به گزارش خبرنگار مهر، محمدباقر نوبخت در نشست خبری امروز خود در جمع خبرنگاران با اشاره به آخرین جلسه هیات دولت، گفت: در آخرین جلسه هیات وزیران ۱۱۰۰ میلیارد دلار برای اجرای طرحهای احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافت.
وی با اشاره به منابعی که ناشی از رفع تحریمها در آینده نزدیک آزاد میشود گفت: منابعی را که داریم میتوانیم به چند بخش تقسیم کنیم، اول منابعی که مربوط به بانک مرکزی است که خود این منابع دو بخش است. یک بخش در ذخائر ارزی بانک مرکزی است و در واقع ارزی که در اختیار بانک مرکزی است و پولش وارد اقتصاد ما شد.
وی افزود: اما بخشی از منابع وجود دارند که تبدیل به ریال نشده به این علت که این پولها و منابع ارزی مربوط به بانک مرکزی قابلیت ورود به داخل را نداشته است و این مقدار ۲۳ میلیارد دلاراست که باید به ریال تبدیل شود.
نوبخت با بیان اینکه قسمتی دیگر از منابع بلوکه شده مربوط به بانک مرکزی نیست، گفت: بخشی از این منابع مربوط به دولت است که حداقل شش تا هفت میلیارد دلار است. این منابع ناشی از فروش نفت است که دلارش به حساب بانک مرکزی نیامده تا آن را به ریال تبدیل کند و در اثر تحریمها، امکان دستیابی به این مقادیر را نداشتیم.
وی تصریح کرد: همچنین بخش دیگری از این منابع مربوط به صندوق توسعه ملی است که ما میتوانیم تمام این مجموعهها را به عنوان داراییهای کشور تلقی کنیم.
سخنگوی دولت با اشاره به حساب ارزی بانکها و شرکتهای دولتی در خارج از کشور، گفت: این ارقام نیز در حساب بانک مرکزی نیست؛ لذا به عنوان داراییهای بانک مرکزی به حساب نمیآید اما ما نمیتوانیم آن را به عنوان داراییهای ارزی خود حساب کنیم.
۱۲ میلیارد دلار از دارایی های ایران بعد از توافق ژنو به صورت اقساط وارد اقتصاد کشور شد
نوبخت در ادامه توضیحاتش در این خصوص گفت: بنابراین یک بخش از داراییهای ما مربوط به ذخایر بانک مرکزی است و یک بخش دیگر آن مربوط به داراییهای ارزی کشور است و اینها منابعی است که در آینده و متناسب با آزاد شدن اموال بلوکه شده میتوانیم روی آن حساب کنیم.
وی با بیان اینکه ۱۲ میلیارد دلار بعد از توافق ژنو به صورت اقساط وارد اقتصاد کشور شد، گفت: یک بخش دیگری از منابع نیز به صورت طلا وارد اقتصاد شد و بخشی هم از مکانیزم دور زدن تحریمها.
رشد 8 درصدی با منابع داخلی امکان پذیر نیست/نیازمند سرمایه گذاری خارجی هستیم
سخنگوی دولت با بیان اینکه ما با این منابع نمیتوانیم رشد هشت درصدی در اقتصاد کشور ایجاد کنیم، گفت: ما نیازمند منابع قابل توجهی هستیم که از طریق سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی باید صورت بگیرد تا بتوانیم به رشد هشت درصدی برسیم.
نوبخت، منابع داخلی را یک خطر بالقوه برای اقتصاد کشور دانست و گفت: زمانی که تحریمها برطرف و اقتصاد شفافتر شود، منابع داخلی یک خطر بالقوه به حساب میآید که ما باید آن را به سمت سرمایهگذاریها سوق دهیم، اما برای ایجاد تحول در اقتصاد نیازمند منابع خارجی در سرمایهگذاری هم هستیم.
مصمم هستیم منابع آزاد شده را به سمت تولید و اشتغال هدایت کنیم
وی با بیان اینکه سازمان مدیریت مصمم است که منابع بلوکه شده را به سمت اعتبارات جاری و هزینهای نبرد، گفت: ما از شما رسانهها تقاضا داریم که دولت را کنترل کنید و مطمئن باشید که این پولها به سمت تولید و اشتغال خواهد رفت.
