علیرضا عالمنژاد، پژوهشگر تهران و راهنمای گردشگری در گفتگو با خبرنگار مهر از طراحی توری براساس داستان بهنام ابوترابیان خبر داد و گفت: مجموعه «قصههای تهران»، ماشین زمانی است برای سفر در مکانها و زمانهای تهران. در هر جلد نویسنده به بهانه یکی از هزاران واقعه تاریخی که در این شهر رخ داده ما را به مکان واقعه برده و با تشریح موقعیتها کوشیده، آن فضا را زنده و مجسم و خواننده را همداستان کند.
به گفته عالمنژاد، «گذر ایلچی» نخستین جلد از این مجموعه است که به سراغ داستان سفارتخانه روسیه در دوران فتحعلی شاه قاجار رفته تا یکی از فرازهای تاریخی پایتخت نوپای ایران که راجع به مکانِ قتل گریبایدوف و هیئت همراه بوده است، را بیان کند.
این راهنمای گردشگری، قرار است پنجشنبه، هفتم خردادماه نخستین تور گردشگری ادبی با محوریت یک کتاب را در تهران برگزار کند. در این تور، تاکید روی سه مکان در شهر تهران است: کاخ گلستان، مسجد جامع بازار و گذر ایلچی که نام داستان از آن گرفته شده و محل قتل گریبایدوف است.
عالمنژاد معتقد است نویسندگانی چون اسماعیل فصیح، پرویز دوائی، گلی ترقی، رضا امیرخانی و ... به مکانهای واقعی در داستانهای خود اشاره کردهاند و میتوان براساس این نوشتهها تور طراحی کرد و یک کتاب را مبنا قرار داد و براساس آن حرکت کرد.
مدیر سایت «کافه تهرون» در پاسخ به اینکه چه اندازه از مکانهایی که در داستانها یا سفرنامهها به آن اشاره شده مابهازای عینی دارند و باقی ماندهاند گفت: ما موزهای با عنوان موزه تهران نداریم و امروز بسیاری از مکانها، وجود خارجی ندارد و من در آیندهای بسیار نزدیک، تهرانی که دوستش دارم را روی ماکت توضیح میدهم.
عالمنژاد یکی دیگر از مشکلات گردشگری ادبی را حساسیت روی بعضی افراد دانست و افزود: ای کاش انحصارگراییها و حساسیتها برداشته شود. من با ارتباطاتی که دارم میتوان دست چهار گردشگر علاقهمند را بگیرم و با خود به خانه هدایت که سالهاست به مهد کودک تبدیل شده ببرم اما متولیان فرهنگی باید به این نتیجه برسند که آیا کسی چون صادق هدایت قابلیت جذب گردشگر ادبی را دارد یا نه؟ اگر دارد خوب چرا روی خانه او به عنوان یک مکان گردشگری سرمایهگذاری نمیکنند!؟