به گزارش خبرنگاراقتصادي خبرگزاري مهر، قيمت نان در ماههاي پاياني هر سال از دغدغه هاي پيش روي مردم و مسوولين مي باشد كه از اين مقوله مي توان از جمله چالش هاي برنامه سوم نام برد كه براي برنامه ريزان كشور در برنامه چهارم به ارث رسيده است.
با توجه به اينكه عموم مردم مصرف كننده نان هستند لذا افزايش قيمت آن در بالا رفتن هزينه سبد معيشتي خانوارتاثير به سزايي خواهد داشت اما نكته مهم اين است كه ادامه وضع موجود نيز به صلاح نيست.
كارشناسان با رد اين امركه با افزايش قيمت نان، كيفيت آن افزايش وميزان ضايعات آن كاهش خواهد يافت ، معتقدند، در جامعه كنوني ما نمي توان از طريق گران كردن نان به اصلاحات كيفي دست يافت.
اين گزارش مي افزايد: مصرف كننده عمده نان از طبقات آسيب پذير جامعه هستند و غذاي اصلي آنها اغلب نان است كه افزايش قيمت علاوه بر تاثير اجتماعي ، تاثير اقتصادي منفي زيادي نيز در برخواهد داشت.
بر اساس آمار موجود ،سهم هزينه نان در سبد هزينه خانوارهاي كشوربه طورمتوسط حدود 3/1 درصد است ، اما سهم هزينه نان در سبد هزينه خانوارهاي كم درآمد ( سه دهك پايين درآمدي جامعه) حدود 4 درصد محاسبه شده است.
افزايش قيمت نان در جامعه بيشتر اثر رواني دارد و موجب افزايش قيمت سايرمحصولات مي شود و بر اساس آن با افزايش سطح عمومي قيمت ها، قدرت خريد اغلب مردم كاهش مي يابد.
بر اساس تحقيقات انجام شده كشش قيمتي مصرف نان در ايران حدود 01/0 است ، لذا افزايش قيمت نان به هيچ وجه به كاهش مصرف آن منجرنخواهد شد.
به اعتقاد برخي از مسوولين ، در چنين شرايطي اعلام افزايش قيمت نان و اجراي آن، مي تواند بر ثبات اقتصادي كشورو اقتداردولت تاثيرمنفي داشته باشد و اعتماد عمومي مردم نسبت به دولت را به شدت كاهش دهد .
بر اساس اين گزارش، بطور متوسط هر خانوار ايراني سالانه 40 هزار تومان هزينه نان پرداخت مي كند كه اين ميزان براي خانوارهاي كم درآمد بيشترو براي قشر مرفه كمتر است.
علي رغم افزايش جمعيت كشور، تغيير شكل زندگي و استفاده روزافزون از تكنولوژيهاي پيشرفته ، متاسفانه سيستم نانوايي كشوركمترين تحول را يافته و با هزينه بالايي نان را بصورت كاملا سنتي و قديمي توليد مي كنند.
كاهش هزينه پخت نان و افزايش بهره وري نانوائيها بعنوان يك واحد اقتصادي فعال از راهكارهاي اساسي براي حل مشكل افزايش قيمت نان است.
نانوائيها بايد از تك محصولي يعني تنها پخت نان سنتي، به سوي فعاليتهاي چند منظوره و توليد انواع فرآورده هاي نان گام روي آورند و به اين ترتيب هزينه تمام شده نان را كاهش دهند.
به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، در اين ميان درحالي كه معاون وزير بازرگاني هفته گذشته از اعلام نرخ جديد نان خبرداده بود اما هم اكنون در گفت و گويي اعلام كرد كه نرخ جديد آن اعلام نخواهد شد.
بر اساس اين گزارش، صادق مفتح اعلام داشت: قيمت نان به هيچ وجه افزايش نخواهد يافت و كار كارشناسي نرخ نان توسط سازمان حمايت انجام شده است.
وي با اشاره به اينكه قيمت نان مشخص خواهد شد اما نه بزودي اظهار داشت: براي سال آينده حتما نرخ نان تعيين، تصويب و اعلام خواهد شد.
بر اساس اين گزارش، حال بايد به انتظار سياست دولت براي قيمت جديد نان نشست و نظاره گر اين امر بود كه چه تصميمي براي اين قوت غالب مردم گرفته خواهد شد .
در پايان بايد گفت كه ادامه وضعيت موجود سالانه ميلياردها ريال از سرمايه كشور را به هدر مي دهد و متاسفانه علي رغم تاكيد در برنامه سوم، دولت گذشته گام مثبتي در اين زمينه برنداشته است و بايد منتظر بود و ديد كه در دولت نهم آيا باز هم هر ساله شاهد تكرار مشكلات مربوط به نان خواهيم بود يا خير.