به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز خبر حوزه، مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله محمدمهدی آصفی شامگاه جمعه با حضور آیات عظام جوادی آملی، سبحانی، نوری همدانی، علوی گرگانی و حضرات آیات هاشمی شاهرودی، حسینی بوشهری مدیر حوزههای علمیه، مقتدایی قائم مقام جامعه مدرسین، غروی دبیر دوم شورای عالی حوزه، خرازی عضو جامعه مدرسین، امینی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، خاتمی عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری، اراکی دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، خزعلی، حجج اسلام سعیدی تولیت آستان مقدسه حضرت معصومه(س)، اعرافی رئیس جامعه المصطفی، صالحی منش استاندار قم، نمایندگان بیوت مراجع تقلید و اعضای دفتر مقام معظم رهبری در مسجد اعظم برگزار شد.
همچنین در این مراسم که از سوی رهبر معظم انقلاب به پاس مجاهدتهای علمی و دینی آیت الله آصفی برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، دکتر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و کاردار سفارت عراق در ایران حضور داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در این مراسم اظهار داشت: آیت الله آصفی مجاهد و الگوی حوزههای علمیه بود.
وی با اشاره به اینکه آیت الله آصفی برخاسته و پرورش یافته از حوزههای علمیه بود، تصریح کرد: حوزههای علمیه در طول تاریخ، چهرههای بزرگی از این قبیل تحویل عالم اسلام داده است.
امام جمعه قم افزود: حوزههای علمیه در طول تاریخ نورافشانی و از دیانت و اخلاق و فضیلت پاسداری کرده است.
وی با بیان اینکه حوزههای علمیه پرورش دهنده انسانهای بزرگی هستند که در طول تاریخ نورافشانی کردهاند، گفت: این مراکز علمی به گردن اسلام حق بزرگی دارند.
آیت الله آصفی علاقمند به شناخت حوزهها بود
حجت الاسلام اعرافی تصریح کرد: آیت الله آصفی علاقمند به شناخت حوزههای علمیه، تاریخ و مراکز و شخصیتهای حوزه بود و بخشی از آثار ایشان به این موضوع اختصاص یافته است.
وی در ادامه به تشریح ویژگیهای حوزههای علمیه پرداخت و اظهار داشت: نخستین ویژگی حوزههای علمیه اصالت و عمق علمی است؛ مراکزی که به نام حوزه نامگذاری میشوند در عمق و اصالت علمی از مراکز سرآمد عالم جهان هستند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: در این راستا عمق علمی و ژرفای علوم اسلامی که در حوزههای علمیه تولید شده است از نخستین خصوصیات این مراکز علمی بزرگ است؛ در فقه، کلام و تفسیر و فلسفه و علوم گوناگون اسلامی تاریخ حوزهها را مشاهده کنید؛ تحقیقات عمیقی صورت گرفت تا این حوزهها توانستند علوم و معارف اسلامی را حفظ کنند.
تحقیقات بی نظیر فقهی در حوزههای علمیه
حجت الاسلام اعرافی، دامنه و شئون علوم و معارف را از ویژگی دوم حوزههای علمیه برشمرد و اظهار داشت: این حوزهها براساس مبنای فقه و اجتهاد و معارف گوناگون اسلامی، تحقیقاتی بسیاری ارائه دادند؛ صرفا در زمینه فقه تحقیقات بی نظیری صورت گرفت؛ در کلام و حدیث و تفسیر سایر علوم نیز این چنین است.
وی ویژگی سوم حوزههای علمیه را تسلسل این مراکز دانست و گفت: هیچگاه رشته تاریخی حوزههای علمیه از زمان غیبت صغری تا امروز قطع نشده است.
رئیس جامعه المصطفی با بیان اینکه علامه شهید مطهری در یکی از آثار خود می فرماید «از ویژگیهای فقه شیعه این است که سلسله شاگردی و استادی فقه شیعه هیچگاه انقطاع پیدا نکرده است»، گفت: سلسله استادی شاگردی فقها و مراجع منتهی به ائمه میشود؛ هیچگاه رشته فقیهان و عالمان ما در تاریخ منقطع نشده است.
تکامل و بالندگی حوزههای علمیه
حجت الاسلام اعرافی روند تکاملی حوزههای علمیه را چهارمین ویژگی این مراکز شیعی عنوان کرد و تصریح کرد: حوزههای علمیه در مدینه و کوفه پایه ریزی شد اما این مراکز علمی مرحله به مرحله مسیر تکامل، رشد و بالندگی را طی کرد و عالمان بزرگی تحویل داد.
وی از دیگر ویژگی حوزههای علمیه را گره خوردن با مردم عنوان کرد و گفت: حوزهها همیشه ریشه در عمق جان مردم، فرهنگ و جامعه داشته است.
نهضت آفرینی حوزههای علمیه
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه حوزههای علمیه در طول تاریخ همواره نهضت آفرین و منشأ قیامهای بزرگ بوده است، گفت: ده ها انقلاب، نهضت و جریان علمی و فرهنگی از دل این حوزهها شکل گرفته است.
حجت الاسلام اعرافی با بیان اینکه حوزههای علمیه همیشه تمدن و جریان ساز بودهاند ابراز داشت: جریانات بزرگ اجتماعی، علمی، فقهی و فرهنگی سیاسی از حوزههای علمیه منشأ گرفته است؛ این مراکز عظیم دینی هیچگاه در برابر جریان ظلم و ستم سکوت نکردند و با مبارزه، جهاد و تلاش به مقاومت پرداختند.
حجت الاسلام اعرافی با بیان اینکه امروز در سالروز ۱۵ خرداد در این پایگاه علم و انقلاب گردهم آمدهایم، تصریح کرد: حوزه قم هنوز ۵۰ ساله نشده بود که از درون آن امام راحل برخاست و از دل این حوزه، انقلاب بزرگ اسلامی شکل گرفت.
وی با بیان اینکه حوزههای علمیه ریشه در عمق جان مردم داشته و از درون زندانها و تبعیدگاهها گذشته است، گفت: بزرگان ما رنج ها و محنتهای بسیاری را تحمل کردند تا حوزه را به این نقطه رساندند.
زندگی ممتاز و بی نظیر آیت الله آصفی
رئیس جامعه المصطفی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در فقدان دانش آموخته و پرروش یافته حوزه قم و نجف گردهم آمدهایم، ابراز داشت: زندگی آیت الله آصفی بسیار ممتاز و کم نظیر است؛ به عنوان طلبهای که سالها با این عالم بزرگ انس و معاشرت داشتم و مدتها در کنار ایشان بودم عرض میکنم مثل آیت الله آصفی در حوزهها کم داریم.
حجت الاسلام اعرافی با تأکید بر اینکه ما طلاب حوزه و جوانان باید از این چهره نورانی درس بگیریم، ابراز داشت: در پیام مراجع عظام تقلید و رهبر معظم انقلاب به مناسبت رحلت این عالم ربانی، دنیایی از مفاهیم و درسها را میتوان مشاهده کرد؛ ما واقعا شخصیت بزرگی را از دست دادیم.
آیت الله آصفی معتقد به اصول اجتهاد بود
وی با بیان اینکه مرحوم آیت الله آصفی فقیه، مجتهد عمیق و معتقد به اصول اجتهاد بود، تصریح کرد: بسیاری از آثار ایشان در ایام جوانی نگارش شده است که الگو اجتماعی و روش صحیح فقاهتی در این آثار نمایان است.
رئیس جامعه المصطفی با بیان اینکه آیت الله آصفی برداشتهای زنده از آیات و روایات در سایه اجتهاد داشت، گفت: ایشان حرکت علمی سطحی نداشت؛ و عمیق و مجتهدانه وارد هر موضوع میشد.
این عضو جامعه مدرسین با بیان اینکه آیت الله آصفی از رویکرد قرآنی بسیار ممتازی برخوردار بود، تصریح کرد: در حوزه معارف قرآن آثار بسیار خوبی داشتند؛ تفسیر موضوعی، ترتیبی و نکات نابی که از قرآن استخراج کرده بود برای حوزه های علمیه الگو است.
حجت الاسلام اعرافی با تأکید بر اینکه قرآن در زندگی آیت الله آصفی زنده و جاری بود، ابراز داشت: ایشان نگاه عمیق تاریخی به اسلام و معارف اسلامی داشت و همواره همراه با زمان حرکت می کرد؛ از جوانی تا اواخر عمر زمانه را می شناخت و مسائل جدید را متوجه می شد و بر اساس زمان نگارش می کرد.