سخنگوی دولت ادامه داد: اقتصاد مقاومتی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، در مرحله اجرا باید مورد توجه قرار بگیرد و بر همین اساس نیز ما هزینههای جاری را محدود و به سمت سرمایهگذاری هدایت خواهیم کرد.
اولویت استفاده از منابع ارزی توسعه صادرات است
نوبخت تصریح کرد: ما در مورد منابع ارزی، اولویتمان توسعه صادرات است و منابع ارزی را به سمتی هدایت میکنیم که منجر به افزایش صادرات شود.
سخنگوی دولت با بیان اینکه دولت به ذخایر بانک مرکزی دسترسی نخواهد داشت، گفت: البته ذخایر بانک مرکزی یک پشتوانهای برای کشور است و میتواند سرمایهگذاریهای خارجی را به سمت کشور هدایت کند.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه هدف سفر هیات اقتصادی آلمانی به ایران چیست و روابط اقتصادی ما با هیات آلمانی در چه سطح است؟ آیا این هیات قصد فروش کالاهای خود را به ایران دارد و یا به دنبال سرمایهگذاری است؟ گفت: اگر سفر آنان برای فروش کالاهایشان بود، دیگر وزیر نفت آنان را دعوت نمیکرد.
نوبخت گفت: دعوت وزیر نفت از هیات آلمانی به دلیل سرمایهگذاری در توسعه صادرات پتروشیمی است. ما به این نوع منابع احساس نیاز میکنیم و به همین جهت با طرفهای خارجی وارد مذاکره میشویم.
سخنگوی دولت خبر از سفر هیاتهای مختلف اروپایی در آینده نزدیک داد و گفت: آنها برای واردات کالاهای خود به ایران نمیآیند. ما نیازمند سرمایه خارجی هستیم و نه واردات کالاهای خارجی.
وی تاکید کرد: ما نیازمند واردات بیشتر نیستیم. اگر کالاهایی هم وارد کشور کنیم، این واردات، کالاهای اولیهای است که با دست نیروهای متخصص انسانی تبدیل به ارزش افزوده خواهد شد و ما به دنبال این نوع کالاها هستیم.
نوبخت با بیان اینکه منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی را تا پایان برنامه حداقل به دو برابر افزایش خواهیم داد، گفت: میزان تولید و صادراتی که خواهیم داشت، تا پایان برنامه به دو برابر افزایش پیدا خواهد کرد و میتوانیم به شکلی عمل کنیم که درآمدهای نفتی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
سخنگوی دولت در عین حال خاطر نشان کرد: ما با این اعداد و ارقام نمیتوانیم توسعه پیدا کنیم، چرا که عمده رشد کشور باید از مسیر سرمایهگذاری غیرنفتی آغاز شود.
وی تاکید کرد: ما به دنبال رضایت موقت مردم نیستیم که این منابع را صرف ورود کالاهای خارجی کنیم و به دلیل فزونی کالا بتوانیم قیمتها را کنترل کنیم. ما قطعا به دنبال سرمایهگذاری خارجی هستیم.
علاقمند بگو مگو با آمریکایی ها نیستیم/وقت مان را صرف مذاکره با هیاتهای اقتصادی اروپایی میکنیم
نوبخت همچنین در واکنش به حرفهای تهدیدآمیز آمریکاییها پس از توافق هستهای، گفت: صحبتهای مقامات آمریکایی نفیای است و به جای آنکه اعلام کنند اگر ایران این کار را انجام دهد، از آن سمت شروع کردند و میگویند اگر ایران این کار را انجام ندهد.
سخنگوی دولت گفت: دولت آمریکا الان باید رقبای سیاسی خود را قانع کند که ایران در مذاکرات به نوعی ۱۲ ساله و به نوعی ۲۲ ماهه موفق شد که برای چرخه کامل سوخت اتمی خود در داخل مجوز بگیرد و تمامی تحریمهایش نیز لغو و رفع شود.
وی ادامه داد: ما هم میتوانیم وارد یک فضای بگو مگوی سیاسی و درشتگویی شویم، اما علاقهمند به این موضوع نیستیم؛ اینکه ما هم هر لحظه جواب دهیم، مگر کار سختی است؟! در گذشته هم این درشتگوییها میشد.
نوبخت تصریح کرد: این توافق هستهای نوعی پاسخگوی به اظهارات مقامات آمریکایی است و ما به جای آنکه وقت خود را صرف جواب دادن به آمریکاییها کنیم، آن را صرف مذاکره با هیاتهای اقتصادی اروپایی میکنیم، چرا که ما برای توسعه، نیازمند سرمایهگذاری هستیم و میدانیم که ریشه این نِقهایی که میزنند، کجاست.
