به گزارش خبرنگار خبرگزاري مهر از وين ، قسمت دوم ترجمه متن كامل بيانيه ايران كه به زبان انگليسي در مفر آژانس در وين منتشر شد چنين است:
اجراي كامل پروتكل الحاقي از جمله بيش از 20 دسترسي مكمل كه برخي با اخطار كوتاه 2 ساعته يا كمتر طي دو سال گذشته اجرا شد.
آژانس بين المللي انرژي اتمي تاييد كرده است كه هيچ شواهدي پيدا نكرده است كه فعاليتهاي و مواد هسته اي ايران به سوي اهداف ممنوعه منحرف شده است.
تمام مواد هسته اي توضيح داده شده است؛ايران تصميم گرفت يك گام مهم كنشگرايانه(فعالانه)،تعليق داوطلبان فعاليتهاي غني سازي خود بردارد تا به آژانس فرصتي براي تحليل فني نمونه ها داده شود.
آژانس بين المللي انرژي اتمي درگزارش مدير كل (GOV2005/67) تائيد كرد كه منابع آلودگي HEU خارج ازايران هستند و ثابت شد كه ذرات HEU در نتيجه غني سازي درايران نيستند .
ايران در حال اجراي توافقنامه پادمان هاي جامع و اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي مي باشد گويي كه آن را به تصويب رسانده است.
باعث نگراني و نااميدي بزرگي است، در حالي كه ايران همكاري بيشتري كرده و اقدامات اضافي، و شفاف سازي، فراتراز تعهدات قانوني خود،ومچنين پادمانهاي سختگيرانه ترانجام داده، وديگراينكه سوالات لاينحل ديگر حل و فصل شد هنوز لحن قطعنامه پيشنهادي آمريكا و سه كشور اروپايي (آلمان ، فرانسه و انگليس ) شديدتر است.
در آستانه نشست شوراي حكام،تلاش سياسي آمريكا عليه ايران با ادعاهاي بي اساس اوج گرفت. اين امر به گونه اي نااميد كننده است،كه همكاري فعال ايران در دادن اجازه بازرسي از سايت هاي نظامي كه مستقيماً به امنيت ملي مربوط مي شود طبق روال معمول در گزارشهاي شوراي حكام و همچنين افكار عمومي منعكس نشده است.
با بررسي اين حقايق كه:
* تاريخ تلخ انحصارگذشته، تحريم ها وهمچنين فقدان هرگونه ابزار الزام آور قانوني بين المللي براي تضمين تامين هسته اي؛
* همانطور كه دراعلاميه ها ي نم وحتي قطعنامه ها،حتي در آخرين قطعنامه پذيرفته شده توسط شوراي ويژه حكام انعكاس يافت، تعليق تمامي فعايتهاي غني سازي مربوطه يك عمل الزام آورغيرحقوقي و داوطلبانه به عنوان اقدامات اعتماد سازي هستند.
* وجود مكانيزم هاي علمي موجه و به لحاظ فني قابل اعتماد و تجهيزات نظارتي پيشرفته در بخش پادماني آژانس بين المللي انرژي اتمي، قادر به راست آزمايي فعاليت ها و سطوح غني سازي اعلام شده و دادن تضمين هايي كه چنين فعاليت هايي منحصراً براي مقاصد صلح آميز هستند مي باشد.
* همانطور كه در ماده 3 قوانين آژانس بين المللي انرژي اتمي و ماده 4 ان پي تي قيد شد كشورهاي عضو از حق كامل و لاينفك براي انجام تحقيقات انرژي هسته اي صلح آميز برخوردار هستند همانطور كه در ماده 2 پيش بيني شد آژانس درتسريع و تشويق كمك به انرژي اتمي براي برقراري صلح،بهداشت و شكوفايي (اقتصادي ) در سرتاسر جهان بايد بكوشد. ماده 3 به آژانس اجازه مي دهد تا به انجام تحقيق و توسعه و كاربرد عملي انرژي اتمي براي استفاده هاي صلح آميز در سرتاسر جهان تشويق و كمك كند .
به گزارش "مهر" از وين دكتر سلطانيه افزود: هيچ دليلي براي ادامه تعليق بي ثمر داوطلبانه غني سازي در امور تحقيق و توسعه از سوي ايران وجود ندارد تا خود را از حق مسلم خود براي كار بر روي چرخه سوخت هسته اي به منظور توليد سوخت مورد نياز براي راكتورهاي تحقيقاتي و نيروگاههاي هسته اي محروم كند.
من توجه همكاران محترم خود را به اسناد INFCIRC/657 و INFCIRC/665 براي اطلاعات جامع روي اين مسئله جلب مي كند .
