به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان بخش خصوصی و دولتی استان کرمانشاه شامگاه پنج شنبه طی دیدار و نشستی با وزیر اقتصاد به بیان مشکلات و پیشنهاداتی برای بهبود فضای اقتصادی استان و کشور پرداختند که از آن جمله می توان به ضرورت افزایش بهره وری از منابع موجود و ایجاد استقلال مدیریت منابع مالی و پولی در استان ها اشاره کرد.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه در این مراسم با اشاره به اقدامات اقتصادی دولت طی یکسال اخیر گفت: طی این مدت شاهد اقدامات اقتصادی از سوی او بودیم که اثرات مثبت آن قابل مشاهده است. در این مدت شوک های آنچنانی در بازار وجود نداشت و حتی پس از مذاکرات نیز با بینش و تدبیر خوب دولت بازار کنترل شده و ثبات در آن برقرار بود.
وی فعالیت های مثبت اقتصادی دولت را زمینه ای برای راه اندازی مجدد واحدهای تولیدی راکد دانست و گفت: آمار نشان می دهد که خیلی از عزیزان با توجه به ثبات وضعیت بازار به سمت فعال کردن پروانه های راکد می روند.
باید در کاهش نرخ سود تسهیلات دولت سرعت وشجاعت به خرج دهد
کاشفی تاکید کرد: به رغم موفقیت های ذکر شده من فکر می کنم باید مقداری با سرعت و شجاعت بیشتری در تصمیم گیری ها کار کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با بیان اینکه چند ماه است دولت روی نرخ تسهیلات بانکی کار می کند، تصریح کرد: این سرعت و شجاعت در اینجا ضروری است چرا که به رغم کار روی کاهش نرخ تسهیلات عملا اتفاقی نیفتاده و بانک ها در حال طی کردن رویه سابق خود هستند.
وی عدم بهره وری مناسب از منابع موجود را از مشکلات اصلی کشور برشمرد و بر افزایش این بهره وری تاکید کرد و گفت: نرخ بهره وری را باید به هر شکلی که ممکن است بالا ببریم.
کاشفی، با بیان اینکه چرا باید در تعطیلات عادی یک واحد اقتصادی نرخ سود بانکی پرداخت کند، علاوه بر کاهش سود تسهیلات خواستار حذف این بخش از سود تسهیلات نیز شد.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با بیان اینکه به رغم بهبود شاخص ها، در فضای کسب و کار کشور ۱۳۰ ام دنیا هستیم گفت: برای رسیدن به شرایط مطلوب هنوز راه طولانی در پیش داریم و بروکراسی اداری یکی از مهمترین مسائل ما در کشور است.
کاشفی نبود اعتماد در سیستم مالیات استانی کشور را یکی از بزرگترین مشکلات برشمرد و گفت: امروز ابراز دقیق اظهارنامه های مالیاتی به سود ما است اما کسانی که داوطلبانه این اقدام را انجام میدهند باید مورد تشویق قرار گرفته تا الگوی سایرین شوند و از سویی سطح درآمدهای مالیاتی افزایش یابد.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه گفت: ما هم متعقد به افزایش سطح درآمدهای مالیاتی هستیم اما سطح و شیوه آن باید مشخص شود و منابع جدید و مالیات گریزها باید شناسایی شوند و بار فشار آن از دوش تولید برداشته شود.
وی مشکل مالیات صادرکنندگان را عنوان کرد و افزود: سالهاست به دنبال حل این مشکل هستیم و در شرایطی که این افراد از معافیت مالیاتی برخوردار و اظهارنامه خود را نیز به موقع تحویل می دهند اما برای این موضوع دچار مشکل هستند.
پرویزخان تنها مرزی است که اختیار آن دست گمرک نیست
کاشفی، خطاب به کرباسیان، رئیس سازمان گمرک کشور نیز گفت: استان کرمانشاه از یک مدیرکل خوب در حوزه گمرک برخوردار است اما برای ارتقای فعالیت ها در این زمینه نیازمند این هستیم که اختیارات ایشان ارتقا یابد.
وی تصریح کرد: مرز پرویز خان تنها مرزی است که اختیار آن دست گمرک نیست و سازمان همیاری های شهرداری آن را مدیریت می کند که ما درخواست واگذاری اختیارات آن را به گمرک داریم، چرا که این مرز ظرفیت خوبی برای صادرات بسیاری از کالاهایی است که هم اکنون از مرز مهران صادر می شود. هم چنین به علت اینکه رویه صادرات و واردات در پرویز خان کم است نمیتوانیم بحث ترانزیت از طریق این مرز را داشته باشیم.