سخنگوی دولت تاکید کرد: اما هر وقت که لازم باشد، جوابشان داده خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به برنامه دولت برای اداره کشور با رفع تحریمها، گفت: ما در گذشته سه برنامه خوشبینانه، بدبینانه و واقعبینانه برای اداره کشور در نظر گرفته بودیم که فعلاً با اصل و فرض بر اینکه تحریمها کنار میرود، برنامه خوشبینانه را اجرایی خواهیم کرد.
سخنگوی دولت ادامه داد: رئیسجمهور به وعده هستهای خود عمل کرد. البته ایشان وعدههایی هم به مردم داده است که پایبند به وعدههای خود هستند.
تشکیل هیاتی برای رسیدگی به سیل اخیر
نوبخت همچنین با ابراز تاسف از سیلی که روزهای گذشته موجب وارد آمدن خسارت به برخی از هموطنان شد، گفت: در اولین جلسه هیات دولت، رئیس سازمان مدیریت بحران باید گزارشی به هیات دولت در این خصوص گزارش کند و ما نیز هیاتی را مامور رسیدگی به این موضوع میکنیم و قطعاً با متخلفین برخورد خواهد شد.
وی در پاسخ به این سئوال که چه نظارتی صورت خواهد گرفت که تسهیلات بانک مرکزی در اختیار بخش تولید قرار بگیرد؟ گفت: این وظیفه شورای پول و اعتبار است که در توزیع منابع بانکی، سهم بخشها را رعایت کند تا همه منابع به سمت سوداگری نرود.
به دنبال رضایت مردم از راه های پوپولیستی نیستیم
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به این سئوال که با توجه به رفع تحریمها، دولت چه برنامهای برای کارگران خواهد داشت؟ گفت: وقتی ما افزایش سرمایه گذاری و تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی داشته باشیم، وضعیت واحدهای تولیدی بهبود پیدا میکند و کارگران میتوانند حقوق عقب افتاده را استیفا کنند و حتی بر اثر این موضوع، فرصتهای جدیدی برای اشتغال نیز فراهم خواهد شد.
نوبخت تاکید کرد: دولت به دنبال رضایت مردم از راههای معقول است و نه راههای پوپولیستی.
وی همچنین در خصوص ساز و کار استخدام نیروی انسانی در دستگاههای دولتی نیز گفت: قانون مدیریت خدمات کشور اجازه استخدام و ترمیم را در مواقع ضروری به دستگاههای دولتی میدهد اما ما قصد نداریم مشکل بیکاری را از طریق استخدام در دستگاههای دولتی حل کنیم.
سخنگوی دولت با اشاره به حضور ظریف و صالحی در مجلس شورای اسلامی، گفت: امروز از روند توافق هستهای به مجلس گزارش داده شد و شورای عالی امنیت هم وظایف قانونی خود را در این خصوص انجام میدهد و تمام فرآیند قانونی روی توافق انجام خواهد شد.
دولت مجوزی برای افزایش قیمت کالاهای اساسی نداده است
نوبخت همچنین در خصوص افزایش شش درصدی کالاهای اساسی که پیش از این توسط وزیر صنعت اعلام شده بود، گفت: از این موضوع بیخبرم و دولت هیچ مجوزی برای افزایش قیمت کالاهای اساسی نداده است.
وی با تاکید بر اینکه ما باید از ظرفیت توافق هستهای برای توسعه کشور استفاده کنیم، گفت: رسانهها باید دائماً دولت را مورد رصد قرار دهند که آیا برنامههای دولت میتواند این ظرفیت را در راستای توسعه و پیشرفت کشور مصروف کند یا خیر؟
سخنگوی دولت در پایان با بیان اینکه سازمان مدیریت و برنامهریزی در حال انجام دادن چهار کار بزرگ همزمان با هم است، گفت: ستاد بودجه سال ۹۵ در سازمان مدیریت در حال فعال شدن است. همچنین در حال برنامهریزی برنامه ششم هستیم که در این برنامه استفاده از ظرفیتهای آزاد شده بر اثر رفع تحریمها نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. همچنین دو قانون مدیریت خدمات کشور و برنامه و بودجه در سازمان مدیریت در حال طراحی است که به زودی به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد.