محمد امین مهدوی مدیر گروه آموزش شبکه قرآن سیما در گفتگو با خبرنگار مهر درباره فعالیتهای این گروه تازه تأسیس توضیح داد: در ساختار جدید شبکه قرآن چهار گروه برنامهساز وجود دارد که یکی از آنها گروه آموزش است و ما برای گروههای سنی مختلف اعم از خردسال، کودک و نوجوان، بزرگسال و خانواده برنامهسازی میکنیم.
وی در معرفی ویژه برنامههای رمضانی این گروه گفت: برنامه «قصههای قرآنی» برای مخاطب خردسال در قالب انیمیشن هر روز ساعت ۱۰:۱۵ تا ۱۰:۳۰ روی آنتن میرود. برنامه دیگرمان «زیباخوانی» نیز به آموزش صوت و لحن برای مخاطبان نوجوان میپردازد. کارشناسی که در این برنامه حضور دارد علی اصغر شعاعی است که هر بار مفاهیم، شیوههای روخوانی و زیباخوانی را با محوریت سورههای جزء ۳۰ آموزش میدهد و روش آموزشی او نیز روش برتر کشور شده است.
مهدوی یادآور شد: ما تلاش میکنیم به صورتی قابل فهم صوت و لحن را به مخاطب آموزش دهیم و در این راستا از مسابقه استفاده میکنیم. کودکانی که در این مسابقه شرکت میکنند به رقابت با یکدیگر میپردازند و در پایان نفر برگزیده معرفی میشود. دوچرخهای که در دکور برنامه قرار دارد نیز در نهایت به برگزیده تعلق پیدا میکند.
مدیر گروه آموزش شبکه قرآن تأکید کرد: برنامه «باغ رویایی» نیز برای مخاطب کودک با محوریت سوره مبارکه یاسین تولید میشود و فضایی شاد، جذاب و بانشاط دارد. این برنامه به شیوه عروسکی نمایشی است و هر روز ساعت ۱۶ روی آنتن میرود. «به وقت نوجوانی» نیز معادل «باغ رویایی» برای مخاطب نوجوان است و هر دو برنامه تکمیل کننده طرح ۱۴۴۹ برای کودکان و نوجوانان به حساب میآید.
وی افزود: برنامه سحرگاهی ما «خلوت انس» نام دارد و یکی از قاریان بین المللی و مداحان معروف به عنوان کارشناس در برنامه به صورت زنده حاضر میشوند. دهه اول حجت الاسلام کلباسی، دهه دوم حجت الاسلام پورسیدآقایی و دهه سوم حجت الاسلام اسکندری در برنامه حضور دارند. محوریت «خلوت انس» دعای ابوحمزه ثمالی است و کارشناس تفسیر قرآن این دعا را در حالی برای مخاطبان شرح میدهد که یک نفر دعاخوان روحانی نیز نشسته و همزمان با توضیحات او دعا را میخواند. این برنامه ۲:۳۰ تا ۴:۳۰ بامداد روی آنتن میرود.
پخش برنامه نمایشی «به وقت خانواده» پس از رمضان
مهدوی درباره برنامههایی که پس از ماه مبارک رمضان پخش خواهند شد نیز توضیح داد: کارهای خیلی خوب ترکیبی برای ماه آینده در نظر گرفتهایم که یکی از آنها «به وقت خانواده» به تهیه کنندگی نوید محمودی است که کارشناسی آن را حجت الاسلام حسینی برعهده دارد و بعد از ماه مبارک رمضان در ۹۰ قسمت ۴۵ دقیقهای پخش میشود. ساختار برنامه به این شکل است که ۲۵ دقیقه ابتدایی یک بخش نمایشی روی آنتن میرود که در آن اتفاقات و مسائلی بین زن و شوهر یا کودک و والدین رخ میدهد و در ۲۰ دقیقه بعدی کارشناس با توجه به بخش قبلی به ارائه راهکار درست برای برخورد با مسائل میپردازد.