پس از بيش از دو سال و نيم تعليق داوطلبانه، مسئله جنجالي آلودگي در حال حل شدن است،هيچ دليلي براي دولت ايران براي محروميت نمودن بيشتر ملت خود از حق مسلم در انجام تحقيقات وجود ندارد. بنابراين در 3 ژانويه سال 2006 به آژانس اطلاع شد كه ايران از 10 ژانويه سال 2006 تحقيقات و توسعه را از سر خواهد گرفت و از آژانس خواست كه مقدمات لازم و به موقع را انجام دهد . ايران ياد آور مي شود كه چنين فعاليت هايي طبق توافق نامه پادماني ايران با آژانس انجام خواهد شد . ايران پيشتر به آژانس اطلاع داده بود كه تحقيق و توسعه ايران در مقياس كوچك است و براي توليد سوخت هسته اي برنامه ريزي نشده است . بنابراين تعليق غني سازي در مقياس تجاري كه از سال 2003 آغاز شد ، ادامه خواهد داشت .
نتيجه گيري :
با تكرار اينكه جمهوري اسلامي ايران كاملاً به اصول خلع سلاح هسته اي و عدم گسترش تسليحات كشتار جمعي و اينكه گزينه تسليحات هسته اي در دكترين دفاعي ايران نمي باشد،پايبند و متعهد است. ايران يك بار ديگر اعلام مي كند كه تصميم دارد به همكاري كامل با آژانس بين المللي انرژي اتمي و اجراي تعهداتش تحت پادمانهاي آژانس متعهد است به شرط اينكه ايران از حق مسلم خود براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته ا ي از جمله چرخه سوخت هسته اي و تحقيق و توسعه همانطور كه در قوانين آژانس و ان پي تي قيد شد، محروم نشود.
در همين حين، ايران هميشه آماده رفع ابهامات درباره فعاليتهاي هسته اي اش است . از اين جهت جمهوري اسلامي ايران آماده ورود به مذاكرات غني سازي در مقياس بزرگ تجاري غير منحرف به اهداف نظامي و رفتار جدي و سازنده با چارچوب زماني خاص، مي باشد، اما اگر، يك اشتباه تاريخي توسط برخي ازاعضاي شوراي حكام در فرستادن موضوع هسته اي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل صورت گيرد اين اقدام، به عنوان ارجاع يا گزارش يا براي اهداف اطلاع رساني كه به منظور دخالت دادن شوراي امنيت سازمان ملل در خارج از چارچوب آژانس بين المللي است. در اين صورت جمهوري اسلامي ايران بايد به اجراي قانوني كه در پارلمان به عنوان يك نهاد دموكراتيك و تقريبا با اجماع به تصويب رسيد،اقدام و همه همكاريهاي داوطلبانه با آژانس بين المللي انرژي اتمي را معلق كند؛ نيازي به گفتن نيست كه ايران به همكاري خود با آژانس بين المللي انرژي اتمي طبق ان پي تي و پادمان هاي جامع ادامه خواهد داد.
دولت من تصميم گزارش يا ارجاع به شوراي امنيت سازمان ملل را به عنوان تصميم سياسي سه كشوراروپايي (فرانسه ، آلمان وانگليس ) تلقي مي كند .
به من اجازه دهيد كه درباره بيانيه سفيرمحترم آلمان كه به نمايندگي ازتروئيكاي اروپايي مطرح كرد،اظهار نظر كنم .
- تعليق يك اقدام داوطلبانه و حقوقي غير الزام آور است .
- تروئيكاي اروپايي هميشه اطمينان دادند كه آنها براي اين نتيجه كه چرخه سوخت هسته اي و غني سازي، به طور موقت به حال تعليق در آمده است و توقفي دايمي نيست ، به توافقنامه تهران و پاريس متعهد هستند .
- پيشنهاد تروئيكاي اروپايي به طور واضح و صريح حق ايران را براي چرخه سوخت هسته اي رد مي كند و اين برخلاف توافق پاريس به شمار مي رود. دكتر روحاني كه در ژوئن سال 2005 در آلمان بود به آنها اطلاع داد، چنانچه اين پيشنهادات شامل چرخه سوخت نباشد، ايران آن را رد خواهد كرد.بنابراين ، گفتگوها بر اساس توافقنامه پاريس از سوي اتحاديه اروپا متوقف شد نه ايران.
طبق توافقنامه پاريس تعليق به مذاكرات مرتبط مي شد؛ بنابراين ايران هم اكنون به توافقنامه دو جانبه پاريس پايبند نيست؛ هرچند دكتر لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران ابتكارعمل را بدست گرفت و ازتروئيكاي اروپايي دعوت كرد كه برسر ميز مذاكره باز گردند .
- ايران اعلام مي كند كه آماده مذاكره با تمامي كشورهاي عضو تروئيكاي اتحاديه اروپايي به خصوص براي رفع هرگونه ابهامات است .
