فارسيجاني مشاور معاون سيما در امور فرهنگ و معارف اسلامي با اشاره به اينكه انسانها با شناخت خويش مي توانند بحرانهاي معرفتي و مادي خود را رفع كنند، گفت: يكي از فقرهاي فعلي انسانها پرداخت ضعيف به خودشناسي است .

دكتر پرويز فارسيجاني مؤلف كتاب نگين هستي و مشاور معاون سيما در امور فرهنگ و معارف اسلامي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" با اشاره به اينكه انسان ها با شناخت خويش مي توانند بحران هاي معرفتي و مادي خود را رفع كنند گفت: يكي از فقرهاي كنوني انسان ها اين است كه به خود شناسي كمتر پرداخته اند . 

فارسيجاني با اشاره به كتاب نگين هستي كه نوشته وي است، افزود: اين كتاب به حوزه انسان شناسي در قرآن و نهج البلاغه، با نگاهي نو و كاربردي توجه دارد چرا كه منابع موجود در اين حوزه بيشتر تئوري هستند و در جنبه هاي نظري باقي مانده اند اما در كتاب نگين هستي سعي شده است كه از قرآن و نهج البلاغه  به عنوان منابع غني اسلامي به شكلي سيستماتيك و براي زندگي امروز بهره گيري شود . 

دبير شوراي معارف سيما در مورد انتخاب كتاب قرآن به عنوان منبع گفت: انسان ها در طول تاريخ براي دريافت رهنمودهاي زندگي خود از منابعي كه از وحي الهي سرچشمه گرفته است استفاده كرده اند دراين راستا ما بهترين و كامل ترين كتاب هدايت انسان را برگزيده ايم و بدون قضاوت قبلي هر آنچه را كه در اين كتاب، در مورد انسان شناسي وجود دارد بيان مي كنيم .

وي در ادامه تصريح كرد: در كتاب نگين هستي تلاش شده است كه خودمان قرآن عرضه كنيم و بدون تفسير به رأي از آن بهره بگيريم علاوه بر اين دليل استفاده از كتاب نهج البلاغه آن بود كه اين كتاب شخصيت علي (ع) را به عنوان يك انسان كامل مطرح مي كند از اين رو فرمايش هاي اين امام در مورد انسان مي تواند درس آموز و قابل بهره برداري باشد چرا كه علي (ع) قرآن ناطق بود، از اين رو با بهره گيري از قرآن و نهج البلاغه مي توانيم در ترسيم شناخت انسان به تعبيري نو برسيم . 

دكتر فارسيجاني گفت: كليد رهايي انسان با شناخت خويش به دست مي آيد و در اين راستا بشر رابطه خود با خداوند ، جهان و خويشتن خويش را دريافت خواهد كرد . از طرف ديگر انسان امروز با همه پيشرفت هاي علمي همچنان سئوالات اساسي  را در مورد آفرينش و راه هاي سعادت خود دارد كه هنوز براي آن ها پاسخي دريافت نكرده است . 

وي بر اهميت انسان شناسي تأكيد كرد و در اين راستا افزود: ما از موضوع انسان شناسي غفلت كرده ايم و به آن اندازه كه به رشد ماديت انسان ها توجه داشته ايم به رشد معنويت آن ها نپرداخته ايم  حال آنكه از انسان شناسي و شناخت خويش  مي توانيم به شناخت خداوند دست يابيم از اين رو استفاده از ابعاد معنوي، انسان را به رستگاري مي رساند و حيرت هاي معرفتي و اخلاقي را رفع مي كند .     

مؤلف كتاب نگين هستي اظهار داشت: بايد سعي كنيم كه متناسب با نياز روز و با بهره گيري از روش هاي روز منابع ديني خود را در جهت معرفي به مخاطبان و جوانان قرار دهيم به گونه اي كه علاوه بر آشنايي با اين منابع اصلي دين اسلام از درياي اين علوم بهره بگيرند . ما براي كتاب هاي ديني خود قالب هاي مقدسي را ايجاد كرده ايم اما به ارائه اين منابع در قالب هاي قابل فهم كمتر توجه كرده ايم .

وي در ادامه افزود: منابع اسلامي سرشار از موضوعاتي مرتبط با انسان شناسي است كه مي تواند در اختيار جوانان و جامعه قرار گيرد از اين رو عرضه اين مطالب به صورت عميق و علمي  و در قالب هاي جذاب علاوه بر پاسخگويي به پرسش هاي جوانان و مخاطبان مي تواند انگيزه بيشتري را براي استفاده از اين منابع ايجاد كند اما در اين راستا هم اكنون فعاليت هاي كمي انجام گرفته است و لازم است كه ما منابع اصلي را آيينه تمام نما تصور كنيم و اين منابع را متناسب با نيازمان عرضه كنيم . 

مطالب اين كتاب در پنج فصل تنظيم شده است كه ابتدا با واژه شناسي و تعاريف لغوي و اصطلاحي كليد واژه هاي اصلي مباحث مربوطه از كتب معتبره و موثق لغت شناسي عربي و سپس غوري در قرآن كريم و نهج البلاغه داشته و از منظر آن دو به ارزيابي نتايج ارائه شده بپردازيم و سعي بر اين است كه قضاوتي از قبل ننموده و آراء و نظرات صاحبنظران قديم و جديد علوم مختلفه اسلامي و دانشمندان علوم جديد و حتي نظرات نويسنده كتاب، ملاك بررسي و نتيجه گيري قرار ندهم و قضاوت نهايي و اصلي را به خود خواننده محترم واگذارم.

فصول كتاب عبارتند از: ماهيت و حقيقت انسان، انسان و معمايي آفرينش او، طبيعت و فطرت انسان، ابعاد مثبت و منفي طبيعت انسان، ابعاد وجود انسان.