گرگان- سالیان سال است که مراسم اعتکاف با حضور اقشار مختلف در مساجد گلستان برگزار می شود، ولی امسال حضور جوانان در این مراسم معنوی چشمگیر است.

 به گزارش خبرنگار مهر، سال به سال مردم به خصوص جوانان نسبت به برگزاری سنت حسنه ای مثل اعتکاف علاقه مندی بیشتری از خود نشان می دهند به طوری که مساجد برگزار کننده اين مراسم ديگر جوابگوی خيل عظيم معتکفین نيست.

هنوز صدای اذان در گلدسته های مسجد نپیچیده است، به سمت مسجد حضرت ولی عصر(عج) که به عنوان یکی از مراکز اعتکاف در نظر گرفته شده می روم. این مسجد به همراه بیش از ۱۵ مسجد دیگر در شهر گرگان برای بانوان در نظر گرفته شده است و این نشان دهنده استقبال خوب آن ها از این مراسم است.

وارد حیاط مسجد که می شوم چادرهای سفید نماز هر کدام از معتکفین با نقش های گل های رنگی و بوی خوشی که در هوا پیچیده است فضای مسجد را همانند باغچه ایی کرده است.

عده ای در حال وضو گرفتن هستند و عده ای فارغ از این کار خودشان را برای خواندن نماز مغرب و عشاء آماده می کنند تا اولین روز میهمانی خدا و اعتکاف را با افطاری بعد از نماز به پایان ببرند.

به داخل مسجد می روم هنوز تا برگزاری نماز جماعت نیم ساعتی زمان باقی است. سجاده ها پهن شده است و معتکفین آماده هستند تا اولین نماز مغرب و عشاء خود را به جماعت بخوانند.

بعضی ها دسته جمعی و بعضی ها تنها به خواندن ادعیه و قرآن مشغول هستند؛ بعضی ها هم در حال خواندن نماز و عده ای هم سر سجاده در حال ذکر با تسبیح هستند.

حس و حال مراسم اعتکاف تنها در زبان نمی گنجد

به سراغ خانمی حدودا ۳۰ ساله که در در گوشه ای تنها نشسته می روم، او خودش را محبوبه، ۳۴ ساله و خانه دار معرفی می کند که برای اولین بار است در این مراسم شرکت می کند.

او دلیل حضورش را در این مراسم، احساس نیاز به چند روز تنهایی با خدا عنوان می کند و ادامه می دهد: مدتی است که حس می کردم باید برای تجدید قوای معنوی و دینی بیشتر به خداوند کریم پناه ببرم و چه زمانی بهتر از اعتکاف.

محبوبه در ادامه صحبت هایش به تاثیرات یک روزه این مراسم و مناجات هایی که در اولین شب اعتکاف داشته است اشاره و اضافه می کند: شاید تاثیرات این مراسم را تا قبل از حضورم تنها در تلویزیون و با کسانی که مصاحبه می کردند می شنیدم و باورش برایم خیلی راحت نبود اما در همین مدت کم خودم همه آن را لمس کرده ام.

گفتن حس و حال این مراسم نه تنها در زبان نمی گنجد بلکه باید هر کسی آن را تجربه کند شاید خیلی ها فکر کنند اغراق است اما باید در این محیط باشند تا آن را درک کنند.

وی در پاسخ به این سوال که «چه صحبتی با دیگران دارد تا در سال های بعد در این مراسم شرکت کنند»، می گوید: راستش را بخواهید گفتن حس و حال این مراسم نه تنها در زبان نمی گنجد بلکه باید هر کسی آن را تجربه کند شاید خیلی ها فکر کنند اغراق است اما باید در این محیط باشند تا آن را درک کنند.

 

اکرم و معصومه دختران جوانی ۲۶ ساله ای هستند که برای دومین بار است اعتکاف را تجربه می کنند و اولین تجربه اعتکافشان به زمان دانشجویی بر می گردد.

اکرم با اشاره به اینکه دوستی ما با معتکف شدن در زمان دانشجویی شکل گرفت، ادامه می دهد: اولین بار وقتی قرار بود با دانشگاه در این مراسم شرکت کنیم کمی می ترسیدیم که نتوانیم مراسم را به خوبی انجام دهیم ولی هر دو شرکت کردیم و در همان مسجد هم با هم آشنا شدیم.

معصومه که با یادآوری اولین اعتکاف لبخندی روی لبانش نقش می بندد در تکمیل حرف های دوست به قول خودش «معتکفی» ادامه می دهد: هر دو هم دانشگاهی بودیم اما همدیگر را نمی شناختیم و در این مراسم با هم آشنا شدیم و دوستی مان ادامه دار شد، همیشه هم از این دوستی به عنوان «دوستی معتکفی» یاد می کنیم. آن سه روز مثل برق و باد برای ما گذشت و ما انگار پیروز میدان بزرگی شده ایم با افتخار به خوابگاه آمدیم.

