خبرگزاري "مهر" - سرويس هسته اي: در پي ازسرگيري تحقيقات هسته اي در ايران بعد از دو سال و نيم تعليق داوطلبانه و تشكيل نشست فوق العاده شوراي حكام به اين بهانه، در نشست عصر جمعه اين شورا در خصوص ادامه روند مساله هسته اي ايران راي گيري خواهد شد. اين در حالي است كه در مجموع اجماع 5 قدرت اتمي دنيا به اجماع جهاني تبديل نشد ؛ و اكنون تلاش سه كشور اروپايي براي حفظ اعتبار خود بر كاهش تعداد مخالفين متمركز شده است.

پيش نويس قطعنامه با تاكيد بر گزارش به شوراي امنيت

به گزارش خبرنگار مهر از وين ؛ عصر روز چهارشنبه سه كشور اروپايي كه در نشست 30 ژانويه لندن به همراه آمريكا ، روسيه و چين بر گزارش برنامه هسته اي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل توافق كرده بودند، امروز متن پيش نويس اوليه قطعنامه خود در اين خصوص را به اعضاي شوراي حكام ارائه دادند.

سه كشور اروپايي برخلاف عدم نتيجه گيري بخش بازرسي آژانس از فعاليتهاي پادماني اخير و بدون استناد به گزارش دبيركل خواستار گزارش تمام تصميمات و اقدامات مربوط به پرونده ايران در شوراي حكام به آژانس بين المللي انرژي اتمي شدند . 

علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي در گفت وگو با شبكه خبري سي ان ان درباره ارجاع ايران به شوراي امنيت هشدار داد و اظهار داشت كه " ارجاع ايران يك اشتباه تاريخي خواهد و موجب رويارويي خواهد شد."

بيانيه نم و تاكيد بر حل موضوع هسته اي ايران در چارچوب آژانس 

كشورهاي عضو جنبش عدم ‌تعهد در شوراي حكام متن اوليه بيانيه‌ خود را تصويب كردند كه به موجب آن شوراي حكام آژانس بين‌ المللي انرژي اتمي نبايد در نشست فردا و جمعه خود هيچ تصميم ويژه اي در ارتباط با ايران بگيرد.

"گروه نم" با اشاره به اينكه "هر گونه تصميم و بحثي بايد بعد از گزارش ماه سپتامبر دبيركل و اجلاس عادي شورا انجام شود"، بر حق استفاده برابر تمام كشورهاي عضو "ان.پي.تي" در توسعه تحقيقات و كاربرد انرژي هسته ‌اي با اهداف صلح‌ آميز تاكيد كرده و افزوده اند: در زمينه تحقيق و توسعه صلح آميز اتمي هيچگونه تبعيضي نبايد بين كشورها قائل شد.

اين گروه در بيانيه خود همچنين به عدم تداوم تعليق فعاليت ‌هاي مربوط به تحقيقات توجه كرده و نظر به اينكه اين تحقيقات زير نظر آژانس است، تاكيد كرده ‌است انجام فعاليت ‌هاي تحقيقاتي نبايستي جاي هيچ گونه نگراني داشته باشد.

گفتني است
سنگاپور كه عضو اين جنبش است براي بار دوم در طول طرح برنامه ايران، اجماع و وحدت پديد آمده در گروه نم را شكست و ضربه سنگيني به اين گروه موثر در شوراي حكام وارد آورد .

فضا سازي آمريكا در آستانه نشست شوراي حكام

سفير آمريكا در آژانس بين المللي انرژي اتمي مدعي شد معاون محمد البرادعي به وي گفته است كه اطمينان دارد ماهيت برنامه هاي هسته اي ايران نظامي است.

اين در حالي است كه مارك ويدريكر (Marc Vidricaire) يكي از سخنگويان  و رئيس بخش ارتباط با رسانه هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري مهر اعلام كرد: گزارش آژانس در خصوص ايران كه توسط هاينونن ارائه شد درباره پيشرفت هاي صورت گرفته در ايران در زمينه پادمان ها بوده است.

اين در حالي بود كه به گزارش خبرگزاري آلمان يك سخنگو در وين اعلام كرد كه معاون البرادعي در گزارش خود تاكيد كرده است كه آژانس بين المللي انرژي اتمي مدرك مستقيمي دال بر نظامي بودن برنامه هاي هسته اي ايران پيدا نكرده است.

موضع روسيه

به گزارش خبرنگار مهر از وين ؛ گريگوري برونيكوف سفير روسيه كه لحظه اي از نشست شوراي حكام بيرون آمده بود مدعي شد: ايران مجددا فعاليتهاي تحقيقاتي اتمي را آغاز كرده  و اين موضوع باعث نگراني جامعه جهاني است و به همين خاطر مسكو با گزارش (Inform) وضعيت برنامه ايران به شوراي امنيت مخالفتي ندارد.

