به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «اقتصاد و برنامهریزی آموزشی» در بهار ۱۳۹۴ توسط انتشارات «نهج» وابسته به موسسه بین المللی مطالعاتی نهج البلاغه منتشر شد. این کتاب حاصل تلاش علیرضا رحیمی، دکترای تعلیم و تربیت از کالج بینالمللی علوم اسلامی است که در ۳۰۰ صفحه و به بهاء ۱۸۰۰۰۰ ریال تدوین شده است.
دکتر رحیمی که کارشناسی ارشد پیوستهاش را در رشته معارف اسلامی و اقتصاد با گرایش تحقیقی اقتصاد آموزش و برنامهریزی آموزشی گذرانده است در مقدمه این کتاب، آموزش را مهمترین عامل مؤثر بر توسعه انسانی میداند و بیان میکند اولین گام در مسیر توسعه اقتصادی و اجتماعی، آموزش است ولی آموزش را نباید تنها به عنوان ابزار نگریست؛ زیرا همچون هدف و حق انسانی مطرح است. هر نظام آموزشی نیز تغییرات ویژهای را در ساختار اقتصادی و اجتماعی خاص خود موجب میشود و اندیشهها و آراء مختص به خود را رواج داده است.
در هر نظام آموزشی، محدودیت امكانات و منابع كمیاب در مقابل زیادی نیازها، آموزشهای ناقص و ناكافی، سوءمدیریت، ناکارآمدی برنامهریزی و... معضلات فراوانی را ایجاد میکند. در سطح جهانی نیز برخی عوامل، در نظامهای آموزشی نقش تعیینكننده و سرنوشتسازی دارند كه مواجهه با آنها نیازمند عاقبتاندیشی آگاهانه و برنامهریزی خردمندانه است.
رحیمی در مقدمه کتاب خاطرنشان میکند که سعی دارد در این کتاب رابطه دو سویه میان آموزش و پرورش و فرآیند توسعه را تبیین کند و روشهای دستکاری اندیشیده مولفههای مؤثر بر آموزش و پرورش و فرایند توسعه را از طریق برنامهریزی بیان کند. نوع ویژهای از برنامهریزی که در پی تلفیق اهداف نظام آموزشی با اهداف توسعه است. نوعی از برنامهریزی آموزشوپرورش در این کتاب مورد بحث است که با نوع جامع آن، یعنی برنامهای كه اهداف اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی توسعه در آن لحاظ شده و با برنامهریزی توسعه ملی و حتی جهانی(برنامهریزی آموزشی با توجه به چشماندازهای توسعه و متناسب با آن) مرتبط است.
کتاب «اقتصاد و برنامهریزی آموزشی» در پنج فصل تنظیم شده که به شرح زیر است.
فصل نخست که نام آن «اقتصاد و آموزشوپرورش» است، به مسائل بنیادین و کلی مربوط به تعلیم و تربیت و علم اقتصاد آموزش و پرورش میپردازد.
«جنبههای توسعهای آموزشوپرورش» عنوان فصل دوم است. در این فصل جنبههای ملموس توسعه با بهرهگیری از دو شاخص رشد مداوم محصول ملی و بهبود وضع زندگی و سطح كیفی آن، به اثرات این شاخصها و بهتبع آن توسعه اقتصادی مورد بررسی قرار میدهد.
فصل سوم با عنوان «بررسی نظری جایگاه آموزشوپرورش در برنامهریزی توسعه» به بررسی اصول و روشهای برنامهریزی جامعه آموزشی و تلفیق اهداف برنامهریزی توسعه اقتصادی و برنامه آموزشی میپردازد.
«برنامهریزی آموزشی با توجه به مسائل توسعه جامع» عنوان فصل چهارم است. فصل چهار مربوط است بیان گزینههایی برای سیاستگذاری و تبیین اولویتهای برنامهریزی آموزشی که نویسنده کتاب با توجه به اختلافات بین سطوح و انواع آموزش بر توسعه و نوع و شیوه اثر آنها و همچنین چشماندازهای کیفی و کمی برنامهریزی توسعه آموزش و پرورش با رویکرد سیستمی به این موضوع میپردازد.
فصل پنجم، «جایگاه آموزش و پرورش در برنامهریزی توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران» نام دارد. فصل پنجم به بررسی جایگاه آموزش و پرورش ایران در برنامهریزی توسعه اقتصادی اجتماعی ایران میپردازد. این فصل به تاریخچه برنامهریزی آموزشی در ایران اشاره میکند و با دستهبندی برنامهها در قالبهای مختلفی از حیث محتوا و عملكرد، قلمرو زمانی، سطوح و قلمرو جغرافیایی و سیاسی و بررسی مسائل و مشكلات برنامهریزی آموزشی در ایران، سعی در ارائه منظرهای واضح از وضعیت برنامهریزی آموزشی در ایران و جایگاه آموزشوپرورش در برنامهریزی توسعه اقتصادی دارد.
علاقهمندان میتوانند این کتاب را از طریق تماس با شماره ۰۲۱۸۸۷۱۸۸۶۵ و ۰۹۳۵۸۵۱۰۵۱۰ و مراجعه به تارنمای موسسه نهج و فروشگاه مجازی خانه کتاب تهیه کنند.