کرج - حجم بالای نخاله های ساختمانی در محور کیانمهر به ماهدشت نمره منفی در کارنامه مدیریت شهری است به طوری که در سایه بی مسئولیتی‌ها و حجم بالای نخاله‌ها کمر کیانمهر شکسته است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - ساره نوری: در طرف جاده کیانمهر به ماهدشت تا چشم کار می‌کند آجر شکسته، تکه‌های آسفالت، گچ، زباله، سنگ و لاستیک ماشین رها شده است. در لابه لای نخاله‌های ساختمانی آثار شانه خالی کردن مسئولانی را می‌توان دید که با بی تدبیری و کم توجهی چنین فاجعه زیست محیطی را رقم زده اند. وجود گورستان نخاله‌های ساختمانی در منطقه بخت برگشته کیانمهر کرج مانند نمره منفی در کارنامه مدیریت شهری کلانشهر کرج ثبت شده است.

دو روز پیش گزارشی با عنوان "کیانمهر؛ گورستان نخاله‌های ساختمانی / سلامتی در غفلت مسئولان دفن می‌شود" در خبرگزاری مهر البرز منتشر شد. تخلیه نخاله‌های ساختمانی به صورت غیرقانونی در این محور باعث عذاب شهروندان ساکن در منطقه کیانمهر و ماهدشت شده است و با گذشت ۱۰ سال از قدمت این گورستان نهادهای مختلف از جمله اداره راه و شهرسازی و شهرداری هنوز با هم بر سر حل این موضوع به تفاهم نرسیده اند.

در گزارش قبل نقطه نظرات سازمان پسماند شهرداری کرج به عنوان متولی اصلی دفع زباله در شهر منعکس شد. در پی این گزارش شهردار ماهدشت در تماس با خبرگزاری مهر در این خصوص اظهار کرد: گورستان نخاله‌های ساختمانی کیانمهر در مجاورت فرودگاه بین المللی پیام و جزو حوزه استحفاظی کرج است.

پاکسازی محور کیانمهر از نخاله‌های ساختمانی مستلزم گشت‌های شبانه است

حمید میرزایی در ادامه گفت: این منطقه در ورودی شهر ماهدشت قرار دارد ولی در حوزه استحفاظی شهرداری منطقه ۱۲ کرج محسوب می‌شود و در اختیار اداره راه و شهرسازی کرج قرار دارد.

این مسئول با اشاره به اینکه معضل گورستان نخاله‌های ساختمانی برای ساکنان شهر ماهدشت هم حساسیت‌های را به وجود آورده است، گفت: برای حل این معضل با فرمانداری کرج، اداره محیط زیست شهرستان و اداره راه و شهرسازی کرج مکاتباتی انجام شد ولی هیچ اقدامی را از سوی متولیان شاهد نبوده ایم.

شهردار ماهدشت از پاکسازی این منطقه خبر داد و گفت: با استفاده از بولدوزر و لودر بخش‌هایی از این منطقه را پاکسازی کرده ایم ولی دوباره شاهد تخلیه زباله‌ها از سوی برخی کامیون‌ها هستیم.

میرزایی از سودجویی برخی از کامیون داران در هنگام شب یاد کرد و گفت: شهرداری میان محل تخلیه نخاله‌ها و جاده نهری را حفر کرده است که کامیون‌ها نتوانند عبور کنند ولی به علت وجود راه‌های دسترسی فراوانی که به این محور ختم می‌شود بسیاری از راهکارها به در بسته می‌خورد.

میرزایی محصور کردن محور کیانمهر به ماهدشت را نیازمند اعتباری کلان دانست، و گفت: ساماندهی این منطقه در گرو گشت‌های شبانه ای است که باید از سوی منطقه ۱۲ شهرداری کرج، اداره راه و شهرسازی و شهرداری ماهدشت اعمال شود چون بسیاری از کامیون داران هنگام شب اقدام به تخلیه نخاله‌ها می‌کنند.

ساماندهی نخاله‌های ساختمانی کیانمهر بحث داغ کارگروه پسماند است

وی در پایان گفت: شهرداری ماهدشت یک معدن متروکه دارد که می‌توان برای دفن نخاله مورد استفاده قرار گیرد و همچنین برج‌های مراقبت فرودگاه پیام می‌توانند در صورت مشاهد هر گونه کامیون به شهرداری اطلاع دهد تا ما برخوردهای قانونی را انجام دهیم

بروز فاجعه زیست محیطی در کیانمهر کرج حکایت دیروز و امروز نیست، از یک دهه گذشته زیر سایه بی مسئولیتی ها نخاله‌های ساختمانی و زباله‌ها روی هم تلمبار شده اند. راه خلاصی از این معضل یکدلی مدیریت شهری با دیگر نهادها است و راه برون رفت از این مشکل این است که مسئولان برای شانه خالی کردن گناه را به گردن دیگری نیندازند.

در ادامه برای شفاف‌تر شدن موضوع به سراغ معاون عمرانی شهرداری کرج رفتیم؛ محمدصادق تله کو در گفتگو با مهر اظهار کرد: هر ۴۵ روز یکبار کارگروه پسماند به ریاست فرماندار کرج برگزار می‌شود. نهادهای مختلف باید در این کارگروه گزارش عملکرد ارائه کنند و این در حالی است که شهرداری ماهدشت در این جلسات شرکت نمی‌کند.

