به گزارش خبرنگار مهر، سیدمحمدرضا هاشمی عصر دوشنبه در جلسه مدیریت بحران آب شهرستان شاهرود در محل فرمانداری ویژه این شهرستان، یادآور شد: برخی بهره برداران در خصوص نصب کنتورهای هوشمند بر چاه های آب کشاورزی خود نگران هستند که باید به این مهم نیز توجه کرد.
وی افزود: برای مدیریت مصرف آب علاوه بر ظرفیت محلی باید از حضور روحانیان و پایگاه های بسیج برای تشویق مردم به صرفه جویی این ماده حیاتی استفاده کرد.
معاون استاندار سمنان همچنین خطاب به مدیران دستگاه های اجرایی عنوان کرد: بحران آب باید به دغدغه همه مدیران اجرایی شهرستان بدل شود لیکن می بایست در راستای مهیا ساختن زیرساخت های مقابله با این معضل همکاری کرد.
هاشمی خاطرنشان کرد: نصب کنتور هوشمند می بایست با همکاری و تعامل همه دستگاه های اجرایی در راستای اطلاع رسانی و فرهنگ سازی عمومی در دستور کار قرار گیرد.
تامین آب شاهرود نیازمند اعتبار است
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان سمنان نیز در این نشست با اشاره به شرایط خاص منابع آبی شاهرود، گفت: برای جلوگیری از هدر رفت آب و تامین منابع آبی جدید در این شهرستان نیازمند اعتبار هستیم.
اتابک جعفری با تاکید بر فرسودگی شبکه های آبی در شهرستان شاهرود، بیان داشت: برخی از شبکه های آبی شهرستان قدمتی سی ساله دارند.
وی افزود: برای حفاری و تجهیز هر حلقه چاه آب افزون بر ۳.۵ میلیارد ریال اعتبار نیاز است اما با توجه به تبعات احتمالی فروش آب با تانکر نیازی به عجله در این کار نیست.
شاخص بهره مندی زیر ۶۰ درصد است
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان نیز با اشاره به هدر رفت بالای آب در مناطق روستایی استان، گفت: متاسفانه هم اکنون شاخص بهره مندی کمتر از ۶۰ درصد است.
منصور کشاورزیان اعلام داشت: برای آبرسانی به روستاهای ابر، ابرسج و طرود شاهرود نیاز به اعتبار است هر چند کارهایی انجام شده است.
وی افزود: با توجه به شرایط مالی این شرکت، اداره های ذیربط تعهد این شرکت را قبول کنند تا خللی در ارائه خدمت رسانی به مردم رخ ندهد.
برداشت ۲۰ میلیون مترمکعب آب طی سال در شاهرود
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان نیز در این نشست، با اشاره به اینکه در منابع آبی شهرستان شاهرود میان تغذیه و برداشت تعادلی وجود ندارد، گفت: هم اکنون و با وجود مشکل کم آبی در شرق استان، شاهد اضافه برداشت ۲۰ میلیون مترمکعب در سال هستیم.
محمد طاهری با بیان اینکه ۸۹ درصد آب شهرستان در بخش کشاورزی به مصرف می رسد، ادامه داد: میزان راندمان در بخش کشاورزی تنها ۳۵ درصد است در حالیکه این رقم در آبیاری نوین به ۷۰درصد نیز خواهد رسید.
وی افزود: می توان با استفاده درست از منابع موجود و نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های کشاورزی تا ۶۰ درصد مشکل کم آبی را جبران کرد.
این مقام مسئول با اشاره به عدم استقبال مناسب از کنتورهای هوشمند مخصوصا در بخش بسطام، تاکید کرد: از۵۶۱ حلقه چاه کشاورزی مشمول نصب کنتور هوشمند در شهرستان شاهرود، تاکنون ۱۷۰ کنتور نصب شده است.
۱۳۰ لیتر در ثانیه کمبود آب در شهرستان شاهرود
رئیس اداره امور آب شاهرود نیز در این نشست با بیان اینکه ۱۳۰ لیتر در ثانیه کمبود آب داریم، گفت: سرانه مصرف هر شهروند شاهرودی در شبانه روز ۲۲۰ لیتر است که با توجه به قرائت کنتور آب در سال گذشته، بیشترین میزان مصرف با سه میلیون و ۱۴۹هزار متر مکعب مربوط به ماه های مرداد و شهریور بوده است.
