"ايران كشوري اسرارآميز است كه كسي نمي‌تواند آينده آن را پيش‌بيني كند. طبعاً من هم نمي‌توانم بگويم كه در آينده نزديك سينما دستخوش تغيير و تحول مي‌شود يا نه! كسي نبايد از سينماي ايران انتظار هاليوود يا باليوود داشته باشد و دنيا بايد سينماي ما را همانطور كه هست بپذيرد."

به گزارش خبرنگار سينمايي "مهر"، آنچه خوانديد بخش‌هايي از صحبت‌هاي فاطمه معتمد آريا در مصاحبه با خبرگزاري AFP در كراچي است؛ شهري در جنوب پاكستان كه جشنواره سينمايي كرافيلم آن پس از يك هفته فعاليت به پايان رسيده. بازيگر سرشناس ايراني حرف‌هايش را اينگونه ادامه مي‌دهد: "اما من اميدم را براي رسيدن به سينمايي بهتر در ايران از دست نداده‌ام." معتمد آريا كه در سال‌هاي مياني دهه پنجم زندگي‌اش در فيلم جديد "گيلانه" نقش مادر جانبازي جوان را بازي مي‌كند، معتقد است انقلاب اسلامي سال 1357 قدرت مانور را از بسياري از فيلمسازان ايراني گرفت.

در نمايي از "يك بوس كوچولو" به كارگرداني بهمن فرمان‌آرا

او به خبرنگار خبرگزاري فرانسه مي‌گويد: "فيلم‌هايي كه صحنه‌هاي غيراخلاقي، خشن و . . . را نشان بدهند كاملاً‌ گرفتار سانسور مي‌شوند و به اين ترتيب فيلمسازان موضوع‌هاي محدودي براي كار دارند. سينماي پس از انقلاب ايران خيلي تجاري نيست، به ويژه براي جهان خارج."

در گزارش AFP آمده است: "سينماي ايران در دوران رياست جمهوري سيدمحمد خاتمي، روحاني اصلاح‌طلب و ميانه‌رو كه دوستدار تمامي اشكال فرهنگ بود، تا حدودي رونق گرفت. اما پس از انتخاب شگفت‌انگيز محمود احمدي‌نژاد به رياست جمهوري، نمايش هر گونه فيلم فمينيستي، سكولار، طرفدار امريكا و در واقع هر چيزي كه عليه فرهنگ قرآني باشد، ممنوع شده است."

آريا مي‌گويد: "كار كردن در فضاي پس از انقلاب براي فيلمسازان آسان نبود، اما آنها به سراغ موضوع‌هاي اجتماعي ناشي از جنگ طولاني ايران و عراق و مسايل خانوادگي در آثار خود رفتند. فيلم‌هايي درباره روابط انساني، كه در جوامع شرقي هم نظير آنها ديده مي‌شود، در سينماي ما ديده شد. ضمن اينكه آنها با در نظر گرفتن سانسور، فيلم‌هايي با موضوع زن هم ساختند."

همراه با بهرام رادان در نمايي از "گيلانه"

به گزارش خبرنگار سينمايي "مهر"، گرچه ايران و پاكستان دو كشور همسايه هستند، اما اين نخستين بار در پنج سال اخير است كه ايران در جشنواره كرافيلم شركت مي‌كند و فاطمه معتمد آريا اميدوار است "گيلانه" با مخاطبان بين‌المللي هم ارتباط برقرار كند: "در ابتدا ساختن فيلم‌هايي كه بتواند به مذاق مخاطب خارجي هم خوش بيايد مشكل بود، اما به لطف فيلم‌هايي چون "ده" كيارستمي و "گيلانه" رخشان بني‌اعتماد كه با مهارت و دقت ساخته شده‌اند سينماي ايران دارد هوادار جهاني هم پيدا مي‌كند. فيلم جديد من درباره تأثير جنگ بر ايراني‌هاست و اينكه چطور يك مادر تنها با فرزند جانبازش زندگي مي‌كند."

معتمد آريا در عين حال اصرار دارد كه حتي اگر آزادي‌هاي بيشتري هم به فيلمسازان داده شود، سينماي ايران مثل آثار سينماي مؤلف اروپا، همواره ويژگي‌هايي منحصر به فرد خواهد داشت: "از سينماي ايران انتظار هاليوود يا باليوود نداشته باشيد. دنيا بايد سينماي ما را همانطور كه هست بپذيرد."