قول معاون اول رئیس جمهور محقق نشد
در ادامه رئیس اتاق صنایع و معادن استان کرمانشاه نیز با بیان اینکه معاون اول رئیس جمهور در سفر به استان کرمانشاه قول هایی در مورد کاهش نرخ سود تسهیلات از صندوق توسعه ملی را به این استان داده اند گفت: اما دریغ از یک ریال پرداخت و در واقع تاکنون موردی در این زمینه محقق نشده است.
معراج محرابی افزود: هر چند مردم استان کرمانشاه شرایط مالی دولت را درک کرده و کاهش قیمت نفت را صبورانه تحمل می کنند ولی اگر به سوابق صندوق توسعه ملی مراجعه شود خواهید دید که به استان های توسعه یافته چقدر پرداخت شده و در کرمانشاه چقدر پرداخت شده است.
وی گفت: علت توسعه نیافتگی استان، بیکاری، عدم کارایی و یا عدم فرهنگ کاری نیست، بلکه سرمایه است .
محرابی گفت: متاسفانه در سال های اخیر ما شاهد یک سرمایه گذاری دولتی در استان کرمانشاه نبوده ایم که سرمایه گذاری بخش خصوصی را هم به همراه بیاورد .
وی افزود: سیاست های تشویقی نیز به استان هایی چون استان اصفهان با ۴۰ واحد صنعتی بزرگ که حداقل بعد مسافتشان به اندازه تمام شهرک های صنعتی کرمانشاه است رسیده و از این تمهیدات و تشویقات بیشتر بهره برده است.
وی خواستار کاهش و اعمال معافیت های مالیاتی برای تولید برای جذب سرمایه گذار شد.
خواستار صفر شدن مالیات استان های مرزی هستیم
محرابی، خطاب به وزیر اقتصاد تصریح کرد: من از شما نماینده دولت خواستارم که طرحی اجرا کنید نرخ مالیات استان های درگیر جنگ مانند کرمانشاه به صفر برسد تا بتوانیم از این طریق سرمایه گذارانی را جذب استان کنیم.
وی خواستار کاهش سود بانکی نیز شد و گفت: ما و استان های توسعه نیافته نیازمند اجرای چنین طرحی هستیم . ما در جنگ خیلی هزینه دادیم و برای جبران اینها دولت خیلی مدیون این استان است و در دولت تدبیر و امید انتظارات ما بیش از این است.
محرابی افزود: خواسته دیگر ما این است که آمار صندوق توسعه ملی را بگیرید و آنچه که مطالبات این مردم است را پرداخت کنید.
وی بر افزایش منابع مالیاتی و کاهش فشار مالیاتی بر صنایع تاکید کرد و گفت: ما باید منابع مالیاتی را بسط دهیم و حاضریم برای این منابع هم راهکار ارائه دهیم.
محرابی در پایان خواستار طرح مسئله راه آهن غرب کشور در هیئت دولت شد و گفت: همیشه سفرهای مسئولین استانی به استان کرمانشاه با دستاوردهایی همراه بوده است، حق مردم استان کرمانشاه این نیست و دولت باید تدبیری کند که ۲۶ سال عقب ماندگی استان کرمانشاه را جبران کند و گرنه این خیل بیکاری تبدیل به ناهنجاری های اجتماعی می شود.
در ادامه مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی استان کرمانشاه و صاحب نظر در مسائل اقتصادی گفت: همه با بانک مشکل دارند ولی آمارها نشان می دهد که هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان وام پرداخت شده و این در حالی است که تنها شش هزار و۳۰۰ میلیون تومان سپرده جمع شده است، یعنی بانک ها ۳۳ درصد بیش از منابعی که جمع کرده اند تسهیلات پرداخت کرده اند.
وال استریت کرمانشاه ۵۰۰ میلیارد تومان ارزش مالی دارد
سهراب دل انگیزان افزود: از چهار راه بسیج تا میدان آزادی کرمانشاه حدود ۴۰۰ متر است که بیش از ۳۰ شعبه بانک های کرمانشاه در آنجا واقع شده اند که من لقب وال استریت را به آنجا داده ام و من با کمک مجریان بانک ها آنها را قیمت گذاری کرده ام که مجموعا بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان می شود و این در حالی است که مشکل سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی استان با ۳۰۰ میلیارد تومان قابل حل است.
