به گزارش خبرنگار مهر، علی خلیلی شامگاه سه شنبه در همایش نقد وبررسی بیانیه لوزان در دانشگاه پیام نور زنجان افزود: در این همایش فارغ از نتایجی که در جامعه درباره بیانیه لوزان رسیده اند براساس مستندات ومتن بیانیه دستاورد های فنی و حقوقی این بیانیه مورد بررسی قرار می گیرد.
وی تصیح کرد: در این جلسه با دلایل علمی بررسی می کنیم که در این بیانیه تا چه حد دو خواسته اساسی ایران که رفع تحریم و حفظ انرژی هسته ای است محقق شده است.
خلیلی با اشاره به ماده ۴ ام پی تی بیان کرد: بر این اساس منظور از حقوق هسته ای این است که هر شخصی به هر روش می تواند از انرژی هسته ای استفاده کند به شرطی که استفاده نظامی نکند و در اینجا تنها محدودیت این است که ما استفاده صلح آمیز بکنیم نه استفاده نظامی و حال باید دید که در لوزان به ما حق استفاده از انرژی هسته ای یا استفاده از برنامه هسته ای را داده اند.
این نظریه پرداز نوین اسلامی تصریح کرد: در بیانیه گفته شده میزان ذخایر ایران برای دوره های مشخص حدود ۱۰ ساله محدود شود و این محدودیت به این معنی نیست که محدودیت ها بعد از ۱۰ سال برداشته می شود چون جان کری گفته توافق تاریخ انقضا ندارد و دشمن این قرار داد رابا دوره های ۱۰ ساله تا ابد بسته است.
وی اظهار داشت: بر اساس این بیانیه ایران باید تضمین کند برنامه اش صلح آمیز باقی بماند و تضمین زمان بردار نیست .
خلیلی گفت: ایران در این بیانیه باید بپذیرد که فردو از یک سایت غنی سازی به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل شود و زیر ساخت های آن زیر نظر آژانس باشد و علاوه بر این حق وارد کردن هیچ نوع ماده شکافت پذیر و رادیو اکتیو را به فردو ندارد و دوربین های آژانس در نظنز و فردو دائما آن را رصد می کنند.
وی ابراز کرد: آمریکایی ها در نوشتن این قرارداد شدیدا دقیق عمل کرده اند تا حتی یک فرض هم نماند که روزی ایران از این قرارداد تخدی خواهد کرد.
مشاور عالی شورای امنیت ملی کشور افزود: بر اساس قرار داد فردو تعطیل ویا تعلیق نمی شود بلکه اتفاقی بدتر در آن می افتد و فعالیت آن تبدیل شده و تغییر کاربری می یابد و از یک سایت غنی سازی به یک مرکز تحقیقات فیزیک تبدیل می شود که در این صورت ایران هر زمان بخواهد دوباره غنی سازی را ادامه دهد باید زیر ساخت ها را از نو در آنجا ایجاد کند.
وی بیان کرد: آمریکا به چه حقی صنعت پلوتونیوم و باز فرآوری را از ما می گیرد، و ضربه خود را در قالب یک هدیه تقدیم کرده و منت می گذارد و در این قرارداد نیز با از تجربیات خود استفاده کرده اند و دو راه فرار برای خود باز گذاشته اند.
خلیلی با اشاره به اینکه در توافق نامه ژنو وبیانیه لوزان غلط های ترجمه ای وجود داشت اظهار داشت: ایران در زمینه نظارت و شفافیت های بیشتر داوطلبانه عضو MPT شده و پروتکل الحاقی را امضا کرده و نیز اجازه دسترسی های بیشتر داده است که هنوز معنی مورد آخر را نگفته اند ولی آمریکا گفته هرجا که فعالیت مشکوکی باشد آمریکای ها باید بازدید کنند و از دولت راستگویان می خواهم بگوید معنی این چیست.