محمد بخشی با اشاره به میزان سالانه استحصال آب از منابع موجود شهرستان، اعلام داشت: استحصال آب در شهرستان ۱۵ میلیون و ۹۵۰ هزار مترمکعب بوده است اما نکته قابل توجه در این بین این است که ۳۰ درصد از این استحصال، به دلیل فرسودگی شبکه و نبود برنامه تنظیمی به هدر می رود.
وی افزود: حفاری، تجهیز و جانمایی تعدادی از چاه ها، استفاده از چاه آب سایر سازمان ها و خریداری چاه های جدید از جمله راه حل های رفع این مشکلات است.
برخی حفاری ها به آب نرسیده است
رئیس شرکت آب و فاضلاب شهری شاهرود نیز با بیان اینکه آب شهرستان از ۲۵حلقه چاه با دبی قابل استحصال ۵۵۵ لیتر در ثانیه تامین می شود: برای تامین آب شرب اقدام به کف شکنی تعدادی از چاه ها شده اما متاسفانه برخی از این چاه ها به آب نرسیده است.
ابراهیم باقری همچنین در توضیح اقدامات اداره آبفای شاهرود در مقابله با کمبود آب، بیان داشت: برای اطلاع رسانی در مصرف آب و ترویج فرهنگ صحیح این ماده حیاتی کارهایی انجام شده است همچنین لایروبی یک حلقه چاه در کلاته خیج و افزایش آبدهی به میزان ۱۰ لیتر در ثانیه از جمله اقدامت این نهاد هستند.
وی افزود: خوشبختانه علاوه برکلاته خیج، شهرهای بسطام، مجن و بیارجمند با مشکل خاصی درباره منابع آبی روبرو نیستند.
این مقام مسئول همچنین بدون اشاره به میزان آب، با بیان اینکه اعتبار زیادی در بخش توزیع و تولید آب نیاز است، گفت: در بخش توزیع و تولید اعبارات فراوانی نیاز است که با تامین آن شاید بتوان در راستای حفظ منابع آبی اقداماتی را در دستور کار قرار داد لیکن در همین راستا شهرکهای فدک و کوثر در برنامه مطالعاتی شرکت آب و فاضلاب شهری به ۲۷میلیارد ریال بودجه نیازمند هستند.
باقری ادامه داد: برای حفر هر حلقه چاه آهکی هفت و نیم میلیارد ریال و آبرفتی پنج میلیارد ریال اعتبار نیاز است در حالیکه اداره امور آب شاهرود کمبود آب را در هر ثانیه ۱۳۳ لیتر ذکر کرد، اداره آبفاد این رقم را ۱۸۷ لیتر اعلام کرد.
وجود قریب به ۱۶ هزار مشترک روستایی در شهرستان شاهرود
رئیس اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان شاهرود نیز در خلال نشست بحران آب شهرستان، ۷۴روستا را زیر مجموعه این نهاد دانست و گفت: تعداد مشترکان روستایی در مجموع ۱۵هزار و ۹۰۰پرونده هستند که برای مشروب ساختن این مشترکان، از ۱۳حلقه چاه، ۱۸۰ لیتر آب برداشت می شود.
محمد مهدی کریمی با بیان اینکه در روستاها هنوز ۸۲ لیتر کمبود آب وجود دارد، بیان داشت: تعویض کنتورها به هوشمند در روستاها نیاز اساسی است اما آبفار شهرستان شاهرود برای تعویض سه هزار کنتور به هفت و نیم میلیارد ریال اعتبار نیازمند است.
وی با بیان اینکه کماکان روستاهایی وجود دارند که با تانکر مشروب می شوند افزود: همچنین برخی روستاها از جمله ابر، ابرسج و طرود کمبود آب دارند که برای اصلاح شبکه آنها نیاز به اعتبار است.
این مقام مسئول همچنین بیان داشت: برای مدیریت مصرف آب به نصب شیر فشارشکن به میزان شش میلیارد ریال بودجه نیاز است در حالی که هیچ شیر فشار شکنی در روستاها نیست.
کریمی در خاتمه با بیان اینکه دوره خشکسالی از ۱۵ اردیبهشت به مدت سه ماه آغاز می شود، اعلام کرد: باید در راستای مدیریت منابع آبی اقدامی عاجل در دستور کار قرار داد.