به گزارش خبرنگار مهر، محمد سعید کریمیان شامگاه شنبه در نخستین کنفرانس استانی با عنوان طب انتقال خون، چالش ها و راهکار ها که در سالن کنفرانس بیمارستان بعثت سنندج برگزار شد، بر ارتقای کیفیت و تحلیل چالش ها مبتنی بر پژوهش تاکید کرد و گفت: اگر کیفیت در بخش بیمارستانی افزایش نیابد به مراتب هزینه بیشتری از بخش تولید فرآورده خونی به سلامت بیمار تحمیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه در بخش مدیریت مصرف خون چالش هایی در کشور و استان وجود دارد، عنوان کرد: اندیشیدن راهکار برای این مسئله اولویت واحد پژوهش انتقال خون کردستان است.
وی اظهارداشت: امروزه در جهان مدیریت مصرف خون تاکید بر بخش بیمارستانی یکی از فرآیندهای مهم در چرخه طب انتقال خون است که چنانکه باید مورد توجه نبوده است و انتقال خون کردستان طرح هایی پژوهشی را به این منظور در حال اجرا دارد.
مدیر کل انتقال خون استان کردستان پس از تشریح نظام هموویژیلانس به نکاتی در مورد تزریق فرآورده خونی و استاندارد های این فرآیند اشاره کرد و گفت: خون پس از آزمایش ها و فرآیندهای لازم در انتقال خون طبق درخواست بیمارستان به بانک خون منتقل می شود تا پس از آزمایش لازم روی نمونه خون بیمار، خون آماده به او تزریق شود.
کریمیان افزود: چرخه انتقال خون از رگ اهداکننده تا رگ مصرف کننده می بایست کاملا توسط مسئولین دخیل در فرآیند رصد شود و کلیه استاندارد ها و ضوابط مراحل از اهدا تا تزریق صورت پذیرد که بخش اول این مسیر یعنی از اهدای خون تا ارسال خون به مراکز درمانی مطابق با استاندارد های روز دنیا در سازمان انتقال خون و به تبع انتقال خون کردستان انجام می شود.
وی با بیان اینکه امروزه داروها از پلاسمای ایرانی تولید می شود،بیان کرد: شرکت های دارو سازی معتبر دنیا از پلاسمای ایرانی استفاده می کنند و داروهایی مصرفی در کشور نیز از همین پلاسمای ایرانی ساخته می شود.
وی به وضیعت بیمارستان های کردستان و استقرار نظام هموویژیلانس در آنها اشاره کرد و گفت: یکی از اهداف اصلی نظام مراقبت از خون تلاش برای ارتقای بخش بیمارستانی است که خوشبختانه بسیاری از بیمارستان های استان عملکرد مطلوبی داشته اند.
مدیر کل انتقال خون استان کردستان وضعیت اهدای خون در استان کردستان را مطلوب ارزیابی کرد و اظهارداشت: علی رغم اینکه در سال های اخیر با کمبود شدید منابع انسانی مواجه بوده ایم اما همواره نیاز بیمارستان ها را کاملا پاسخ داده ایم.
کریمیان با تاکید بر اینکه خون های اهدایی قطرات حیات بخش فاقد جایگزین هستند، اظهار داشت: ارزش این ماده حیات بخش انتقال خون را بر آن داشته است تا تعامل بیشتر بانک های خون بیمارستانی و پزشکان درخواست دهنده فرآورده خونی با انتقال خون را در پی داشته باشد.
وی ادامه داد: این تعامل کیفیت فرآورده خونی تزریقی را ارتقا خواهد داد و با مدیریت مصرف، ذخایر خونی نیز همواره در سطح مطلوب موجود خواهد بود.
وی خواستار شرکت پزشکان دخیل در فرآیند انتقال خون در سمینار های این طب شد و گفت: اگر پزشکان ما بیاموزند که با متد های قبل، در حین و بعد از عمل نیاز بیمار به خون را کاهش دهند شاهد بهبود فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن از جمله تسریع ترمیم زخمها و بازدهی مناسب درمان نیز خواهیم بود که قطعا هزینه های بیمارستانی را نیز کاهش خواهد داد.
