رامسر - روستای جنت رودبار که به عنوان مهد گل گاوزبان شهره جهانی دارد مکانی مناسب برای استفاده از زیست بوم محلی برای توسعه اقتصادی و بهره وری با تکیه بر پتانسیلهای محلی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، روستای جنت رودبار در شهرستان رامسر از توابع غرب مازندران به شمار می رود که اهالی آن چندسالی است با کشت گل گاوزبان، سهم به سزایی در اقتصاد منطقه ایفا می کنند.

۲۵۰ هکتار از اراضی شهرستان رامسر به عنوان عروس شهرهای ایران زمین به کشت گل گاو زبان اختصاص دارد که بیشتر آن در روستای جنت رودبار تولید می شود و اهالی روستای جنت رودبار برای سهم داشتن در اقتصاد مقاومتی دو سالی است که تولید گل گاو زبان را به صورت ویژه در دستور کار قرار داده اند و از این رو هر سال جشنواره ای را در این زمینه برپا می کنند.

چندی پیش برای دومین سال متوالی جشنواره گل گاو زبان در روستای جنت رودبار برگزار شد و دهیار جنت رودبار نیز در حاشیه برگزاری دومین جشنواره ملی گل گاو زبان به خبرنگار مهر گفت: جنت رودبار به دلیل آنکه مرکز دهستان جنت رود بار بوده هرساله پذیرای گردشگران زیادی است.

این روستا پتانسیل های بسیار قوی غنی را داراست که اگر از آن ها بهره برداری شود، وضعیت اقتصادی روستا رشد شایان توجهی خواهد داشت.مهرزاد خلعتبری افزود: این روستا پتانسیل های بسیار قوی غنی را داراست که اگر از آن ها بهره برداری شود، وضعیت اقتصادی روستا رشد شایان توجهی خواهد داشت.

وی اضافه کرد: ۱۰ هکتار از زمین های روستای جنت رودبار زیر کشت گیاه گل گاو زبان قرار دارد و همچنین دشتهای اطراف روستا نیز به صورت خودرو این گیاه ر شد می کند و گردشگران می توانند از آن استفاده کنند.

خلعتبری ادامه داد: انتظارمان از اداره جهاد کشاورزی این است که در آبیاری مکانیزه این گیاه شفا بخش حمایت لازمه  را داشته باشند زیرا در این صورت هم تولید گیاه افزایش یافته و هم  کیفیت بهتری را پیدا می کند.

دهیار روستای جنت رودبار اظهار داشت: گل گاو زبان جنت رودبار به لحاظ رنگ و کیفیت بهترین گل گاو زبان کشور است و با وجود آنکه بذر این گیاه به شهرهایی نظیر بهشهر، نکا، هشتپر و تالش و... نیز داده شد ولی کیفیت آن به مطلوبی این روستا نیست.

عظیم جنت رستمی تولید کننده نمونه گیاه گل گاو زبان در رامسر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، رمز موفقیت خود را کاشت ردیفی این گیاه  بصورت مزرعه چای دانست و گفت: با این روش  از هدر رفت این گیاه در هنگام داشت و برداشت جلوگیری می شود.

 جنت رستمی افزود: چهار هزار متر زمین زیر کشت گیاه گل گاو زبان دارم که ۱۲۰ کیلو گل  خشک شده از آن برداشت می کنم.

آبیاری سنتی مهمترین مشکل

 وی عمده ترین مشکل پرورش این گیاه را آبیاری سنتی دانست و تصریح کرد: در فصل گرما آب رودخانه کم شده لذا آبیاری مزارع با مشکل مواجه می شود که آبیاری مکانیزه می تواند به افرایش محصول و توسعه آن کمک کند.

