خرم آباد - رویای انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد در حالی یازده ساله می شود که شهر حدود نیم میلیون نفری همچنان تابستان ها را با کابوس تشنگی می گذراند.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح انتقال آب کاکارضا یکی از طرح های بزرگ انتقال آب حوزه به حوزه در کشور محسوب می شود که با اجرای کامل آن سالانه ۱۳۵ میلیون مترمکعب از آب رودخانه کاکارضا به حوزه خرم آباد منتقل خواهد شد.

با احداث سد مخزنی و بندهای انحرافی در بستر و مسیر رودخانه کاکارضا خرم آباد علاوه بر تامین ۵۶ میلیون مترمکعب آب مصرفی خانگی و صنعتی شهرستان خرم آباد، بخش عمده ای از اراضی کشاورزی دیم این شهرستان به کشت آبی تبدیل خواهد شد.

با اجرای این سد و شبکه آبیاری مناطق پایین دست، حدود هشت هزار هکتار اراضی دیم دشتهای بادیه، ده پیر، قلعه جغد و کمالوند خرم آباد به کشت آبی تبدیل خواهد شد. همچنین طرح سیستم انتقال آب کاکارضا علاوه بر دستاوردهای بزرگ در حوزه کشاورزی و آب می تواند به یک جاذبه مهم گردشگری در منطقه تبدیل شود.

این طرح در چهار مرحله اجرایی شده است که در مرحله نخست عملیات اجرایی بند انحرافی و حوضچه رسوب و سامانه انتقال آب آن از سال ۸۳ آغاز شده است. این مرحله از طرح شامل بند انحرافی و تونل انتقال آب به طول سه هزار و ۱۱۱ متر و قطر تمام شده ۳.۷ متر با ظرفیت حداکثر ۱۵ متر مکعب در ثانیه است.

مرحله دوم این طرح نیز مربوط به سامانه انتقال و احداث کانال آبرسان به طول شش هزار و ۵۸۷ متر و عرض کف ۲.۲ متر است که با مقطع ذوزنقه ای همراه با ابنیه آن اجرا می شود.همچنین مرحله سوم این طرح نیز که مربوط به عملیات اجرایی دو سد سراب تلخ و مخملکوه در حوضه خرم آباد است در دستور کار قرار گرفته است. پس از انتقال آب به خرم آباد کار ایجاد شبکه های توزیع مرحله بعدی این طرح محسوب می شود.

خرم آباد در هراس کم آبی

در این راستا به منظور تسریع در رساندن آب کاکارضا به خرم آباد پروژه خط انتقال آب به طول ۲۱ کیلومتر به کارفرمایی شرکت آب و فاضلاب شهری و پیمانکاری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در دستور کار قرار گرفت تا بتواند راه حلی زودبازده برای تامین آب شرب شهر خرم آباد باشد.

تسریع در اجرای این پروژه از آنجا حائز اهمیت است که طی سالهای اخیر با شدت گرفتن خشکسالیها در استان لرستان و کاهش میزان آبدهی چشمه های سطح شهر خرم آباد متولیان امر برای تامین آب جمعیت نزدیک به نیم میلیون نفری خرم آباد در فصل تابستان با مشکلاتی مواجه شدند.

در حال حاضر بخش عمده ای از آب شرب مورد نیاز شهر خرم آباد از چشمه های این شهر و همچنین برخی چاههای آب حفر شده تامین می شود که استمرار خشکسالیها می تواند مرکز لرستان را با کابوس کم آبی مواجه کند.

این در حالیست که با وجود مواجه بودن مردم مرکز استان لرستان با کم آبی اجرای پروژه انتقال آب کاکارضا به خرم آباد این پروژه طی یازده سال گذشته بر روی مدار وعدها قرار داشته است.

وعده مسئولان برای افتتاح پروژه در هفته دولت

حمیدرضا کرموند مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شرکت آب و فاضلاب در آب رسانی به همه شهرهای استان فعالیت دارد، اظهار داشت: مهمترین پروژه ما انتقال آب از کاکارضا به خرم آباد است که حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

وی با بیان اینکه قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و شخص سردار عبدالهی کمک زیادی برای پروژه داشته است عنوان کرد: ما در پروژه انتقال آب کاکارضا به خرم آباد حدود ۳۰ میلیارد تومان به قرارگاه خاتم الانبیا(ص) بدهی داریم که علی رغم وجود این بدهی سنگین قرارگاه همچنان کار می کند و پروژه جلو می رود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با اشاره به اینکه به طور قطع امسال این پروژه تکمیل می شود، ادامه داد: تلاش بر این است که در هفته دولت راه اندازی شود و امیدواریم با تکمیل فاز اول این پروژه خرم آباد از یک ثبات بیشتر در تامین آب برخوردار شود.

این در سخنان در حالی مطرح می شود که پیش از این مدیر عامل قبلی شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان نیز از افتتاح این پروژه در شهریورماه امسال خبر داده بود تا چشم مردم به پایان نیمه اول سال دوخته شود.

پروژه بدهکار و همراهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا

هوشنگ بازوند استاندار لرستان نیز پیش از این بارها در بازدید از روند اجرای پروژه بر لزوم تسریع در تکمیل خط انتقال آب کاکارضا به خرم آباد تاکید کرده است.

