همدان- استان همدان در چندسال اخیر با بحران کم آبی روبرو بوده که عدم مدیریت صحیح مصرف آب در حوزه شرب و کشاورزی وضعیت را به صورتی پیش می‌برد که رسیدن به بحران جدی دور از انتظار نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، آب به عنوان کالایی بدون جایگزین و استراتژیک همواره نقش مهمی را در زندگی بشر و حیات او و محیط زیست ایفا می کند، و از سویی آب نقش مهمی را در کشاورزی، صنعت و رونق اقتصادی کشور ها دارد.

کاهش بارندگی ها، افت منابع آب زیر زمینی و افزایش جمعیت شهرها و استفاده بی رویه از این کالای ارزشمند موجب شده است که بیشتر نقاط کشور ایران از جمله استان همدان در چند سال اخیر با مشکل بی آبی رو برو شوند و استان همدان به عنوان ۱۱ شهر تنش آبی در کشور معرفی شده و یکی از استان های برتر در حوزه خشکسالی است.

قصه غصه کم آبی چند سالی است که دامنگیر استان همدان شده و متاسفانه با کاهش نزولات جوی طی چند سال اخیر و مدیریت نا درست مصرف آب در استان همدان این مشکل روز به روز بیشتر می شود.

با این تفاسیر و با توجه به اهمیت و ضرورت آب در زندگی و محیط زیست و از سویی صنعت و اقتصاد، اندیشیدن راهکار و چاره ای برای جبران کم آبی و یا حفظ منابع آب زیر زمینی و جلوگیری از هدر رفت آب و تامین آب شرب و کشاورزی مهم و ضروری است.

برای مقابله با بحران کم آبی و کاهش منابع آب زیر زمینی در استان همدان راهکار هایی نیز در نظر گرفته شده است که اجرایی شدن هر یک از آنها موجب حفظ قسمتی از منابع آب در استان و جلوگیری از هدر رفت آب می شود که از آن جمله می توان به انسدداد چاه های غیر مجاز و جلوگیری از حفر چاه غیر مجاز برای کشاورزی، احداث سد، تجهیز زمین های کشاورزی به سیستم آبیاری نوین و غیره اشاره داشت.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای همدان در این زمینه و در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: متاسفانه برداشت بی رویه از منابع آب زیر زمینی موجب تشدید بحران بی آبی در استان همدان شده است.

منصور ستوده با اشاره به اینکه یکی از طرح ها برای مقابله با هدر رفت و برداشت بی رویه از منابع آب زیر زمینی در استان همدان انسداد چاه های غیر مجاز است، بیان کرد: طرح انسداد چاه های غیر مجاز یکی از طرح هایی بوده که به جد در استان همدان دنبال می شود.

۶۵۹ حلقه چاه غیر مجاز سال گذشته در استان همدان مسدود شد که از این طریق ۸۰ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شد وی در ادامه افزود: ۶۵۹ حلقه چاه غیر مجاز سال گذشته در استان همدان مسدود شد که از این طریق ۸۰ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای همدان ابراز داشت: امسال نیز انسداد ۶۰۰ حلقه چاه غیر مجاز در استان همدان از برنامه های اصلی شرکت آب منطقه ای است.

ستوده با بیان اینکه از ابتدای سال تا کنون ۱۱۸ حلقه چاه غیر مجاز در استان مسدود شده است، بیان داشت: با انسداد این تعاد چاه ۱۰ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.

وی با تاکید بر اینکه در برخورد با متخلفان و حفر چاه غیر مجاز هیچگونه مماشاتی نمی کنیم، عنوان کرد: متاسفانه با برداشت بی رویه  آب هر ساله حدود یک متر از سطح آب های زیر زمینی در دشت های استان کم می شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای همدان ایجاد فروچاله ها در برخی دشت ها و مناطق استان همدان را ناشی از افت آب های زیر زمینی عنوان کرد و ادامه داد: در زمین هایی که آبرفت آهکی بوده در اثر خالی شدن زمین از آب زمین فرو می ریزد و ایجاد فروچاله می کند.

ستوده در ادامه سخنانش نصب کنتور های هوشمند و یا حجمی را بر سر چاه های آب کشاورزی راهکار دیگر در صرفه جویی از آب عنوان کرد و بیان داشت: هزار و ۲۰۰ کنتور حجمی تا کنون در استان همدان نصب شده است که با شارژ کارت کنتور ها کشاورزی نمی تواند اضافه آب از چاه برداشت کند.

وی از راه اندازی گروه های گشت و بازرسی شرکت آب منطقه ای خبر داد و گفت: ۱۸ اکیپ بازرسی به طور شبانه روزی شمال و جنوب استان را زیر نظر دارند و از حفر چاه غیر مجاز در دشت ها جلوگیری می کنند.

استان همدان برای برون رفت از بحران کم آبی و تامین آب شرب و کشاورزی و صنعت استان پروژه ها و طرح هایی مانند ساخت سد ها را در دست اجرا دارد معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: استان همدان برای برون رفت از بحران کم آبی و تامین آب شرب و کشاورزی و صنعت استان پروژه ها و طرح هایی مانند ساخت سد ها را در دست اجرا دارد.

اسدالله بداغی در ادامه به سد کلان ملایراشاره داشت و گفت: سد کلان ملایر ۹۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و آبگیری شده است که این سد به منظور تامین ۱۲ میلیون متر مکعب آب شرب  در سال و شش میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی و محیط زیست را اندازی شده است.