بخشدار مرکزی رامسر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: دهستان جنت رودبار در فاصله ۶۰ کیلومتری رامسر قرار داشته که با دارا بودن جاذبه های طبیعی، طبیعت گردی و گردشگری روستایی و با وجود گیاهان دارویی به ویژه گیاه شفا بخش گل گاو زبان یک فرصت بی نظیر در جذب گردشگران داخلی و خارجی محسوب می شود.

جلوگیری از خام فروشی گل گاو زبان

محسن مداح رودسری افزود: روستای جنت رودبار مهد گل گاوزبان بوده و این گیاه به صورت وحشی هم در این روستا می روید که در سال جاری تصمیم داریم از خام فروشی آن جلوگیری کرده و آن را به صورت خشک کرده، دم نوش، چای کیسه ای و ... به مصرف کننده رسانده تا هم به ظرفیت درمانی آن توجه شود و هم تقویت اقتصاد بومی و تشویق برای صنایع تبدیلی گیاه گل گاو زبان را سبب شود.

وی  اضافه کرد: در این روستا، شرکت تعاونی با محوریت صنایع تبدیلی گل گاو زبان شروع به کار کرده و در حاشیه این جشنواره نیز نمایشگاه عرضه محصولات گل گاوزبان مانند مربا، شربت و دم نوش این گیاه و همچنین صنایع دستی برگزار شد که با استقبال خوبی هم همراه بود و شیرینی های سنتی و غذاهای محلی نیز از دیگر محصولاتی بود که در این جشنواره عرضه شد.

بخشدار مرکزی رامسر برگزاری این جشنواره را خوب ارزیابی کرد و آن را فرصتی بسیار مناسب جهت معرفی ظرفیت های روستا دانست.

نماینده مردم شهرستان های تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار مهر گفت: دومین جشنواره گل گاو زبان رامسر که در حد ملی برگزار شد برای محصولی است که بخش عمده آن در رامسر تولید می شود.

اکنون سطح زیر کشت گیاه گل گاو زبان در این روستا ۲۵۰ هکتار است که می تواند به هزار هکتار افزایش یابد

شمس الله شریعت نژاد افزود: مرکز تولید گیاه گل گاو زبان در جنت رودبار است که جشنواره امسال نسبت به پارسال با کیفیت بهتری برگزار شد ولیکن با آنچه که باید باشد، اختلاف زیادی دارد که انتظار داریم در سالهای آتی متناسب با هدف جشنواره برگزار شود.

وی اضافه کرد: این جشنواره ها با معرفی محصول ویژه و خاص این منطقه، آشنایی مدیران با آن، مسایل و مشکلات تولید کنندگان و اینکه چگونه می توان به افزایش محصول و کاشت و داشت و برداشت کمک کرد، برگزار می شود که مشارکت مدیران ملی و استانی را می طلبید.

شریعت نژاد اظهار داشت: انتظار می رود کمیته فنی  مرتبط با این امر تشکیل شده و از مقامات رسمی دعوت شود تا در این جشنواره حضور پیدا کرده و عملکردها را بررسی کنند و عواملی که می تواند افزایش تولید و توسعه این گیاه را سبب شود شناسایی و راهکار مناسب با آن را دهند.

وی گفت: اکنون سطح زیر کشت گیاه گل گاو زبان در این روستا ۲۵۰ هکتار است که می تواند به هزار هکتار افزایش یابد.

نماینده مردم منطقه در خانه ملت با بیان اینکه اکنون در هر هکتار می توانیم ۵۰۰ کیلو گرم گل گاو زبان خشک بگیریم، تصریح کرد: این رقم بسیار بالایی است که در هیچ کجای کشور وجود ندارد و زمانی از توجیه اقتصادی مطلوبی برخوردار می شود که با تبلیغات قوی در جهت معرفی خواص درمانی این محصول همراه باشد.

مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هرساله در نقاط مختلف استان این جشنواره برگزار می شود و این مهم خود یک سیاست تشویقی برای تولید کنندگان محصولات روستایی محسوب می شود.