استفاده صحیح از خون نیازمند تبحر پزشکان است
فوق تخصص خون و انکولوژی بزرگسالان هم در این کنفرانس به عوارض حاد انتقال خون، اشاره کرد و گفت: واکنش های حاد تزریق خون در ابتدای امر ممکن است ، تظاهرات یکسان داشته باشند بنابراین هر نشانه ای باید جدی گرفته شود.
بایزید قادری ادامه داد: بنابراین تمامی کادر درمانی دخیل در فرآیند تزریق به ویژه پزشکان بر بالین بیمار دریافت کننده خون و فرآورده خونی می بایست تبحر کاملی را در این زمینه داشته باشند.
وی با بیان اینکه تمامی واکنش های تزریق باید شناخته شود و اقدامات مواجهه با آن در کوتاه ترین زمان ممکن صورت گیرد، بیان کرد: انتقال خون از فردی به فرد بیمار به سان چاقویی دو لبه است که اگر صحیح صورت پذیرد و اندیکاسیون تزریق آن دقیق تشخیص داده شود می توان نجات بخش بیمار باشد اما اگر این تزریق مبتنی بر تشخیص ناصحیح باشد جان بیمار را به مخاطره می اندازد.
وی گفت: برای ارزیابی صحت خون تزریقی همواره باید مستندات پزشکی موجود باشد تا بتوان شرایط بیمار را رهگیری کرد و این مستندات به صورت کامل در نظام هموویژیلاس سازمان انتقال خون تببین شده است.
خدمات نوین انتقال خون، چراغ امید بیماران نیازمند
وی خدمات انتقال خون شامل پلاسما فرزیس درمانی و وجود کافی اهداکنندگان متقاضی اهدای پلاکت و پلاکت های حاصله از روش آفرزیس و همچنین خون های کم لکوسیت و اشعه دیده را مثبت ارزیابی کرد و افزود:در صورت وجود خدمات این چنینی پزشکان می توانند با فراغت خاطر و به دور از استرس فعالیت کنند و بیمار و پزشک این آسودگی خاطر را مدیون وجود سازمان انتقال خونی پر تلاش است.
زمان و تشخیص میزان تزریق خون، نجات بخش بیماران حادثه دیده
دکتر محمد معیری، متخصص جراحی عمومی با بیان اینکه آگاهي از الگوي استفاده از خون در مراقبت از بيماران ترومايي ضرورتی برای نجات جان حادثه دیدگان است،گفت:این آگاهی به برآورد بهتر خون مورد نياز و برنامه ريزی برای تامين خون كافی در مراقبت از اين بيماران و طراحی دستورالعمل های جديد برای كنترل خونريزی با نياز به تزريق كمتر، منجر می شود.
وی اظهار داشت: بر اساس مطالعات صورت گرفته با توجه به افزايش ميزان مرگ و مير با افزايش ميزان تزريق خون در بيماران ترومايی، باید تزريق خون در اين بيماران با احتياط، با فكر و به ميزان لازم انجام گيرد.
وی ادامه داد: به نظر مي رسد طراحی دستورالعمل تزريق خون ماسيو در بيماران ترومايی، می تواند به مصرف بهتر خون و فرآورده های خونی، كاهش عوارض در اين بيماران منجر شود.
طی این کنفرانس یکروزه که توسط اداره کل انتقال خون استان کردستان و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی استان برگزار شد بیش از ۲۲۰ نفر از دانش آموختگان رشته هایی هم چون تخصصی اطفال،داخلی، علوم آزمایشگاهی،زنان، عفونی و جراحی شامل پزشکان عمومی و متخصصی حضور داشتند.
گفتنی است پیش از برگزاری کنفرانس نیز سه نشست با هدف تببین موضوعات کنفرانس در دانشگاه واداره کل انتقال خون برگزرا شد که بااستقبال اساتید دانشگاهی و کارشناسان امور انتقال خون و محققان همراه بود.