وی با بیان اینکه سد سرابی تویسرکان نیز ۹۵ درصد پیشرفت فیزکی دارد، افزود: سد سرابی آبگیری شده و تامین هفت میلیون متر مکعب آب شرب و دو و سه دهم میلیون متر مکعب آب کشاورزی و یک و هفت دهم میلیون متر مکعب آب محیط زیست را بر عهده دارد.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به اینکه سد شنجور رزن با ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است، ابراز کرد: اعتبار تصویب شده سال جاری برای سد شنجور ۱۵ میلیارد تومان است.

بداغی با بیان اینکه سد شنجور رزن سه میلیون متر مکعب آب شرب و دو میلیون متر مکعب آب برای صنعت را سالانه تامین می کند، افزود: سعد نعمت آباد نیز با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است که برای اتمام آن ۲۸ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

وی اعتبار تصویب شده سال جاری برای سد نعمت آباد را پنج میلیارد تومان عنوان کرد و ادامه داد: با آب گیری سد نعمت آباد شهرستان اسد آباد، سالانه هشت میلیون متر مکعب آب در حوزه کشاورزی و محیط زیست تامین می شود.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای همدان در مورد سد گرین نهاوند نیز گفت: با توجه به اینکه میزان پیشرفت سد گرین ۱۰ درصد است اعتباری برای آن در نظر گرفته نشده است.

وی طرح آب رسانی از سد تالوار به همدان را از دیگر طرح های مهم برای حل مشکل کم آبی همدان عنوان کرد و گفت: طرح آبرسانی از سد تالوار به همدان تا کنون ۵۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

بداغی با بیان اینکه با اتمام پروژه آب رسانی از سد تالوار به همدان سالانه ۶۳ میلیون متر مکعب آب در همدان از این سد تامین می شود، تاکید کرد: استان همدان در حال حاضر در بحران کم آبی به سر می برد و شهر همدان به عنوان یکی از ۱۱ شهر دچار تنش آبی مطرح شده که اجرایی شدن پروژه سد تالوار موجب تامین قسمتی از آب همدان می شود.

مدیریت مصرف آب را از مهمترین اصل برای جلوگیری از هدر رفت آب

 رئیس اداره فناوری های مکانیزه جهاد کشاورزی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، مدیریت مصرف آب را از مهمترین اصل برای جلوگیری از هدر رفت آب عنوان کرد و بیان داشت: اجرای طرح کشاورزی حفاظتی یکی از طرح های جهاد کشاورزی در راستای کاهش آب مصرفی در کشاورزی است.

اکبر راستار با تاکید بر اینکه اجرای طرح کشاورزی حفاظتی موجب کاهش تبخیر آب درون خاک می شود، افزود: این طرح علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی ساختمان خاک و بافت خاک را نیز بهبود بخشیده و برای گیاه هم مفید تر است.

وی ادامه داد: کشاورزی حفاظتی شامل دو پروژه کم خاک ورزی و بی خاک ورزی شده که در هر دو پروژه موجب حفظ ساختمان خاک و کاهش آب تبخیری در آن می شود.

معاون آب و خاک جهاد کشاورزی استان همدان نیز با بیان اینکه ۹۳ درصد از آب استان همدان در بخش کشاورزی مصرف می شود، عنوان کرد: یکی از راه های مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی تجهیز زمین های مستعد به سیستم آبیاری بارانی و قطره ای است.

۱۲۰ هزار هکتار از اراضی استان همدان تا کنون مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار شده است ابراهیم فرامرزی با بیان اینکه ۱۶۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان همدان مستعد برای اجرای سیستم آبیاری تحت فشار هستند، اظهار داشت: ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی استان همدان تا کنون مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار شده است.

وی تعهد سال گذشته جهاد کشاورزی برای تجهیز زمین ها به سیستم آبیاری تحت فشار را ۱۲ هزار هکتار عنوان کرد و بیان داشت: ۱۰ هزار هکتار از این تعهد تا کنون اجرایی شده که دو هزار دیگر نیز در دست اجرا قرار دارد.

معاون آب و خاک جهاد کشاورزی استان همدان در ادامه سخنانش ابراز داشت: با تجهیز زمین های کشاورزی به سیستم آبیاری تحت فشار تا کنون ۷۰۰ میلیون متر مکعب در مصرف آب کشاورزی در استان همدان صرفه جویی شده است.

فرامرزی در خصوص اجرای طرح های آبیاری تحت فشار گفت: در سیستم آبیاری بارانی و انواع روش های بارانی به ازای هر هکتار پنج میلیون تومان کمک بلاعوض توسط دولت به کشاورزان تعلق می گیرد.

وی ادامه داد: در روش قطره ای که راندمان بالایی دارد به ازای هر هکتار شش و نیم میلیون تومان کمک بلاعوض به کشاورز داده می شود.

وی با بیان اینکه تجهیز هشت هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان همدان به آبیاری تحت فشار از اهداف سال جاری است، گفت: افزایش کیفیت و کمیت محصولات تولیدی و کاهش مصرف آب در حوزه کشاورزی را مدیون اجرای طرح آبیاری تحت فشار هستیم.

بحران کم آبی استان همدان متاسفانه در سال های اخیر با کاهش بارندگی و افزایش مصرف آب شرب و کشاورزی و از سویی برداشت بی رویه از منابع آب زیر زمینی بیشتر شده است که به نظر می رسد راهکار اصلی برون رفت از این بحران مدیریت مصرف صحیح آب در کنار انجام طرح هایی چون انسداد چاه های غیر مجاز، ساخت سدها، آبیاری تحت فشار و غیره قرار دارد.