به گزارش خبرنگارگروه دين و انديشه"مهر"، كتاب " دولت عثماني؛ دولت اسلامي" به بررسي خدمات اين دولت به اسلام و بالعكس و پيروزي جنبش اتحاديه مسلمانان مي پردازد و بيشتر جنبه هاي اسلامي آن را مورد بررسي قرار مي دهد.
دكتر شناوي در اين كتاب به تأسيس اين دولت، سياستهاي عالي آن، هيئتهاي حاكم در آن، حملات مشهور و نقش اسلام در آن اشاره مي كند.
كتاب فوق به بررسي راهها و روابط مرزي ميان عثمان و اروپا را با توجه به نحوه زندگي، قانون حكومتي، جايگاه اقوام مختلف از جمله آشوريها و بحرانهاي سياسي در اواخر قرن 19 و اوايل قرن 20 مي پردازد.
مؤلف بررسي مي كند كه اين دولت از زمان پيدايش خطرات زيادي از جانب اروپا از جمله پرتغاليها متحمل شد. از سوي ديگر در آبهاي شرقي نيز اين خطر همواره همراه آنها بوده است. وي اشاره مي كند كه مسلمانان اندلس با تحقير اسپانيا از آنها حمايت و پشتيباني كردند. وي تأكيد مي كند كه " مارتين لوثر" با تفسيرش از مذهب كاتوليك به نحله يا به نام پروتستان رسيد كه اين مذهب به تعاليم دين اسلام و رويكرد اين دين منيف به جامعه و دولت بسيار نزديك است.
وي به برخي خدماتي كه دولت عثماني براي مسلمانان و اسلام انجام داده است اشاره مي كند و ياد آور مي شود كه از جمله آن خدمات، احداث راه آهن بود كه از اهداف حكومت عبدالحميد خدمت رساني به زائران و ايجاد وسيله سفر مناسب كه امنيت، سرعت و راحتي را به همراه داشته باشد، به حساب مي آمد.
نويسنده در اين كتاب به حمايت از جنبش اتحاديه مسلمانان كه هدف از آن برقراري اتحاد براي همه مسلمانان و ايجاد صفهاي منظم در راستاي وحدت به منظور مواجه شدن با طمع اروپايي در جهان اسلام به شمار مي رفت، اشاره مي كند.