به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسانهای آسیبشناسی جشنواره تئاتر دانشگاهی روز گذشته (دوشنبه ـ هفتم اردیبهشت ماه) در حاشیه برگزاری بخش مناطق جشنواره تئاتر دانشگاهی در جزیره کیش برگزار شد.
در این نشست خبری حمید مرادویسی، سیاوش قائدی و ناصر حبیبیان دبیران دورههای گذشته جشنواره تئاتر دانشگاهی و همچنین امیرمهدی عسگری معاون اداره کل امور فرهنگی اجتماعی وزارت علوم حضور داشتند و به بحث و تبادل نظر درباره جشنواره تئاتر دانشگاهی پرداختند.
در ابتدای این نشست سیاوش قائدی درباره جشنواره تئاتر دانشگاهی، گفت: باید دید برنامه کلان وزارت علوم برای برگزاری جشنواره تئاتر دانشگاهی چیست. چون هر گونه فعالیتی از طرف خانه تئاتر دانشگاهی است که البته به نظرم دیگر خانه تئاتر دانشگاهی وجود ندارد، صورت گیرد؛ ماحصلش را باید در جشنواره دانشگاهی سال بعد ببینیم که متاسفانه این اتفاق رخ نمیدهد.
وی افزود: اگر در طول دورههای گذشته بخش مناطق جشنواره به صورت مستمر و مداوم برگزار میشد، الان دوستان ستاد اجرایی جشنواره میتوانستند با شرایط این دوره را برگزار کنند. متاسفانه وقتی به برنامههای خانه تئاتر دانشگاهی و جشنواره نگاه میکنیم، میبینیم که هیچ برنامهریزی مدون و منسجمی وجود ندارد. بارها گفته شده دیگر مکانی به نام خانه تئاتر دانشگاهی وجود ندارد اما ما هنوز لوگوی آن را در پوستر جشنواره میبینیم.
قائدی با اشاره به حسن نیتی که از طرف برگزارکنندگان جشنواره وجود دارد، بیان کرد: با وجود تمام انتقاداتی که مطرح است، باید بگویم که برای برگزاری جشنوارهای با کیفیت، حسن نیت بسیاری از طرف برگزارکنندگان آن وجود دارد. اما اگر ضعفها برطرف نشود، حسن نیت هم به حاشیه میرود. متاسفانه در حال حاضر جشنواره دو پاره شده است و مهمترین بخش آن را که بخش استاد اکبر رادی است، مهرماه برگزار میکنیم.
وی درباره استفاده نکردن از تجربیات دبیران دورههای گذشته، گفت: دبیران دورههای گذشته جشنواره و شرکتکنندگان سالهای قبل از وضعیت جشنواره اطلاع ندارد؛ نه دکتر میرزایی و آقای سرسنگی.پ اما هیچگونه تبادل نظر و تجربیاتی از آنها صورت نمیگیرد. مثلا با شخص من به عنوان دبیر پیشین جشنواره تئاتر دانشگاهی برای برگزاری دوره جدید هیچ صحبتی نشده است.
در ادامه حمید مرادویسی، یکی دیگر از دبیران گذشته جشنواره تئاتر دانشگاهی عنوان کرد: معتقدم که علاوه بر مساله دو پاره شدن جشنواره، نداشتن دبیرخانه دائمی، مشکل اساسی جشنواره تئاتر دانشگاهی است و متاسفانه تکتک دبیرانی که هر سال وارد جشنواره میشوند، مجبور هستند دبیرخانهشان را از صفر بنا کنند. تئاتر دانشگاهی باید متکی به دبیر باشد، چون ما آییننامهای نداریم که بر طبق آن جشنواره را اداره کنیم.
وی ادامه داد: مثلا امسال برای جشنواره رئیس انتخاب شده است. آقای سرسنگی به عنوان رئیس جشنواره در این دوره دخالتی در کار بچهها نميکند اما معلوم نیست فرد دیگری که در دوره بعد به ریاست برسد، چقدر این روحیه را داشته باشد. نکته دیگر اینکه ما از گستره بزرگی در جشنواره تئاتر دانشگاهی که همان تئاتر مناطق است، غافل ماندهایم.