وی توضیح می دهد: برای هر دوی ما تجربه بسیار شیرین و معنوی بود، تا مدت ها دلمان حال و هوای اعتکاف می کرد. بعد از آن هم هر ساله دوست داشتیم که در این مراسم شرکت کنیم اما هر سال به یک بهانه این اتفاق نمی افتاد تا این که دوباره امسال این این فیض نصیب هردو ما شد.

 

 

صحبت در بین کسانی که هر کدام با انگیزه و دلیلی به میهمانی خدا می روند حال و هوای دیگری دارد، کسانی که خودشان را در چند قدمی خدا می دانند و پله پله به ملاقات پروردگار هستی شان می روند.

صدای بلند گو مسجد همه را به صف می کند تا در اتحادی دیگر و صفوفی منظم اولین روز از مراسم اعتکاف در حالی رقم بخورد که استقبال از این مراسم هر ساله افزایش پیدا کرده است.

آمارهای ارایه شده در استان گلستان نشان می دهد بیش از ۸۰ درصد معتکفین را جوانان به خود اختصاص داده اند و این نشان دهنده نقش پررنگ جوانان در مراسم های مذهبی در استان گلستان است.

جوانان گلستانی در مراسم هایی چون ماه مبارک رمضان، اعیاد شعبانیه، شب های قدر و ماه های محرم به خوبی در صحنه حضور دارند و به عنوان وزنه های اصلی در این مراسم نقش آفزینی می کنند.

مراسم معنوی اعتکاف تمرین بندگی خالصانه است

حجت الاسلام عباس شفیعی در خصوص اعمال اعتکاف و نقش آن در سلامت فرد و اجتماع به خبرنگار مهر می گوید: مراسم معنوی اعتکاف تمرین بندگی خالصانه است که اگر در طول سال تداوم داشته باشد انسان به زندگی سعادتمندانه می رسد.

روحانی مستقر در اداره کل تبلیغات اسلامی گلستان گفت: ایثار، گذشت، فداکاری، توجه به مسایل معنوی، احساس نزدیکی به خدا و ارزش ها، تهذیب نفس و تزکیه روح، دوری از کدورت و کینه و زخارف دنیوی از جمله دستاوردهای مهم مراسم معنوی اعتکاف است.

اگر فرهنگ اعتکاف به درستی در جامعه و حتی بین معتکفین تبیین شود بسیاری از مشکلات و چالش های اجتماعی در حوزه های مختلف برطرف می شود.

وی ادامه می دهد: اگر فرهنگ اعتکاف به درستی در جامعه و حتی بین معتکفین تبیین شود بسیاری از مشکلات و چالش های اجتماعی در حوزه های مختلف برطرف می شود و انسان برای پالایش روح نیاز به فضاهای معنوی دارد که ماه رجب یکی از این ماه هایی است که می توان از آن استفاده کرد.

حجت الاسلام شفیعی با رد این مطلب که اعتکاف گوشه گیری و عزلت گزینی است، ادامه می دهد: مراسم پر فیض اعتکاف با اعمالی که برای آن در نظر گرفته می شود به هیچ وجه عزلت گزینی نیست بلکه انسان سه روز و شب در خانه خدا مشغول عبادت می شود و به بازخوانی عملکرد خود جهت رشد و تعالی روحی می پردازد تا با انرژی بهتر و بیشتر همراه با معنویت و سلامت به فعالیت در اجتماع بپردازد.

وی در خصوص ماه پرفیض رجب می گوید: ماه رجب ماه خدا، ماه شعبان ماه رسول خدا(ص) و ماه رمضان ماه بندگان خدا است که همگان باید از این سه ماه ویژه بیشترین بهره برداری را کنند.

حجت الاسلام شفیعی با اشاره به اعمال این ماه پرفیض و برکت ادامه می دهد: روزه مستحبی، استغفار، صلوات، دعا و اعتکاف بخشی از اعمالی است که در این ماه سفارش شده است و این ماه ها برای بهره برداری بیشتر بندگان خدا است.

وی با بیان اینکه ماه های رجب، شعبان و رمضان برای شناخت و تنظیم زندگی براساس معیارهای دینی و ارزشی بسیار موثر است، ادامه می دهد: این ماه های ویژه فرصتی است تا انسان بازخوانی و بازتعریفی از عملکرد خود داشته باشد و نقاط قوت ها را در زندگی خود تقویت و از نقاط ضعف دوری کند.