شیراز- اقتباسی از رمان رابینسون کروزئه در تماشاخانه استاد هودی شیراز در حالی روی صحنه قرار دارد که توانسته ذائقه مخاطبان تئاتر شیراز را به خود جلب کند.

به گزارش خبرنگار مهر، تئاتر «روبینسون و کروزو» که برگردانی آزاد از این رمان پرآوازه نوشته دانیل دفو است ماجرای ساکنان جزیره ایست که در کنار یکدیگر از چالش به نوازش می رسند. چالش در این نمایشنامه از هنگامی رخ می نماید که دو خلبان، در نقش دو دشمن در برابر یکدیگر ناچارند با سازشی ناخواسته زندگی در ابعادی تنگ و کوچک را دنبال کنند تا شاید ماجرا به خوشی پایان یابد.

تصاویر قوی و جادویی زندگی دو دشمن

روبینسون و کروزو با تصاویر قوی و جادویی، زندگی دو دشمن را نشان می دهد که پس از مدتی مجبورند بیاموزند که سفر به درون تنها از راه آن دیگری میسر است، نقاط مشترک را کشف می کنند،باهم بازی می کنند و خاطراتشان در ارتباط با خانواده شان که بی شباهت به هم نیست را با هم تقسیم می کنند و بدین ترتیب آرام آرام دوستی عمیقی شکل می گیرد.

روایت در «روبینسون و کروزو» پیرامون جنگ بر سر تصاحب این تکه خاک، با داستان های شگفت، کمیک، زد و خوردهای گاه و بی گاه شکل می گیرد.

خشونت، جنگ، قدرت و ترس از بیگانگان به شکلی گروتسک چهره نشان می دهد. آرام آرام این دو متوجه اشتراکاتی می شوند که در ادامه با مرور و بازی گرفتن از موقعیت های طنز خاطرات خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند.

طراح و کارگردان این تئاتر که با اقتباس از نوشتار نینا دینترونا و جیاکومو راویچیو با ترجمه علیرضا کوشک جلالی در دومین تجربه پس از "با کاروان سوخته" گامی دوباره در مسیر نمایشنامه های کوشک جلالی گذاشته با وفاداری به متن نمایشی را ارائه کرده که بر شاخص های رمان دانیل دفو تکیه دارد.

بیگانه بودن و عدم امکان استفاده از زبان برای درک متقابل است

طراح و کارگردان نمایش «روبینسون و کروزو» در گفتگو با خبرنگار مهر، در تبیین اینکه در این اثر نمایشی، جزیره، بیگانه بودن و عدم امکان استفاده از زبان برای درک متقابل است، گفت: تلاش کردم در این نمایش با انتخاب موضوع متن مانند اثر پیشین که بر تم ضد نژادپرستی استوار بود سراغ مفهومی جهانی بروم، از این رو موضوع جنگ را برگزیدم.

مهران حیدری با بیان اینکه نمایشنامه یادشده به سادگی می تواند تبدیل به سانتی مانتالیسمی آموزشی و اخلاقی شود، بیان کرد: در «روبینسون و کروزو» جنگ در عین حالی که موضوعی خشن و غیر انسانی است، موضوع در قالبی فانتزی و به دور از دگم های رایج اجرایی با شور،هیجان و سرزندگی به تصویر کشیده شده است.

وی بیان کرد: در شیوه اجرایی این نمایش تمام تلاشم بر این بود که اثری قابل قبول،هم برای منتقدین و دوستان اهل فن و هم برای مردم و تماشاگر عام به تصویر بکشم، زیرا اعتقاد دارم تئاتر، هنری مردمی هست و میتواند افزون بر سرگرمی که خود از رسالت های این هنر است با تاکید و توجه به موضوعات مختلف زندگی، بر تماشاگر تاثیر گذاشته و باعث فرهنگ سازی شود.