دل انگیزان خطاب به وزیر اقتصاد گفت: درخواست ما تشکیل یک شورای مسئولیت اجتماعی بانک ها است که از این طریق نه فقط برای تامین سرمایه در گردش بلکه برای محدود کردن آنها برای اینکه حجم کل منابعی که اختصاص می دهند به ملک و سهام و اموال غیر نقد برداشته شود و مازاد املاک خود را فروخته و به مردم تسهیلات بدهند.
وی افزود: این نشان می دهد که بانک ها در این حوزه باید توسط یک نهاد اداره شوند و این نهاد باید مسئولیت اجتماعی بانک ها را بپذیرد.
مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی گفت: بانک ها در دنیا مقابل بهبود محیط زیست، توسعه پایدار و سرمایه اجتماعی مسئولند .
وی تاکید کرد: ما باید از بانک ها بخواهیم از نگاه سوداگرانه به بازار به نگاه مسئولیت اجتماعی تغییر نگاه دهند که مطمئنا نیازمند کمک و مساعدت مجلس و نظارت است، لذا به عنوان اولین هدف باید برای آن نهادسازی کرده و یک شورای امنیت اجتماعی تشکیل که بتواند در این زمینه اقدام کند.
دل انگیزان مشکل بعدی کشور را مشکل ارز دانست و گفت: ارز در کشور ما هر چند وقت یکبار وحشی می شود و لگد پرانی می کند وبسیاری از دستاوردهای بدست آمده را نابود می کنیم اما بعد از مدتی که دوباره آن را آرام می کنیم چون به شکل درستی آن را هدایت نکرده ایم بعد از مدتی دوباره وحشی شده و این کار را انجام می دهد واگر به این شیوه پیش رویم همانند سال ۷۳ و ۷۸ و ۹۲ این اتفاق تکرار می شود.
وی یکی از دلایل این اتفاق را رفتار دولت با ارز دانست و گفت: الان بازار ارزی وجود ندارد. دولت در تمام سال های گذشته ارزش را به بانک مرکزی فروخته است و بانک مرکزی از منابع خودش به دولت پول داده که خرج کند که این موضوع پایه پولی را گسترش داده است.
این صاحب نظر در مسائل اقتصادی افزود: در سال گذشته یک اتفاق متفاوت از سال های قبل آن افتاده و آن این است که سال های گذشته دولت ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار و بخش خصوصی تنها ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار ارز در اختیار داشته است اما سال گذشته بخش خصوصی ۵۲ میلیارد دلار ارز و دولت ۲۰ میلیارد دلار ارز داشته است یعنی مدیریت این موضوع با بخش خصوصی بوده است.
سال گذشته بدون افزایش پایه پولی تورم کاهش یافت
دل انگیزان افزود: بخش خصوصی ارزهایش را به بانک مرکزی نمی فروشد و به بانک های تجاری می فروشد، لذا سال گذشته دولت موفق شد بدون افزایش پایه پولی نقدینگی را کنترل کند که به لطف بخش خصوصی بود که ۵۲ میلیارد دلار پول به بانکها داد واگر دولت همان روش قبلی را پیاده می کرد دوباره با تورم مواجه و مشکل کنترل تورم داشت.
وی پیشنهاد داد نهادی تشکیل شود که دولت ارزهایش را به بانک های تجاری بفروشد، پیشنهاد اول ما بانک ملی است که این کار پایه پولی را قطعا کوتاه می کند.
دل انگیزان با بیان اینکه هر استان جغرافیای جدا و مدیرکل های مرتبط با خود را دارند گفت: یعنی در ارتقای خود مستقل عمل می کنند اما در حوزه پولی استان هیچ استقلالی ندارد. در استان های ما یک بازار پول وجود دارد اما متولی بازار پول وجود ندارد.
مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی استان کرمانشاه ادامه داد: این به معنای آن است که استان های ما دچار رهاشدگی بازار پول هستند و همین مسئله باعث می شود که نتوانیم سیاست های دفاع و تحلیلی را درحوزه پولی کنترل کنیم و باعث شویم تا به سایر حوزه ها کمک کند.