جان الله عبدی افزود: جشنواره گل گاو زبان رامسر به صورت مطلوبی برگزار شد و باید گفت این منطقه به لحاظ تولید گیاه گل گاو زبان رتبه اول را در استان داراست.

لزوم راه اندازی مراکز فرآوری

وی اضافه کرد: موضوعی که در این جشنواره به آن پرداخته شد، راه اندازی مراکزی جهت فراوری این گیاه و صنایع تبدیلی آن بود که می تواند در عرضه و تقاضا و بازدهی اقتصادی مطلوب این محصول تاثیر گذار باشد و از سویی دیگر در ماندگاری روستاییان نیز کمک کند زیرا هرچه اقتصاد بومی روستا قویتر شود، ماندگاری و مهاجرت شهرنشینان به روستا نیز بپشتر خواهد بود.

این مسئول ادامه داد: دستگاههای اجرایی نیز باید به کمک روستاییان بروند و تسهیلات لازمه را در اختیار روستاییان قرار دهند.

عبدی با بیان اینکه روستای جنت رودبار به عنوان پایلوت بوم گردی در کشور انتخاب شد، افزود: گردشگری روستایی مقوله  مهم و پولسازی است که در قالب بوم  گردی و با حفظ بافت سنتی روستا انجام می شود  و گردشگر علاوه بر اینکه می تواند با معماری بومی و سنتی روستا آشنا شود، همچنین از جاذبه های طبیعی، صنایع دستی و تولیدات دامی و کشاورزی آن نیز بهره مند خواهد شد.

گل گاوزبان نقطه تلاقی بین طبیعت گردی و گردشگری سلامت

فرماندار رامسر در حاشیه برگزاری دومین جشنواره ملی گل گاوزبان در روستای ییلاقی جنت رودبار به گفتگو نشستیم، وی، گیاه گل گاوزبان را نقطه تلاقی بین گردشگری، طبیعت گردی، گردشگری روستایی و سلامت دانست و بر ارتباط مهم بین آنها تاکید کرد.

گیاه گل گاوزبان نقطه تلاقی بین گردشگری، طبیعت گردی، گردشگری روستایی و سلامت است

حسین سروری افزود: هدف از برگزاری این جشنواره، شناخت خواص درمانی گیاه گل گاوزبان، توسعه کشت آن و در کنار آن رواج اشتغالزایی مولد برای فارغ التحصیلان بیکار در رشته کشاورزی و بسته بندی این گیاه بخش و فراوری آن در روستای زیبا و تاریخی جنت رودبار  است.

وی اضافه کرد: در این جشنواره سعی شد تا جاذبه ها و ظرفیت های دهستان جنت رودبار معرفی شده و از این طریق بدنبال جذب گردشگر هستیم کما اینکه در این جشنواره شاهد حضور و استقبال گردشگران بومی و غیر بومی از نقاط مختلف کشور بودیم که این مهم به گردشگری روستایی کمک شایان توجهی خواهد کرد.

جنت رودبار پایتخت گل گاو زبان ایران

فرماندار رامسر از مصوب شدن روستای جنت رودبار رامسر به عنوان پایتخت گل گاوزبان ایران خبر داد و اظهار داشت: در کارگروه گردشگری پیشنهادی مبنی بر اینکه  این منطقه به اقامتگاه بوم گردی تبدیل شود را دادیم و منتظر مصوب شدن آن هستیم و با توجه به اینکه معاون میراث فرهنگی کشور از این روستا داشتند، امیدواریم این طرح به تصویب برسد.

سروری ادامه داد: طرح بوم گردی به عنوان یک طرح پایلوت در کشور و نخستین بار در جنت رودبار اجرا خواهد شد و دستاورد آن حضور گردشگران علاقه مند به گردشگری روستایی در جنت رودبار رامسر است تا از جاذبه های طبیعی، گیاهان دارویی و کشاورزی و دامداری و بافت سنتی روستا دیدن کنند.