وی با بیان اینکه آیت الله آصفی شخصیتی سیاسی و انقلابی بود، گفت: امروز برخی تلاش میکنند روحیه سیاسی و اعتقادی را از حوزه بگیرند که غلط فاحشی است؛ امام در همین شبستان مسجد اعظم فریاد سیاست اسلام ناب محمدی را سر داد.
رئیس جامعه المصطفی افزود: آیت الله آصفی از جوانی در عراق به مطالعه حکومت و جهان میپرداخت، گفت: ایشان همراه انقلاب اسلامی و امام راحل بود و بعد از انقلاب اسلامی نیز در زمینه تحریر نظریه ولایت فقیه اهتمام داشت و نماینده رهبر معظم انقلاب در نقاط مختلف بود و عالمی اصیل، انقلابی و سیاسی شناخته می شد.
حوزویان از نگاه بین المللی آیت الله آصفی درس بگیرد
حجت الاسلام اعرافی با تأکید بر اینکه علامه آصفی اهل نگاه بین المللی بود، گفت: حوزه ما باید از ایشان این درس بزرگ را بگیرد؛ آیت الله آصفی درد همه عالم اسلام را داشت؛ قضایای یمن، بحرین، عراق، تقریب مذهب، وحدت امت اسلامی و شناساندن انحرافاتی که غرب برای از هم پاشیدن امت اسلام ایجاد کرده است در سخنان ایشان موج می زد؛ در سنین جوانی در جریانات سیاسی فعال بود و به همه امت اسلام فکر می کرد.
حضور در جبهههای جنگ علیه داعش
وی تصریح کرد: آیت الله آصفی در همین اواخر عمر در جبهههای علیه داعش حضور مییافت و سخنرانی میکرد و به رزمندههای عراقی در مقابله با داعش روحیه میداد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به بزرگداشت آیت الله آصفی که سال گذشته در قم برگزار شد، اظهار داشت: ایشان بیش از ۳۰۰ اثر تولیدکرده است که از شگفتی های نگاه و عمل ایشان منشأ میگیرد.
حجت الاسلام اعرافی افزود: ایشان در همین اواخر عمر نیز نگارش موضوعات مورد نیاز نسل جوان را در دستورکار داشت و با وجود رنجها علاقمند به فعالیتهای علمی بود.
تبلیغ در ۴۰ کشور دنیا
وی با بیان اینکه آیت الله آصفی اهل دفاع از مکتب اهلبیت(ع) بود و رویکرد بین المللی داشت، گفت: ایشان در بیش از ۴۰ کشور دنیا برای تبلیغ حضور داشت و آثار این عالم به چندین زبان دنیا ترجمه شده است؛ آیت الله آصفی در کویت رهبری شیعیان را نیز برعهده داشت.
آیت الله آصفی دنیایی از اخلاق و اخلاص بود
رئیس جامعه المصطفی با بیان اینکه آیت الله آصفی دنیایی از اخلاص و اخلاق و بندگی خداوند بود، ابراز داشت: ایشان اهل عمل و پایبند به ضوابط شرعی و مستحبات بود؛ هرچه می گفت در عمل او مجسم، تواضعش زبانزد و بسیار فروتن و مهربان بود.
حجت الاسلام اعرافی با تأکید بر اینکه زهد علامه آصفی بی نظیر بود، گفت: ایشان بی اعتنا به نشانه های دنیایی بود و ذره ای برای خود شئوناتی قائل نبود؛ مانند آیت الله آصفی در اخلاص، زهد، خستگی ناپذیری، مهاجرت و دلسوزی برای محرومان کم داریم.
فعالیتهای خیرخواهانه در ایران و منطقه
وی با بیان اینکه بیش از ۵۰ هزار نفر از محرومان تحت پوشش فعالیتهای خیرخواهانه مردمی علامه آصفی بودند؛ اظهار داشت: محرومان در ایران، عراق، آفریقا و آسیا زیرسایه لطف و مهربانی این عالم بزرگ زندگی میکردند.
پایبندی به اندیشه امام و رهبری
رئیس جامعه المصطفی در پایان با تأکید بر اینکه آیت الله آصفی پایبند به اندیشه امام و رهبری بود، گفت: ایشان در دفاع از ولایت فقیه سر از پای نمی شناخت و هیچ چشمداشتی نیز نداشت و همواره سرباز انقلاب و ولایت بود.