در مقابل، محمد سعيدي يكي از اعضاي هيات مذاكره كننده ايراني و معاون رييس  سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران در گفت وگويي اعلام كرد : همكاريهاي فعلي هسته اي ايران و روسيه نيز هيچ ارتباطي با موضع گيري روسيه در جريان اجلاس جاري شوراي حكام ندارد . گرچه روسيه در اين مرحله دچار يك اشتباه بزرگ ديپلماتيك شد، اما ايران همكاريهاي فعلي خود با مسكو را ادامه مي دهد، گرچه وضعيت پيشنهاد روسيه مبني بر غني سازي اورانيوم در خاك اين كشور نيز دچار مشكل خواهد شد.

اولين جلسه شوراي حكام 

جلسه فوق العاده شوراي حكام در حالي آغاز شد كه محمد البرادعي مدير كل آژانس پيش از آغاز نشست از برخلاف معمول از گفتگو با خبرنگاران خودداري كرد، اختلافات جدي ميان قطعنامه اروپايي و بيانيه غير متعهد ها تصويري از رويارويي جدي ديدگاه ها را مي نمود و ساعتي بعد از آغاز جلسه خبر رسيد كه به اجماع نرسيدن اعضاي شوراي حكام بر سر قطعنامه  قطعي است و راي گيري براي تصويب آن به روز جمعه موكول شده است .

البرادعي در پايان نشست  در جمع خبرنگاران

مدير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي در پايان جلسه صبح امروز شوراي حكام به ميان خبرنگاران آمد و گفت: هنوز شانس براي افزايش همكاريها و گفت وگو وجود دارد.

به گزارش خبرنگار "مهر" از وين، محمد البرادعي افزود: حتي كشورهايي كه موافق گزارش چگونگي پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت هستند نيز يافتن راهكارهاي ديپلماتيك مذاكره را بهترين روش براي حل بحران موجود مي دانند.

مدير كل آژانس بدون اشاره به اينكه فعاليتهاي تحقيقاتي يك كشور در چارچوب مقررات و با نظارت شديد آژانس چه نگراني اي مي تواند  داشته باشد افزود: هر گونه تصميمي مربوط به جلسه پاياني نشست جاري است و حتي در صورت گزارش به شوراي امنيت نيز هيچگونه اقدامي صورت نخواهد گرفت . لذا هرگونه تصميم گيري شوراي امنيت به بعد از جلسه 6 مارس آينده و پس از گزارش جامع مدير كل به شوراي حكام صورت خواهد گرفت.

البرادعي اظهار اميدواري كرد كه تا زمان ارائه گزارش وي در مارس آينده ايران فعاليتهاي شفاف ، نزديك  و اعتماد ساز خود را با آژانس ادامه دهد ؛چرا كه در اينصورت است كه سه كشور اروپايي هم به ميز مذاكره باز مي گردند.

وي گفت: همه ما معتقديم كه استفاده صلح آميز از انرژي اتمي حق مسلم ايران است اما غني سازي اورانيوم در حال حاضر هيچ ضرورتي در ايران ندارد!

به گزارش "مهر"، البرادعي بر نقش كشورهاي مختلف بويژه چين و روسيه در حل مسئله فعاليت هسته اي ايران تاكيد و افزود: ايران با فراهم ساختن شرايط براي پاسخ به سوالات و ابهامات موجود شانس بازگشتن به مذاكره را دارد.

مدير كل آژانس با اشاره به اجازه ايران به بازرسان براي دسترسي به سايت لويزان بر ضرورت اقدامات "باز هم شفافساز تر" تاكيد و مذاكره را بهترين فرمول براي پايان ماجرا خواند!

نامه دكتر لاريجاني فضاي شوراي حكام را بر هم ريخت

دكتر لاريجاني  عصر پنجشنبه در نامه اي به محمد البرادعي مدير كل اژانس  با تشريح شرايط همكاري ايران با آژانس شديدا به محمد البرادعي هشدار داده است كه با توجه به قانوني بودن اقدامات ايران از يكسو و سياسي و فراقانوني بودن درخواستها و رويكردهاي ارائه شده در پيش نويس اروپا، در صورت به ميان آمدن شوراي امنيت به هرشكلي در موضوع هسته اي ايران ، كشورمان كليه اقدامات داوطلبانه و اجراي پروتكل را متوقف كرده و تمام فعاليتهاي تعليق شده از جمله غني سازي را آغاز خواهد كرد.

در بخشي از نامه دبير شوراي عالي امنيت ملي آمده است : 

يادآوري مي نمايد كه به تاييد كارشناسان آژانس و جنابعالي، جمهوري اسلامي ايران متعهد به NPT بوده و در چارچوب آن عمل نموده است. پروتكل الحاقي آن را داوطلبانه به اجرا گذاشته است. در بازرسي ها بطور داوطلبانه، فراتر از پادمان و پروتكل الحاقي همكاري نموده است و براي بيش از دو و نيم سال، فعاليتهاي مجاز و قانوني خود را تعليق نموده است. تمامي اين اقدامات مبتني بر اين بوده كه جمهوري اسلامي فرض را بر اعتماد به طرفهاي مذاكره قرار داده و تلاش نموده است شرايط اعتماد متقابل را فراهم و تحكيم نمايد.

