به گزارش خبرنگار مهر، گئورگ استپانیان ظهر امروز در همایش بینالمللی یکصدمین سالگرد نسل کشی ارامنه در اصفهان با اشاره به اینکه دهه دوم قرن نوزدهم و دو دهه نخست قرن بیستم برای ارمنیان ارمنستان غربی فاجعهبارترین دوران تاریخی به شمار میرود، اظهار داشت: دراین بازه زمانی نژاد کشی ارمنیان برنامهریزی و اجرایی شد.
وی با بیان اینکه سیاستهای ارمنی زدایی حزب « اتحاد و ترقی» ترکان جوان طی سالهای جنگ جهانی اول تنها به کشتار سراسری ارمنیان ارمنستان غربی در سالهای ۱۹۱۵ و ۱۹۱۶ محدود نشد، افزود: این سیاست طی سالهای ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۰ نیز در قبایل ارمنستان غربی ادامه یافت.
وی با اشاه به اینکه حزب مساوات در ترکیه ارمنیان را مانع اصلی تحقق برنامههای خود میدانشت ، ابراز داشت: از این رو این حزب نژاد کشی را در دستور کار قرار داد و با برنامهریزیهای از پیش طراحی شده به خواسته خود تحقق بخشید.
استاد انستیتوی تاریخ – آکادمی ملی علوم جمهوری ارمنستان نبرد قهرمانانه ارمنیان باکو در اوج نسل کشی ارامنه در زمان ترکان جوان را بسیار قابل توجه دانست و افزود: این مقاومت ارمنیان باکو در شکلگیری ارمنستان فعلی بی تاثیر نیوده است.
وی با اشاره به اینکه در خصوص نسل کشی ارامنه توسط ترکان مستندات زیادی در دست است، ادامه داد: در این مستندات آورده شده است که اولین قربانیان نسل کشی ارامنه در باکو روشنفکران جامعه بودند و در این میان قاتلان حتی به افراد سالخورده و کودکان نیز رحم نکردهاند.
استپانیان با بیان اینکه در نسل کشی ارامنه به مدت ۴ روز کامیونها حمل اجساد را انجام میدادند، افزود: اجسادی را نیز که موفق به حمل نمیشدند در محل سربازخانههای سالیانسکی دفن شدهاند.
وی با اشاره به اینکه پس از نسل کشی سال ۱۹۱۸ شورای بررسی میزان خسارات جانی و مالی ارمنیان تحت نظارت شورای ملی ارمنیان باکو تشکیل شد، ابراز داشت: بر اساس اطلاعات به دست آمده در این شورا ۴ هزار و ۲۶۴ نفر اسیر، ۵۵۳ نفر زندانی، ۴۷۲ نفر مورد تجاوز قرار گرفته، یک هزار و ۱۴۲ زن گروگان گرفته شده و ۳ هزار و ۵۶۸ نفر مفقودالاثر نیز شناسایی شدهاند.
استاد انستیتوی تاریخ – آکادمی ملی علوم جمهوری ارمنستان اضافه کرد: بر اساس آمار کلی تعداد قربانیان سیاستهای شوم نژاد کشی ارامنه از ۳۰ هزار نفر در باکو عبور کرد و میزان خسارات مالی نیز از یک میلیارد روبل فراتر رفته است.
وی ادامه داد: بر اساس شهادت شاهدان عینی و مستندات انکار ناپذیر ترکان جوان و سران حزب مساوات به بهانه عملیات نظامی طرح نژاد کشی ارامنه را به اجرا درآورند.
استپانیان با تاکید بر اینکه سیاست ارمنی ستیزی در تمام دوران حیات جمهوری آذربایجان از (۱۹۱۸ تا ۱۹۲۰) ادامه یافت، افزود: حزب مساوات در سیاستهای تبعیض نژادی خویش به طور خاص به ارمنیان پرداخته است و جمعیت ارمنیان را هدف خویش قرار داده است.
وی با تاکید بر اینکه نژاد کشی ارمنیان باکو توسط ترکان نه تنها جنبه تاریخی دارد بلکه یک مساله سیاسی و حقوقی نیز هست، گفت: لذا در این راستا باید اقدامات قاطعانه در خصوص این جنایات صورت گیرد.
استاد انستیتوی تاریخ – آکادمی ملی علوم جمهوری ارمنستان با بیان اینکه در خصوص انتقال مسئولیت جمهوری آذربایجان باید به منشور «قانون اساسی در مورد بازیابی استقلال آذربایجان» اشاره کرد، افزود: طبق این سند مسئولیت حقوقی جمهوری پیشین آذربایجان تماماً به جمهوری فعلی واگذار میشود و همچنین در این سند به ارمنیان احق داده شده است تا از جمهوری آذربایجان در خصوص شناسایی نژاد کشی ارمنیان باکو و پرداخت غرامات مادی و معنوی ادعای حقوق کنند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر ترکیه و آذربایجان نه تنها با شواهد تاریخی کنار نمیآیند بلکه در سطح دولتی سیاست انکار در پیش گرفتهاند.
استپانیان با تاکید بر اینکه در حال حاضر محافل بینالمللی باید موضع گیری قاطع حقوقی و سیاسی علیه کشتار سالهای ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۰ ارمنیان باکو را در راس امور قرار دهند، افزود: قطعا پذیرش و شناسایی رسمی نژاد کشی پرداخت غرامت ارمنیان آذربایجان را در پی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: سازمان ملل و تمام کشورهای عضو این سازمان صلاحیت رسیدگی به حل مشکل نسل گشی ارامنه را دارند.