تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۸۴ - ۱۸:۳۱

رئيس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در جمع خبرنگاران از مزايا و معايب ارزان شدن نرخ دلار در بودجه سال آينده سخن گفت.

به گزارش خبرنگار پارلماني "مهر"، توكلي در حاشيه جلسه علني امروز، در جمع خبرنگاران به ارزيابي از جلسه شب گذشته مجلس و دولت در خصوص لايحه بودجه 85 كل كشور پرداخت و افزود: در اين جلسه جهت گيري هاي كلي براي دستيابي به تفاهمات عمومي مورد تاكيد قرار گرفت و جزييات بودجه مطرح نشد.

وي علت عدم بحث و بررسي درباره جزييات لايحه بودجه سال آينده را عدم جمع بندي نهايي دولت در اين زمينه عنوان كرد.

نماينده تهران در مجلس درباره كاهش نرخ ارز، تصريح كرد: از كاهش نرخ ارز دفاع مي كنيم، چرا كه رسم شده نرخ ارز بر اساس نياز بودجه اي دولت تعيين مي شود و اين انحراف بزرگ در استفاده از منابع ارزي كشور است.

توكلي با بيان اين كه دولت مكلف به تامين تعادل در كل اقتصاد كشور است، اظهار داشت: تامين تعادل اقتصادي آنقدر مهم است كه گاهي دولت ها به بودجه نامتعادل براي كسب تعادل در اقتصاد ملي رضايت مي دهند و به همين علت، اينكه نرخ ارز را به گونه اي تعيين نماييم كه دخل و خرج دولت با هم منطبق شود، هدف جزيي است.

وي ادامه داد: هدف اصلي اين است كه از منابع ارزي طوري استفاده كنيم كه اقتصاد ملي بهتر شود.

توكلي در ادامه متذكر شد: كاهش نرخ ارز هم باعث تحرك طرف عرضه مي شود و هم هزينه تمام شده توليد را پايين مي آورد، به همين دليل حركت در حمايت از اشتغال و توليدات و هزينه سرمايه گذاري را كم مي كند و انتظارات جامعه را از آينده تصحيح مي كند.

وي با بيان اين كه تصميم گيري عوامل اقتصادي در ايران نقش تعيين كننده اي دارد، اظهار داشت: وقتي سياست هايي شبيه كاهش سود بانكي و نرخ ارز تعقيب مي شود انتظارات به نفع توليد و رونق اقتصادي جهت مثبت مي گيرد.

وي افزود: ممكن است اينجا اين سوال پيش آيد كه با كاهش نرخ ارز، درآمد دولت كاهش مي يابد كه بايد بگوييم سياست كاهش نرخ اسمي ارز، بايد با اصلاح تعرفه هاي ترجيهي همراه باشد.

توكلي گفت: بخشي از زيان هاي كاهش نرخ ارز از طريق افزايش تعرفه ها قابل تامين است و اثر ضد توليدي نرخ ارز را مي گيرد و واردات را تقويت نمي كند.

وي ادامه داد: بخشي نيز به وسيله صرفه جويي در هزينه هاي ارزي دولت اتفاق مي افتد. چون وقتي نرخ ارز پايين آيد، از يك طرف درآمد بودجه عمومي كم مي شود، اما از طرف ديگر هزينه بخش عمومي كاهش مي يابد.

رئيس مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي خاطر نشان كرد: صادرات بيش از آن كه تحت تاثير نرخ اسمي ارز باشد، تحت تاثير سهولت و رواني قوانين و ثبات اقتصادي است.

توكلي افزود: اگر روي صادرات اهتمام واقعي داشته باشيم و كار صادر كننده را سهل كنيم، نرخ ارز با 40 تا 50 تومان ارزان تر شدن به صادرات لطمه اي نمي زند، اما اگر احساس شود اثر منفي دارد، بايد دست دولت براي دادن جايزه صادراتي باز باشد.

عضو كميسيون اقتصادي مجلس گفت: در مجموع اگر بر اثر اين سياست، درآمد عمومي كم شود، اما دولت از بانك مركزي استقراض كند، بهتر است ؛ چرا كه معلوم مي شود قرض و كسري دارد، لذا به خودش فشار مي آورد و از هزينه هاي غير ضرور مي كاهد كه اينها مثبت است.