد كند.

وي با تاكيد بر اينكه محور اصلي فعاليت ابوالفتوح رازي قرآن بود گفت: ابوالفتوح رازي با تكيه بر قران و عرفان ناب اهل بيت تفاسير خود را پيش برده است . و علاوه بر اين از غالب داستانهاي مهم براي ايجاد يك حركت عرفاني ، ديني ، تاريخي و سياسي بهره برده است.