به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه القدس العربي چاپ لندن، ايجاد پست هاي بازرسي پليس درجاي جاي رياض پايتخت اين كشور، بازرسي اتومبيل ها و بررسي دقيق كارتهاي شناسايي و نيزبازرسي دقيق خودروها با مجهزترين وسائل درعربستان ، باعث شده تا كارشناسان و تحليلگران اين اقدامات را دراين كشور عجيب و بي سابقه عنوان كنند.
تدابيرامنيتي كه در گذشته درمحدوده وزارتخانه ها وهيئت هاي نمايندگي وسفارتخانه هاي خارجي محدود مي شد، بعد از انفجارهاي 12 مي گذشته (22 ارديبهشت ) رياض كه در آن 35 تن كشته شدند ، به شكل وحشتناكي تشديد شده است .
به نوشته اين روزنامه ابرهاي بحران بعد از حملات 11 سپتامبر بر آسمان عربستان سايه انداخته است ، حملاتي كه 19 تن ازجمله 15 سعودي طرفدار شبكه القاعده و اسامه بن لادن به انجام آن متهم شده اند.
يك ديپلمات در رياض به اين نكته اشاره مي كندكه از هنگام انفجارهاي رياض در 12 مي، تدابير امنيتي گسترده از سوي مقامات عربستان براي تعقيب و دستگيري تندروها دراين كشورآغاز شده است .
ديپلمات ديگري مي گويد ، انفجارهاي رياض ، مقامات اين كشور را شوكه كرد، انفجارهاي 12 مي ، زنگ هشداري بود كه مقامات عربستان را بيدار كرد.
بعد از اين انفجارها ، تشديد تدابيرامنيتي نه تنها در مورد ساكنان رياض پايتخت اين كشور بلكه تمام كشوررا فرا گرفته است و مقامات امنيتي دهها شهروند اين كشور را بازداشت كرده اند و درگيريهاي مسلحانه متعددي نيز با تندروها انجام داده اند.
موضوع مبارزه با تروريسم، اكنون به بخش اصلي سخنراني هاي رسمي روزانه مقامات عربستان تبديل شده است. مقامات عربستان با پخش صحنه هايي از بازداشت و دستگيري تندروها و سلاحهاي كشف شده به مردم اين كشور هشدارمي دهند كه آنها در معرض خطر تروريسم قرار دارند.
تحليلگران بر اين باورند اين تحولات با سياست گذشته مقامات عربستان متناقض است زيرا در گذشته مسئولان سعودي هرگونه پديده ناآرامي و اغتشاش و بي ثباتي را يا كم اهميت عنوان مي كردند يا به طور كل وجود آن را منكر مي شدند و از پخش تصاوير آن نيز جلوگيري مي كردند ، اما امروزه وضعيت بر عكس شده است .
اصلاح طلبان ، ديپلماتها و مسئولان سعودي معتقدند، اقدامات گسترده امنيتي مهم است اما كافي نيست ، آنها به لزوم ايجاد اصلاحات اجتماعي، اقتصادي و سياسي مطلوب براي مقابله با ريشه هاي عميق بحران اشاره مي كنند.
مقامات عربستان در راه ايجاد اصلاحات با چالش سخت مواجه هستند و آن اين است كه بايد موسسات و سازمانهاي محافظه كار مذهبي اين كشور را متقاعد كنند كه با ايجاد پارلمان منتخب مردمي و اصلاحات در بخش آموزشي - كه در آن بذر نفرت و انزجار از غرب كاشته مي شود- موافقت كنند.
در عين حال خاندان آل سعود بايد با چالشهايي ديگري مانند فقر و افزايش بيكاري كه باعث كشانده شدن جوانان سعودي به گروههاي افراطي مي شود، مقابله كنند.
محمد علي الحراصلاح طلب سعودي مي گويد ، بازداشت تندروها نه تنها مشكلات اين كشور را حل نمي كند بلكه بر عكس باعث پيچيده تر شده اوضاع اين كشور خواهد شد.
به اعتقاد وي ، عربستان نياز به ريشه كني انگيزه هايي كه منجر به بروز اين گونه اعمال مي شود ، دارد.
به گفته وي ، نفرت و دشمني مسلمانان اين كشور درسالهاي اخير با آمريكا به دليل اينكه آن را حامي اصلي اسراييل قلمداد مي كنند ، افزايش يافته است .
بحران و تنگنايي كه خاندان حاكم درعربستان با آن مواجه هستند دراين نهفته است كه اصلاحات، بدون خطر نيست.
تمرد و سركشي روز افزون از داخل كشوراز منازعه ميان محافظه كاران مذهبي و اصلاح طلبان ليبرال درمورد آينده اين كشورناشي مي شود .
خاندان آل سعود از شعله ور شدن خشم سازمان ديني محافظه كار اين كشور كه با افكاري مانند آزادي زنان مخالفت مي كند ، به شدت نگران است.
يك ديپلمات در اين خصوص گفت ، برخي موانع در مقابل خاندان سعود وجود دارد كه بايد آن را رفع كنند، اول متقاعد كردن علماي ديني و دوم اقدام به انجام اصلاحات به صورت تدريحي است درغير اين صورت اوضاع اين كشورآشفته خواهد شد.
در كنار تدابير و اقدامات گسترده امنيتي ، ديپلماتها معتقدند رياض و واشنگتن يك تيم كاري را براي جمع آوري اطلاعات و مقابله با عمليات حمايتهاي مالي از ترويسم تشكيل داده اند ، مقامات سعودي حسابهاي بانكي بيش از 200 موسسه خيريه را مورد بازرسي و تجديد نظر قرار دادند و فعاليت حدود 12 موسسه خيريه را تعطيل كردند.
خاندان آل سعود همچنين حدود 2 هزار خطيب مساجد را به دليل تندروي و تحريك احساسات ضد غربي مردم عربستان بركنار و مجازات كردند.
يك تحليلگر معتقد است ، اعترافات آشكاري وجود دارد مبني براينكه پادشاهي عربستان با بدترين و خطرناك ترين بحران تاريخ خود مواجه است و آنها مصمم هستند به طور جدي با اين مسئله مقابله كنند.