اين نامه مي افزايد با توجه به موارق فوق، هشدار مي دهد، چنانچه طرفهاي مذاكره ايران، شوراي حكام را نسبت به گزارش به شوراي امنيت تحت فشار قرار دهند و اين فشار موثر افتد و بهر نحوي پاي شوراي امنيت به موضوع هسته اي كاملا صلح آميز ايران كشيده شود، آخرين ضربه بر مبناي اعتماد جمهوري اسلامي ايران وارد شده و آن را تخريب خواهد نمود. در اين شرايط دولت جمهوري اسلامي ايران، عقلا و قانونا - بر مبناي مصوبات مجلس شوراي اسلامي - ناچار خواهد بود كليه اقدامات و همكاري هاي داوطلبانه پيش گفته را متوقف نمايد. و نظارت آژانس بر فعاليتهاي هسته اي ايران به شدت محدود خواهد شد و كليه فعاليتهاي صلح آميز هسته اي بدون هيچ محدوديتي از سر گرفته خواهد شد.

 جمهوري اسلامي ايران تمايلي به اين شرايط نداشته و آن را عقب رفت در مسير حل و فصل مساله هسته اي و به ضرر همه طرفها و از جمله IAEA مي داند. لذا از جنابعالي بعنوان مدير كل  IAEA درخواست مي نمايد، با استفاده از تمامي صلاحيت ها و امكانات در جلوگيري از شكل گيري آن اقدام نمائيد.

 جمهوري اسلامي ايران همچنان مذاكره را بهترين مسير براي كمك به آژانس در حل و فصل مساله هسته اي مي داند و اعتقاد دارد چنانچه مذاكرات EU3 و طرفهاي ديگر فارغ از فشار و تهديد و به صورت جدي و سازنده ادامه يابد مي تواند ضمن كمك به حل و فصل مسايل جاري در رسيدن به راه حل نهايي مساله هسته اي در زماني معقول موثر واقع شود.

 جمهوري اسلامي ايران اميدوار است بتواند در فضايي مسالمت آميز و فارغ از هر گونه تهديد وفشار، ترتيباتي را براي افزايش اطمينان و رفع ابهام در خصوص صلح آميز باقي ماندن فعاليتهاي هسته اي اش با طرفهاي ديگر توافق نمايد.

جمهوري اسلامي ايران اطمينان دارد گزارشهاي بي طرفانه و فني آژانس از همكاريهاي صورت گرفته و پيشرفتهاي حاصله مي تواند، اعضا را پيش از گذشته مطمئن سازد كه هنوز فرصتها و ظرفيتهاي قابل توجهي براي خاتمه منصفانه و مسالمت آميز اين مناقشه وجود دارد و ضرورتي براي مسدود كردن آنها و هدايت كار به مسيرهاي ناهموار و پرمخاطره نيست.

همچنين محمد سعيدي معاون رييس  سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران در جمع خبرنگاران بر خلاف ادعاي بانيان قطعنامه و شخص البرادعي احاله موضوع ايران به شوراي امنيت را ادامه راه ديپلماتيك ندانست و تصويب قطعنامه در شرايط فعلي را نتيجه فشار پذيري سياسي و نه رويكرد حقوقي و فني ناميد كه از چارچوب مورد انتظار يك نهاد مستقل بين المللي بيرون است.

دكتر سعيدي تاكيد كرد: با توجه به بيانيه هاي قرائت شده توسط بسياري از كشورها در جلسه امروز ، آژانس صلاحيت و ظرفيت بررسي مسئله را دارد و هيچ نياز و محمل قانوني براي به ميان كشيدن شوراي امنيت هم نيست.


ادامه بحث به نشست عصر جمعه موكول شد

به گزارش خبرنگار مهر از وين ؛ سه كشور اروپايي رايزني هاي گسترده اي را براي تحت فشار قرار دادن كشورهاي گروه نم با ابزارهاي ديپلماتيك و اقتصادي سازماندهي كردند.

گروه غير متعهدهاي شوراي حكام پيش از ظهر امروز در ساعت 11 گردهم آمدند . اين كشورها كه ديروز با مواضع خود بانيان اروپايي قطعنامه را براي رسيدن به اجماع نا اميد كردند بر آنند تا پيرامون آراي اعضا در صورت راي گيري هماهنگي نمايند.

تا كنون راي قطعي منفي كوبا، سوريه و ونزوئلا به پبش نويس فعلي مشخص شده اما احتمال افزايش اين مخالفتها به چند كشور ديگر از جمله اندونزي، بلاروس و ليبي هم وجود دارد.

از سوي ديگر كشورهايي مانند برزيل و آفريقاي جنوبي و چند كشور موصر ديگر هم احتمالا راي ممتنع خواهند داد.