مدیر گروه آموزش شبکه قرآن ادامه داد: «ستاره باران» برنامهای برای مخاطب کودک با محوریت آیات موضوعی قرآن کریم است و در قالب مسابقه پخش میشود. اینگونه که ابتدا یک آیه محور قرار میگیرد، سپس کارشناس پیامهای آن را میگوید و بر اساس همین اطلاعات، مسابقه برگزار میشود. دو گروه شرکتکننده دختر یا پسر نیز هر بار به برنامه میآیند.
وی یادآور شد: برای کارشناسان این برنامه از شاگردان حجت الاسلام راستگو استفاده کردهایم و هر بار یکی از آنها برنامه را با توجه به تکنیک خاصی که بلد است همچون قصه گویی، کاغذ رنگی و قیچی، کاردستی، پانتومیم و نمایش و صحنه اجرا میکند. «ستاره باران» در ۲۶ قسمت ۳۰ دقیقهای به تهیه کننده مهدی نیک روش در قم تولید میشود.
آموزش تمام هوشمند قرآن در «مهمونی»
مهدوی اضافه کرد: «مهمونی» برنامه در دست تولید دیگری است که به آموزش قرآن کریم ویژه کودکان به صورت تمام هوشمند اختصاص دارد و در آن برای اولین بار بچهها با استفاده از تبلت و صرفا در فضای هوشمند به یادگیری میپردازند. هر قسمت از این برنامه به تهیهکنندگی حجت الاسلام قمری۱۵ دقیقه است.
این مدیر رسانه ملی درباره برنامههای نیمه دوم سال گروه آموزش شبکه قرآن گفت: برنامه زنده «حریر» از مهر ماه جایگزین «به رنگ خانواده» میشود و به حفظ آسان قرآن برای مخاطب بزرگسال و زنگ قرآن با محوریت کتابهای درسی قرآن میپردازد.
ساخت مستند «روشها و منشها» برای نیمه دوم سال
وی ادامه داد: جشنواره «تدریس برتر» نیز به شناسایی و بررسی روشهای تدریس قرآن کریم اختصاص دارد. همچنین «روشها و منشها» مستندی در خصوص اساتید صاحب سبک در حوزه آموزش قرآن کریم است. تولید این برنامه در ۱۳ قسمت ۳۰ دقیقهای به تهیهکنندگی سیدحسین موسوی آغاز شده و پخش آن از نیمه دوم سال شروع میشود.
مهدوی اظهار کرد: برنامه دیگری داریم که به صورت نمایشی روی آنتن میرود و در ۱۳ قسمت ۲ دقیقهای در راستای آموزش آداب تلاوت قرآن کریم به صورت نمایشی تولید خواهد شد. «برایم از خدا بگو» نیز شیوه تربیت قرآنی کودک را به پدر و مادر آموزش میدهد و سوالات معرفتی را که کودکان میپرسند و گاه والدین از پاسخ دادن به آنها عاجز هستند مطرح میکند. این برنامه به تهیهکنندگی علی سلطانیان در ۲۶ قسمت ۴۵ دقیقهای نیمه دوم سال پخش خواهد شد.
مدیر گروه آموزش شبکه قرآن افزود: «العروة الوثقی» نیز برنامهای مختص آموزش احکام است که به کارشناسی حجت الاسلام فلاحزاده و تهیه کنندگی ابوالفضل صالحی در ۱۰۰ قسمت ۱۵ دقیقهای آماده تولید خواهد شد.
از صحیح خوانی به جای سریع خوانی تا آموزش جامع قرآن
وی در پایان درباره رویکردهای گروه تحت مدیریتش گفت: تلاش برای ترویج صحیح خوانی به جای سریع خوانی نخستین رویکرد ما است. رویکرد دوممان نیز تلاش برای استانداردسازی برنامههای آموزشی قرآن است. همچنین رویکرد سوم ما آموزش جامع قرآن کریم با محوریت حفظ قرآن طبق فرمایشات رهبری است و از همین رو ما به صورت همزمان روخوانی، تجویز، مفاهیم قرآنی و حفظ آن را آموزش میدهیم.