حیدری که دانش آموخته تئاتر است و در دومین کار مستقل خود به سراغ اقتباس رفته، گفت: از آنجا که این متن به واسطه برگردان خوب علیرضا کوشک جلالی بارها مورد استفاده قرار گرفته به خاطر شاخصه هایی که این متن از قبیل موضوع جنگ که خیلی ابعاد بین المللی دارد، عدم درک زبان و ملیت های مختلف این متن را برگزیدم و با کسب اجازه از مترجم متن پس از سه ماه تمرین و پیش تولید این کار آماده شد.

وی با تاکید بر اینکه تئاتر«روبینسون و کروزو» به شکلی وفادارانه به متن روی صحنه رفته است، افزود: در هیچ یک از صحنه های این نمایشنامه دخل و تصرف نشده و آنچه در بازی و دیالوگ ها دیده می شود بر اساس طراحی های کارگردان است که ارتباطی با متن پیدا نمی کند.

حیدری با اشاره به اینکه اجرای این نمایش ادامه می یابد، افزود: این آغاز اجراهای این نمایش بود، در تلاشیم این نمایش در بخش نسل نو جشنواره تئاتر فجر شرکت دهیم.

طراح و کارگردان «روبینسون و کروزو» از رایزنی برای اجرای خارج از کشور این نمایش هم خبر داد و بیان کرد: چون این نمایشنامه بر اساس دیالوگهای کمی که دارد با تاکید بر تصویر و حرکت می تواند استاندارهای اجرای بین المللی را داشته باشد، زیرا به زبان مشترک بین ملیتها رسیده است.

فقط با دو نوبت تمرین به اجرای اصلی رسیدیم/ مشکل برق محسوس است

وی درباره اینکه «سالن استاد هودی نیازهای فضا و دکور این نمایش را برآورده کرد یا خیر»، پاسخ داد: به خاطر مشکلاتی که بر اساس زمان بندی و تمرین های سالن استاد هودی داشتیم فقط دو اجرا به صورت ژنرال توانستیم با این دکور در سالن استاد هودی اجرا داشته باشیم.

حیدری با توجه به دکور این نمایش، گفت: بازیگر نیاز بود با این دکور آشنا شده و خطرات آن را به جان بخرد، از این رو، این موضوع کمی گروه را آزار داد.

وی تماشاخانه استاد هودی را به لحاظ مسائل فنی دارای مشکلاتی عنوان کرد و افزود: از نظر نورپردازی این سالن دارای پروژکتورهای اندکی است، اتاق نور کاملا ضعیفی دارد و مشکل برق به شدت در این سالن محسوس است به حدی که در شب سوم اجرا به دلیل قطع برق این اجرا تعطیل شد.

وی وضعیت ظاهری سالن استاد هودی را دیگر معضل آن دانست و افزود: سر و صدای اطراف سالن به دلیل قرار گرفتن در بوستان آزادی وضعیت نامناسبی به همراه دارد و از سویی چون تنها پلاتوی موجود در شیراز است ترافیک اجرایی دارد و گروه ها پشت سرهم می خواهند اجرا داشته باشند، لذا هیچ زمانی برای ژنرال گرفتن و تمرین باقی نمی ماند. از این رو با این جمع بندی این سالن فضای مناسب و شرایط خوبی برای اجرای استاندارد تئاتر ندارد.

بنابراین گزارش در پایان هر یک از اجراهای نمایش یادشده عکسی یادگاری با حضور عوامل و تماشاگران گرفته می شود.

این درحالیست که نمایش روبینسون و کروزو به کارگردانی مهران حیدری در نخستین شب اجرا میزبان استاد رحیم هودی و هنرمندان بود که پس از اجرا، استاد هودی دقایقی را در مورد شیوه اجرایی نمایش برای حضار صحبت کرده و به طراحی صحنه و فضاسازی، سبک بازی، موسیقی و کارگردانی این نمایش اشاره کرد.

نمایش روبینسون و کروزو با بازی حمید وامق و محمود رضا سلیمانی تا ۲۸ خرداد ماه جاری ساعت ۱۹:۳۰ قیقه در سالن استاد رحیم هودی به روی صحنه می رود.

گزارش و عکس: محمدحسین نیکوپور