وی در این رابطه اظهار داشت: طرح آبرسانی به شهر خرم آباد برای افق ۱۴۱۰ طراحی شده که یکی از طرح های بسیار مناسب توسعه ای است.

وی حجم کل اعتباراتی که برای پروژه آبرسانی به شهر خرم آباد لحاظ شده است را ۵۰ میلیارد تومان برشمرد و عنوان کرد: طرح آبرسانی به شهر خرم آباد می تواند جمعیتی بالغ بر ۵۵۰ هزار نفر را  پوشش دهد و همچنین مطابق این طرح هزار و ۸۵۰ لیتر بر ثانیه از آب سراب تلخ و مخملکوه خارج شده و به تصفیه خانه خرم آباد وارد می شود.

بازوند با بیان این مطلب که طرح آبرسانی به شهر خرم آباد می تواند به یک جاذبه گردشگری در منطقه تبدیل شود بیان داشت: علیرغم اینکه هدف اصلی از اجرای این پروژه آبرسانی به شهر خرم آباد است ولی خروجی آن به گردشگری کمک می کند بدین معنا که وقتی هزار و ۸۵۰ لیتر بر ثانیه آب از این محل به شهر خرم آباد منتقل می شود از طرف دیگر می توانیم آب چشمه های داخل شهر خرم آباد را آزاد کنیم.

استاندار لرستان گفت: با آزادسازی چشمه های آب داخل شهر خرم آباد حدود هزار و ۴۰۰ لیتر بر ثانیه از این آبها آزاد می شود که با این آزاد سازی شهر از لحاظ گردشگری می تواند روحیه جدیدی گرفته و رودخانه ای با آب دائمی داشته باشد.

بازوند اظهار داشت: پیمانکار طرح آبرسانی به شهر خرم آباد قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء است که کار را به خوبی پیش می برد و با وجود اینکه ما نمی توانیم اعتبارات پروژه را به موقع پرداخت کنیم کار را متوقف نکرده و به جلو پیش می برد.

استاندار لرستان بر لزوم حفظ حق آبه کشاورزان منطقه کاکارضا تاکید کرد و گفت: آب مورد نیاز برای تامین آب شرب شهر خرم آباد به میزان هزار و ۸۵۰ لیتر بر ثانیه است که در مقابل آب رودخانه کاکارضا رقم چندان زیادی نیست.

بازوند با دادن اطمینان به کشاورزان که برای حقابه آنها مشکلی ایجاد نمی شود عنوان کرد: حق آبه کشاورزی منطقه محفوظ است و از آن استفاده ای صورت نمی گیرد.

صرف ۴۲ میلیارد تومان اعتبار برای انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد

علی امید سیفی مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز پیش از این به خبرنگاران گفته بود: تاکنون برای اجرای پروژه انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد ۴۲ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.

وی با بیان اینکه در قالب این پروژه دو سد مخزنی سراب تلخ و همچنین سد مخزنی مخملکوه اجرایی می شود عنوان کرد: با اقدامات صورت گرفته قرارداد عملیات اجرایی این دو سد از طریق سرمایه گذاری خارجی مبادله شده و به زودی کار اجرایی آن تسریع می یابد.

وی با بیان اینکه در مجموع شش پروژه در قالب انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد اجرایی می شود تصریح کرد: در حال حاضر پروژه بند تنظیمی آن به صورت ۱۰۰ درصدی اجرایی شده است.

وی همچنین به شبکه زهکشی و آبیاری این پروژه اشاره کرد و گفت: این شبکه هفت هزار هکتار از اراضی شهر خرم آباد را تحت پوشش قرار خواهد داد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان به در دست اجرا بودن خط انتقال پروژه انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد اشاره کرد و گفت: شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان ۲۰ درصد از کل پروژه انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد را عملیاتی می کند.

سیفی با بیان اینکه پروژه انتقال آب کاکارضا به شهر خرم آباد از سال ۸۳ آغاز شده است افزود: در مجموع ۴۲ میلیارد تومان اعتبار تا کنون برای این پروژه هزینه شده است.

دیار چشمه ها در هراس بی آبی

بنابر این گزارش هم اکنون آب شرب شهر خرم آباد از محل چهار چشمه این شهر که منبعی پایدار به شمار نمی رود تامین می شود، موضوعی که امسال با توجه به شدت گرفتن خشکسالیها مشکلات زیادی برای مردم در پی داشت.

با این تفاسیر با استمرار خشکسالیها و تبعات ناشی از آن در کاهش سطح آبهای زیرزمینی و عدم چاره اندیشی جدی در این زمینه شاهد مشکلات حادتری در آینده در بخش تامین آب شهر حدود نیم میلیون نفری خرم آباد خواهیم بود.

مرکز لرستان نیازمند تامین منبع پایدار آب برای افق ۲۰ ساله خود است، موضوعی که با اجرای طرح انتقال آب کاکارضا به خرم آباد رنگ عملیاتی به خود گرفت، حال برای محقق شدن این مطالبه دیرینه مردم باید متولیان امر تلاش جدی تر از خود نشان دهند تا هر چه سریعتر این پروژه به بهره برداری برسد.