به گزارش خبرنگار مهر، طغیان آفت شته دیگر مهمان ناخوانده این روزها در سنندج است که شهروندان این شهر را کلافه کرده است و کار به جایی رسیده که علاوه بر اقدامات نهادها و سازمان های زیربط خود مردم هم دست به کار شدند و از روش های سنتی هم چون درست کردن دود با سوزاندن فضولات دامی برای دور کردن این حشره کوچک سیاه رنگ استفاده می کنند.
همزمان با آغاز فصل بهار و افزایش دما هر چند سال یکبار شاهد طغیان آفات نباتی هم چون شته ها در سطح شهر سنندج هستیم و امسال هم بار دیگر سر و کله شته ها به دلیل مساعد بودن شرایط آب و هوایی برای رشد آنها، پیدا شده است.
شهروندان سنندجی که تا دیروز با گرد و غبار دست و پنجه نرم می کردند و مسئولان مردم را از حضور در معابر عمومی منع می کردند این بار نیز خانه نشین شده اند تا از آسیب شته ها در امان باشند.
اعتراض مردم شهر سنندج به این مهمان ناخوانده و تازه وارد به جایی رسید که در یکی از برنامه های زنده پرمخاطب شبکه استانی کردستان مجری برنامه اقدام به سوزاندن فضولات دامی کرد و به این روش اعتراض مخاطبان را به گوش مسئولان و مدیران شهری رساند حرکتی که با استقبال گسترده شهروندان سنندجی مواجه شد.
در این برنامه زنده تلویزیونی بازیگر طنز نقش «کااوله» با روشن کردن آتش فضولات حیوانی در استودیو و همچنین کشیدن پارچه ای به روی صورت خود به عدم مقابله با شته ها از سوی مسئولان و مدیران شهری کردستان انتقاد کرد که البته این اقدام تاثیرگذاری خاصی به دنبال داشت و موجب استقبال گسترده مردم شده است.
شتهها جزو حشراتی هستند که تقريبا به همه درختان از جمله اقاقيا و نارون حمله می کنند و از راه مكيدن شيره گياهی این درختان باعث پيچيده شدن برگ ها و در نهايت خشك شدن بخشهای آلوده ميزبان می شوند.
اقاقیا وحشی و نارون وحشی از میزبانان اصلی شته ها هستند که ۳۳ درصد درختان موجود در فضای سبز شهر سنندج از این دو گونه هستند و به همین دلیل نیز این روزها سنندج مملو از شته است و مردم نیز به ناچار باید این شرایط را هم تحمل کنند.
هر چند که مسئولان و مدیران شهری استان کردستان معتقدند که از تمامی ابزارهای در اختیار برای مقابله با شته ها استفاده کرده اند ولی به عقیده کارشناسان حوزه حشره شناسی می شد با بهره گیری از شیوه های علمی خیلی سریعتر و بهتر با این معضل مقابله کرد.
هر سه سال یک بار شته ها به سنندج حمله می کنند
مدیر عامل سازمان پارک ها وفضای سبز شهرداری سنندج در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به بافت سنتی شهر سنندج که بیشتر درختان موجود در فضای سبز این شهر را اقاقیا و نارون وحشی تشکیل داده اند، هر سه سال یکبار شاهد طغیان آفت شته هستیم.
تورج سلطنت پوری یکی از روش های مبارزه با این آفت را نابودی میزبان و جایگزین کردن سایرگونه ها ذکر کرد و افزود: برنامه پنج ساله ای توسط این سازمان برای جایگزینی گونه های دیگر به جای اقاقیا و نارون وحشی درحال اجرا است.
وی پاسخ سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در طول این سه سال چه تعداد گونه دیگر جایگزین شدند، به یکی از کارشناسان این سازمان پاس داد و تا آخرین مرحله تهیه این گزارش هم پاسخ این سوال را دریافت نکردیم.
وی اظهار داشت: به منظور حفظ درختان و مبارزه با بیماری های گیاهی و همچنین کنترل آفات عملیات سمپاشی درختان سطح شهرهر ساله در دو مرحله انجام می شود.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری سنندج با اشاره به اینکه مرحله نخست سمپاشی درختان سطح شهر از تاریخ هفتم اردیبهشت ماه امسال آغاز و به مدت ۱۰ روز به طول انجامید، افزود: مرحله دوم سمپاشی هم از روز جمعه ۲۵ اردیبهشت ماه آغاز شده است و اکنون دو مرحله در سه منطقه شهرداری سنندج به اتمام رسیده است.
سلطنت پوری ادامه داد: از روز گذشته ۲۹ اردیبهشت مرحله تکمیلی سمپاشی مرحله دوم در سطح شهر آغاز شده است و هم اکنون در طول شب این روند ادامه دارد.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه شته ها به صورت غیرجنسی تکثیر می شوند و در مدت زمان کوتاهی جمعیت آنها افزایش چشمگیری پیدا می کند و احتمال اینکه از درختانی که سمپاشی شدند به روی میزبان های دیگری جابه جا شده باشند، وجود دارد لذا سمپاشی در دو مرحله انجام می شود.
تحمل و صبر شهروندان سنندجی کم است
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: در دو مرحله سمپاشی درختان سطح شهر از نفوذی بیشتر استفاده کرده ایم و سموم تماسی به دلیل اینکه موجب ایجاد آب مروارید و تعداد دیگری از بیماری ها در انسان می شود لذا از این نوع استفاده نکرده ایم.