وی در ادامه با اشاره به برگزاری کارگروه پسماند در روز پنجم خرداد ماه، گفت: این کارگروه به دبیری اداره محیط زیست برگزار می‌شود و یکی از عمده ترین موضوع‌هایی که در این کارگروه بررسی می‌شود وضعیت نخاله‌های ساختمانی کیانمهر است.

کامیون‌های حمل نخاله به سیستم « GPS» مجهز شوند

تله کو افزود: سال گذشته موضوع ساماندهی گورستان نخاله‌های ساختمانی کیانمهر یکی از داغ‌ترین بحث‌های کارگروه پسماند بود. یکی از مصوبات جلسه مکلف کردن اتحادیه کامیون داران به مجهز شدن به سیستم GPS بود تا از تخلیه نخاله نخاله‌های ساختمانی در مکانی های غیر از مکان‌های تعریف شده جلوگیری شود.

وی به اتحادیه کامیون دارها اشاره کرد و گفت: در جلسه قبلی کارگروه این اتحادیه اعلام کرد که ۶۰۰ کامیون در کرج وجود دارد و از این تعداد ۲۰۰ کامیون به سیستم GPS مجهز هستند.

وی گفت: باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن اتحادیه کامیون داران همه کامیون‌ها را به سیستم GPS مجهز کند و کنترل مبدا تا مقصد انجام شود تا هیچ کامیونی بدون برگه تردد و مجوز از شهرداری‌ها اقدام به تخلیه نخاله در سطح شهر نکند.

تله کو موضوع گورستان نخاله‌های ساختمانی کیانمهر را حساس عنوان کرد و گفت: این فاجعه زیست محیطی سلامت شهروندان را تحت شعاع قرار داده است و سیما و منظر شهر را به سمت بی نظمی سوق می‌دهد.

پیمانکاران شهرداری هم تخلف می‌کنند

معاون عمرانی فرمانداری کرج به وسعت زیاد گورستان نخاله‌های ساختمانی اشاره کرد و افزود: از اداره راه و شهرسازی و همچنین از سازمان پسماند شهرداری کرج خواسته ایم این منطقه را پاکسازی کنند ولی وسعت منطقه و حجم نخاله‌های ساختمانی به قدری زیاد است که بخش اعظمی از کار انجام نشده است.

تله کو در ادامه با اشاره به اینکه فرمانداری و اداره محیط زیست شهرستان نسبت به این موضوع حساس است و کارشکنی را نمی‌پذیرد، گفت: متأسفانه اگر از نزدیک فاجعه زیست محیطی کیانمهر را دیده باشید حجم بالایی از نخاله‌ها را تکه‌های بزرگ آسفالت تشکیل می‌دهد و این موضوع بیانگر آن است که پیمانکاران شهرداری یکی از عوامل این فاجعه زیست محیطی هستند.

وی افزود: در برخی موارد شهرداری فرافکنی می‌کند ولی همه نهادها بدانند مصوبات کارگروه پسماند به جد در حال پیگیری و اجرایی است و در این میان شهرداری نمی‌تواند فرافکنی کند.

این مسئول با اشاره به اینکه در شهرهایی مثل تهران و قزوین تخلیه نخاله‌های ساختمانی ساماندهی شده است، بیان کرد: در این شهرها اگر مالکی قصد تخریب ساختمانی را داشته باشد برای تردد کامیون حامل نخاله‌های ساختمانی باید از شهرداری مجوز بگیرد و تردد کامیون‌ها با مجوز از سوی پلیس کنترل می‌شود.

اصحاب رسانه در کارگروه پسماند حضور داشته باشند

وی دلیل هرج و مرج ناشی از تخلیه زباله در منطقه کیانمهر را دوری حلقه دره از مرکز شهر دانست و گفت: بسیاری از کامیون داران به دلیل دوری مرکز دفن زباله از شهر اقدام به تخلیه زباله در منطقه کیانمهر می‌کنند در صورت مواجه با افراد متخلف برخورد شدید قانونی خواهد شد.

تله کو از اصحاب رسانه خواست با حضور در کارگروه پسماند نسبت به این قضیه حساس باشند و مسئولان شهر را برای ساماندهی این فاجعه که سلامتی تک تک ما را تحت شعاع قرار می‌دهد یاری کنند.

وی در پایان اضافه کرد: سازمان پسماند شهرداری کلانشهر کرج، اداره راه و شهرسازی شهرستان، شهرداری‌های شهرهای اقماری و پلیس نسبت به ساماندهی وضعیت نخاله‌های ساختمانی از هیچ تلاشی فروگذار نباشند.

در پایان گفتنی است؛ برای ساماندهی گورستان نخاله‌های ساختمانی کیانمهر که عمری بالغ بر ۱۰ سال دارد یک مدیریت جهادی لازم است و در این میان اتحادیه کامیون داران باید همکاری لازم را داشته باشد تا با مشخص بودن مبدا و مقصد کامیون‌های حامل نخاله‌های ساختمانی از بروز فجایع زیست محیطی جلوگیری کرد و در نهایت برقرای سلامتی عمومی شهروندان وظیفه مدیریت شهری است این مسئله نباید بر مسائل دیگر ارجحیت داشته باشد.