ناصر حبیبیان به عنوان یکی از دبیران دورههای گذشته جشنواره، درباره کیفیت آثار بیان کرد: معتقدم ضعیف بودن کیفیت برخی آثار به معضل آموزش در دانشکدهها بازمیگردد و ربطی به جشنواره تئاتر دانشگاهی ندارد. زمانی که ما میگوییم جشنواره تئاتر دانشگاهی ایراد دارد، باید دید که نسبت به چه جشنواره تئاتری و چه دورهای این ایراد را وارد میکنیم.
وی متذکر شد: وزارت علوم برای جشنواره تئاتر دانشگاهی برنامه دارد و چندین دوره است که این جشنواره زیر نظر این وزارتخانه و با حضور یک دبیر دانشجو برگزار میشود. میتوان گفت حداقل در این حوزه برنامه منسجمی وجود دارد. در حقیقت حسن نیت از طرف وزارت علوم ثابت شده است، اما از جانب مدیرکل فرهنگی وزارت علوم این حسن نیت وجود ندارد.
مرادویسی اضافه کرد: شاید از جانب مدیرکل فرهنگی وزارت علوم برنامههایی برای برگزاری متفاوت جشنواره وجود داشته باشد. معتقدم که وی قصد دارد جشنواره را از حالت دانشگاهی بودن بیرون بیاورد و شرایطی فراهم کند که دیگر دبیر جشنواره، دانشجو نباشد و مثلا هیات رئیسه نیز از هیات علمیهای دانشگاههای مختلف انتخاب شود که این امر در جهت آسیب رساندن به جشنواره خواهد بود.
در بخش دیگری از این نشست رسانهای، امیرمهدی عسگری معاون اداره کل امور فرهنگی اجتماعی وزارت علوم با توجه به صحبتهای سه دبیر گذشته جشنواره، عنوان کرد: همه تلاش ما این است که ضعفها را برطرف کنیم. معتقدم وقتی جشنوارهها از دل کانونهای تجربی تئاتر بیرون میآمدند، شاهد برپایی رویدادهای هنری بسیار زیباتری بودیم. زمانی که برنامهریزی مدونی وجود ندارد، هر دوره یک قانون اعمال میشود. به عنوان نمونه در یک دوره بخش مناطق وجود دارد و در دوره بعد ترجیح میدهند که این بخش را به دلیل مشکلات مالی حذف کنند. وقتی این عدم برنامهریزی به وجود میآید، جشنواره تئاتر دانشگاهی نمیتواند تاثیرگذار و کارآمد باشد.
وی ادامه داد: من همه نقدها را منتقل میکنم و مطمئن باشید که مجموعه هم همین دغدغههای شما را دارد. تمام سعی ما این است که دبیر دوره بعد جشنواره را در اختتامیه معرفی کنیم و تلاش میکنیم جشنواره تئاتر دانشگاهی را دوباره به یک جشنواره دانشجویی تبدیل کنیم. دغدغههای ما جدا از دغدغههای شما نیست و همگی به دنبال ارتقای جشنواره هستیم.
ناصر حبیبیان در ادامه با اشاره به میزبانی جزیره کیش از بخش مناطق جشنواره، عنوان کرد: باید نکات مثبت را هم بیان کنیم. تابحال در هیچ جشنوارهای سابقه نداشته که ۲۰۰ نفر برای برگزاری یک جشنواره به جزیرهای مثل کیش بیایند و جشنواره را در چنین شهری برگزار کنند. این اتفاق بسیار خوبی است و میتواند زمینهساز برگزاری جشنوارههای دیگری باشد. باید به این نکته توجه کرد که جشنواره متعلق به وزارت علوم نیست، بلکه متعلق به دانشجویان است.
وی در پایان عنوان کرد: زمانی که وزارت علوم کاری را به دانشجویان میسپارد، دیگر نباید در کارشان دخالت کند، چون نظارت با دخالت فرق دارد. بنابراین باید به دانشجویان اعتماد کنید و اجازه دهید که آنها جشنوارهشان را به درستی برگزار کنند.