وی بیان کرد: اگر تا روز پنج شنبه از اثر طغیان شته در سطح شهر کاسته نشود مرحله سوم سپماشی را هم آغاز می کنیم که در این مرحله مجبوریم از سموم سیستمیک استفاده کنیم.
سلطنت پوری به شهروندان توصیه کرد: از پارک وسایل نقلیه به ویژه خودروهای حای مواد خوراکی در حاشیه خیابان ها خوداری کرده و برای جلوگیری از ورود سموم به اماکن، پنجره های مشرف به معابر را ببندند.
در حالی که مدیر عامل فضای سبز شهرداری سنندج مدعی است اقدامات مورد نیاز برای مقابله با شته ها صورت گرفته است؛ یکی از کارشناسان حوزه محیط زیست در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص نحوه برخورد با این موجودات گفت: نوع سم های استفاده شده از سوی شهرداری برای کشتن این نوع شته کاربرد ندارد و می بایست که شهرداری از نوعی سم خارجی که در بازار نیز وجود دارد استفاده می کرد.
شهرداری و شورای شهر سنندج در یک دوگانگی گیر کرده اند
اما پاسخ های سخنگوی شورای اسلامی شهر سنندج به برنامه های های شهرداری و شورای شهر برای مقابله با شته ها نیز در نوع خود جالب توجه است چرا که سید بهاالدین حسینی معتقد است که برای مقابله با شته ها از سم استفاده می شود و این سهم برای مردم عواقب خطرناکی دارد.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مقابله با شته ها بیان کرد: شهرداری و شورا در یک دوگانگی قرار گرفته است چرا که ادامه روند سمپاشی احتمال بروز عواقب زیست محیطی را به دنبال دارد و به همین دلیل ترس از این عواقب ما را با مشکلاتی مواجه کرده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر سنندج بر خلاف گفته های مدیر عامل سازمان فضای سبز شهرداری سنندج گفت: تاکنون سه مرحله سمپاشی درختان سطح شهر سنندج صورت گرفته است و بار چهارم نیز هم اکنون در دست اجراست ولی به راستی تا این لحظه مشکل برطرف نشده است.
حسینی در پاسخ به این سوال که کارشناسان عقیده دارند از سم های مناسب برای برخورد با این پدیده استفاده نشده است، عنوان کرد: به هر حال شاید به دلیل مشکلات مالی شهرداری توان خرید این نوع سم را نداشته است ولی به هر حال ما نیز به عنوان شهروند با این معضل مواجه هستیم و باید چاره کار پیدا شود.
در همین حال شهردار سنندج که چند وقتی است نشست و جلسه ای با خبرنگاران نداشته است سه شنبه شب در فضای شبکه های اجتماعی موبایل به دفاع از عملکرد شهرداری پرداخت و وعده داد که با توجه به اقدامات صورت گرفته در کوتاه ترین زمان ممکن این مشکل رفع می شود.
به کارگیری شیوه های منسوخ برای مقابله با شته ها در سنندج
انجام چهار مرحله سمپاشی به قول سخنگوی شورای شهر و دو مرحله بر اساس گفته های مدیر عامل سازمان فضای سبز شهرداری سنندج تاکنون جوابگو نبوده و مردم مرکز استان کردستان همچنان با این موجودات ریز و آزار دهنده همچنان مواجه هستند.
از آنجا که در دنیا امروز بر استفاده حداقلی از سموم شیمیایی تاکید می شود و یکی از راه های کاهش مصرف سموم شیمایی هم استفاده از روش های بیولوژیک است که در این روش از یک عامل طبیعی برای کنترل آفت استفاده می شود، ولی متاسفانه این روزها شاهد استفاده از سموم شیمایی برای نابودی آفت شته در سطح شهر سنندج هستیم.
نابودی میزبان آفت شته، به عبارتی می شود گفت پاک کردن صورت مسئله است، چراکه اگر اقاقیا و نارون وحشی میزبان آفت شته هستند، گونه های دیگری از درختان هم به نوعی میزبان آفات دیگری هم هستند و لذا استفاده از روش های علمی و اصولی برای کنترل و مبارزه با آفت باید دردستور کار قرار داده شود.
بنا بر گفته کارشناسان به هر میزان درختان قوی تر باشند کمتر مورد هجوم آفات قرار می گیرند و همچنین ثابت شده که درختان ضعیف در اطراف خود مواد شیمایی تحریک کننده ای پخش می کنند که منجر به جلب آفات می شود ولی درختانی که قوی هستند نه تنها حشرات را بسوی خود جلب نمی کنند بلکه می توانند به واسطه جریان شیره گیانی، جوانه زنی مجدد و غیره در مقابل آفت از خود واکنش نشان دهند و به مبارزه بپردازند.
انتظار جدی شهروندان سنندجی حل این مشکل در کوتاهترین زمان ممکن است و در حالی که اعلام می شد چاره درد ریزگردهای عربی مربوط به کشورهای خارجی است ولی این موضوع که یک معضل کاملا داخلی است و به همین دلیل با هدف تامین سلامت جامعه باید هر چه سریعتر درمان شود.
.............
گزارش؛ چنور صادقی