برای بازار پول استانها متولی مشخص شود
وی پیشنهاد داد: برای بازار پول استان ها متولی مشخص شود و باید بازار پول استان ها به رسمیت شناخته شود و به هر استان اجازه داده شود همانگونه که مدیریت استان بخشی از مملکت را مدیریت می کند ، مدیریت پولی استان هم ، پول آن را اداره کند.
دل انگیزان افزود: براین اساس بخشی از نرخ بهره، بخشی از نرخ تسهیلات و همه سیاست های کنترل پولی در بازار پول ناشی از عرضه و تقاضای پول را به استان ها بسپارید و برای آن متولی مشخص شود.
مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی استان کرمانشاه، خواستار مطالعه و بررسی پیشنهاداتش در هیئت دولت شد و ابراز امیدواری کرد که در نتیجه تحقق آن بتوان شاهد رفع مشکلات اقتصادی کشور و استان بود.
اقتصاد نفتی به کشور آسیب می زند
طیب نیا اقتصاد نفتی را بیشترین آسیب برای اقتصاد یک کشور دانست و گفت: علم اقتصاد نشان داده کم زیان ترین شیوه درآمد دولت مالیات است و این توان در ما وجود دارد که کشور را بدون درآمد نفتی اداره کنیم که مستلزم رونق بخشی به تولید است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه امسال را سال رونق نامگذاری کرده و دولت به دنبال تامین سیاست هایی است که یکی از آن سیاست های پولی و بانکی بوده و سعی دارد نرخ سود را کاهش دهد.
کاهش سود بانکی عوارض به همراه دارد
وی جلوگیری از عوارض کاهش نرخ سود بانکی را نیازمند یک تدبیر درست دانست و گفت: یکی از این عوارض می تواند حرکت منابع به سمت بازار طلا و ارز باشد و دیگر عارضه آن نیز حرکت منابع به سمت موسسات غیر منضبط است که در این صورت فعالین اقتصادی به طور کامل از منابع محروم می شوند.
طیب نیا از درخواست دولت به قوه قضاییه برای برخورد قاطعانه با موسسات غیرمجاز خبرداد و گفت: به دنبال تنظیم بسته ای هستیم که وقتی سود بانکی کاهش داده شده و نرخ آن اعلام شد حتما عمل شود، در غیر اینصورت بی اعتباری دولت را به همراه خواهد داشت.
وی عمل به وعده ها را از افتخارات دولت برشمرد و گفت: سعی کردیم در طول دولت یازدهم وعده هایی را بدهیم که قابلیت اجرا داشته باشد .
تصویب لایحه رفع موانع تولید
وزیر اقتصاد از تصویب لایحه رفع موانع تولید خبرداد و گفت: دولت ۹۰ هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهکار است که اگر آن را پس ندهد بانک ها توان پرداخت تسهیلات به مردم را ندارند و این همان اقتصاد دولتی است که تمام درآمد نفت و منابع بانک ها را می بلعد و امیدواریم با همکاری مجلس بتوانیم راهکاری برای این موضوع ارائه دهیم.
وی تاکید کرد: بانک ها باید املاک مازاد خود را بفروشند و منابع آن را در قالب تسهیلات به مردم بدهند که البته قدم هایی در این زمینه برداشته شده است.
طیب نیا گفت: امسال رونق تولید را با مشارکت بخش خصوصی به صورت جدی دنبال می کنیم و به دنبال تقویت روابطمان به صورت منسجم با بخش خصوصی هستیم.
مجوزهای غیرقانونی حذف می شوند
وی در خصوص مجوزهای غیرقانونی صادر شده که بین ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ مجوز است نیز گفت: این مجوزها در مرحله اول شناسایی شده و در مراحل بعدی ابتدا حذف داوطلبانه مجوزها توسط دستگاه های مسئول و سپس حذف آنها توسط ما صورت می گیرد و کسانی که در مرحله نهایی باقی می مانند به صورت جدی کارشان را دنبال می کنیم.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: باید فضایی ایجاد شود که بخش خصوصی داخلی و خارجی با اطمینان در فضای اقتصادی ایران سرمایه گذاری کند و هم اکنون هر کشور توسعه یافته متکی به بخش خصوصی است.
طیب نیا یادآور شد: امیدواریم با حمایت های مقام معظم رهبری و همکاری بخش خصوصی در جهت اقتصاد مقاومتی گام های موثری برداریم که به رفاه مردم منجر شود و مردم حق زیادی بر گردن ما داشته و مستحق این سرانه درآمدپایین نیستند.