مشهد- معاون هماهنگ کننده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: اقتدار دریایی ایران ریشه در تاریخ داشته و در دوران ها هخامنشیان و ساسانیان بسیار مشهود است.

به گزارش خبرنگار مهر، امیر دریادار پیمان جعفری طهرانی ظهر سه شنبه در جشن بزرگداشت خلیج فارس که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد با اشاره به شیطنت بیگانگان در خلیج فارس گفت: بیگانگان در خلیج فارس شیطنت کرده  و نام های دیگری برای خلیج همیشه فارس برمی گزینند که دربرابر این شیطنت ها  باید با استناد به سوابق تاریخی ایستادگی کرد.

وی با بیان اینکه از دوره قاجار بدترین دوران دریایی ایران می توان یاد کرد افزود: اختراع سکان در تاریخ به نام ایرانیان ثبت شده و هنوز از آموزه های دریانوردی ایرانیان باستان در دریا استفاده می شود.

وی با اشاره به جایگاه تاریخی خلیج فارس و انتقال فرهنگ و تمدن ایرانی از طریق دریا به آفریقای مرکزی ادامه داد: به واسطه دریا تعدادی از اهالی شیراز به زنگبار رفتند و فرهنگ ایرانی اسلامی را به قلب قاره سیاه بردند و هنوز برخی بومیان این سرزمین ها با نام شیرازی شناخته می شوند.

دریا مجموعه ای از نعمت ها است

جعفری طهرانی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر این که دریا مجموعه ای از نعمت ها در حوزه اقتصاد، انرژی، حمل و نقل و گردشگری محسوب می شود افزود: در دنیا پرجمعیت ترین شهرها که  مقطع اقتصادی محسوب می شوند در حاشیه سواحل دریا شکل گرفته اند.

وی با بیان این که ایران ۳۱ درصد مرز دریایی دارد گفت: ۹۳درصد صادرات و واردات ایران از راه دریا صورت می گیرد.

جعفری طهرانی ایران را کشوری دریایی دانست و گفت: ما باید ۶ مولفه موقعیت جغرافیایی، مشخصات فیزیکی، وسعت دریای سرزمینی، جمعیت و ویژگی های مردم و خط مشی دولت ها را در مناطق دریایی پیگیری کنیم.

وی ادامه داد: در شناسایی موقعیت جغرافیایی، مشخصات فیزیکی و وسعت دریای سرزمینی در وضعیت مطلوبی قرار داریم اما هنوز به لحاظ جمعیتی و مردم شناسی و همچنین در زمینه خط مشی دولت در حوزه دریا و دریانوردی نتوانسته ایم به جایگاه خوبی دست پیدا کنیم.

خلیج فارس انبار انرژی جهان است

جعفری طهرانی با بیان اینکه خلیج فارس انبار انرژی جهان است گفت: ناوگان پنجم ایالات متحده امریکا با منطقه مأموریت خلیج فارس در این منطقه مستقر است که این امر نشانه اهمیت ژئوپولتیک منطقه است.

وی ادامه داد: ۶۰درصد ذخایر نفتی و ۴۵درصد ذخایر گازی جهان در خلیج فارس واقع شده است و همین امر تنگه هرمز را یکی از حساس ترین تنگه های جهان کرده است.

جعفری طهرانی گفت: سالانه ۳۷ هزار کشتی از این تنگه عبور می کنند که از این تعداد ۲۰هزار کشتی تجاری و ۱۷ هزار کشتی نفت کش هستند.

وی به اهمیت ژئوپولتیک سواحل مکران اشاره کرد و گفت: ویژگی مکران به عمق دریا در این منطقه است که کشتی ها به سرعت وارد آب های عمیق می شوند.

جعفری طهرانی ادامه داد: اگر به هر دلیلی امکان تردد در تنگه هرمز وجود نداشته باشد سواحل مکران تبدیل به سواحل نظامی راهبردی برای جمهوری اسلامی ایران می شود و برای توجه به خلیج فارس باید ابتدا به سواحل مکران توجه شود.

وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر این که نیروی دریایی می تواند مانند وزارت خارجه عمل کند گفت: نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران حفظ امنیت منطقه ای به وسعت ۱.۳ وسعت کشور را به عهده دارد.

همراهی ۱۸۰۰ کشتی توسط نیروی دریایی ارتش

جعفری طهرانی گفت: تا کنون بیش از هزار و ۸۰۰ کشتی توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همراهی شده که در این میان ۱۷۱ مورد درگیری با دزدان دریایی صورت گرفته و در ۲ مورد کشتی دزدیده شده توسط دزدان دریایی پس گرفته شده است.

وی با بیان این که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مسافتی تا ۲۵ برابر مساحت کره زمین را طی کرده است گفت: ناوگروه شماره ۲۴ برای اولین بار به اقیانوس آرام و دریای چین و  بندر ژان ژیانگ چین وارد شد.

جعفری طهرانی ادامه داد: ناوگروه ۱۲ و ۱۸ از کانال سوئز عبور کرده  و وارد دریای مدیترانه شده و اکنون ناوگروه سی چهارم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خلیج عدن مستقر است.

وی به حوزه ژئوپولتیک دریای خزر اشاره کرد و گفت: وسعت حوزه خزرحدودا ۱.۸ برابر خلیج فارس است و ۴۴ درصد آب های محصور دنیا در بین پنج کشور حاشیه دریای خزر محصور شده است.

جعفری طهرانی ادامه داد: با توجه به ذخایر نفتی و گازی حوزه خزر در آینده انتظار می رود موضوعات امنیتی و اقتصادی در این منطقه مطرح شود.

جعفری طهرانی مولفه های قدرت دریایی را ناوگان نظامی، ناوگان تجاری وفناوری های وصنایع دریایی عنوان کرد و گفت: یکی از مشکلات ما این است که فرهنگ دریایی در جامعه ما به درستی رسوخ پیدا نکرده است.

جعفری طهرانی یکی از مولفه های عدم توجه به فرهنگ دریایی در کشور را عدم توجه به تحصیل در رشته های فنون دریایی عنوان کرد و گفت: تنها نیم درصد دانشجویان کشور متمایل به تحصیل در رشته هایی فنون دریایی هستند.

 

برچسب‌ها