- درباره بيانيه نماينده آمريكا من از گفتن جزئيات خودداري مي كنم ، اما به علت ضيق وقت تنها به چند نكته بسنده مي كنم :
1- چگونه ممكن است جامعه بين المللي از جمله مردم ايران ، رژيم آمريكا و به ويژه دولت فعلي اين كشور را كه تاريخ طولاني در سياست يكجانبه گرايي دارد ، تنها كشوري است كه از تسليحات هسته اي استفاده كرده و مردم بيگناه ژاپن را به خاكستر تبديل كرده و با وجود مخالفت جامعه بين المللي و سازمان ملل به عراق حمله نظامي، بيانيه سفير اين كشور را كه تصويب اين موضوع در شوراي امنيت سازمان ملل راه ديپلماسي است، باور كنند.
فرستادن اين موضوع به خارج از چارچوب آژانس بين المللي انرژي اتمي و دخالت آژانس بين المللي انرژي اتمي به طور قطع به نقش اساسي و اقتدار آژانس و تلاش هاي فوق العاده حرفه اي و بي طرفانه دكتر البرادعي لطمه خواهد زد فردي كه به تازگي جايزه صلح نوبل را كه قطعاً شايسته آن است دريافت كرده است .
وي مي تواند با كاركنان با كفايتش به كار مشترك با همكاري ايران نسبت به نتيجه گيري سريع اقدام كند. دخالت شوراي امنيت سازمان ملل نقش آژانس را در وضعيت خطرناك و جدي قرار مي دهد .
آقاي رئيس!
به گزارش "مهر" در ادامه بيانيه كشورمان كه توسط دكتر سلطانيه قرائت شد آمده است: هيئت من در خواست سفيرآمريكا مبني بر محرمانه بودن گزارش مدير كل آژانس از نظر افكار عمومي را رد مي كند . مردم ايران قرباني فعاليت هاي تروريستي و 8 سال جنگ تحميلي عراق عليه ايران هستند كه از حمايت كامل آمريكا و برخي از كشورها برخورداربود، هستند . ايران هميشه نگران اطلاعات بسيار محرمانه بوده است كه تنها بازرسان آژانس به آن دسترسي دارند و به آنها براي رعايت اصل حفاظت از اطلاعات محرمانه اعتماد شده است . به علاوه من بايد نگراني خود را از شيوه گزينشي ابراز كنم كه تنها بخشي از اطلاعات را منعكس مي كند و همكاري ايران را درزمينه مسائل حساس منعكس نمي كند. جامعه بين المللي از حق مشاهده دو روي سكه يعني اطلاعات كامل برخوردارند .
با احترام به بيانيه دولت محترم استراليا، من فقط آن را به تمام گزارش هاي مدير كل ارجاع مي دهم كه منعكس كننده اين حقيقت است كه اطلاعات داراي منبع روشن در جايي گزارش شده، اما بعد از كار آژانس، بازرسي و نمونه برداري نشان داد كه تمام آنها بي اساس بوده است . موارد گفته شده همان موارد مشابه بود و من مطمئن هستم كه همه اين اتهامات بي اساس هستند.
ما در روح همكاري فراتر از تعهداتمان عمل كرديم تا صحت تاكيدات خود را نشان دهيم، ليكن ما در جايي كه گزارش مديركل به روشني نشان داد كه از آخرين نشست شوراي حكام پيشرفت هاي بزرگي از جمله دسترسي با سايت هاي نظامي صورت گرفته است جايي متعجب شديم، انتظار مي رفت كه چند تن از همكاران سؤالاتي را بصورت بي طرفانه براي قدرداني از همكاري هاي صورت گرفته مطرح كنند.
با توجه به فاز "عدم همكاري " من اعضاي محترم شوراي حكام را به يك بار بررسي دقيق از متن مقررات و توافق پادمان ها ارجاع مي دهم.
ايران ملزم به گزارش بسياري از فعاليت نبود كه از آن به پنهان كاري ياد شده است ، بر اساس INFCIR/153 ، ايران تنها 180 روز قبل از اينكه مواد هسته اي به تاسيسات تزريق شود، ملزم به اطلاع به آژانس بوده است. زماني كه ما شروع به ساخت تاسيسات نطنز و يو سي اف در اصفهان كرديم ، پروتكل الحاقي و توافق كمكي ، نه امضا شده بود و نه معتبر بود.
همان طور كه در بند 12C تصريح گرديد تنها بازرسان به سايت ها دسترسي دارند و اطلاعات محرمانه، بهره برداري از سيستم هاي كنترل پيششرفته در موقع گزارش عدم همكاري به مدير كل صورت خواهد گرفت و آن گاه وي آن را به شوراي حكام گزارش خواهد كرد. مدير كل محترم هرگز گزارش نداده است و از واژه عدم همكاري استفاده نكرده است، تنها از واژه " قصور" استفاده كرده همچنين در جايي وي گزارش مي دهد كه تدابير تصحيح شده اي انجام گرفته است.
در آخر اما نه حداقل، دوست دارم تاكيد كنم كه اين نزاع بين ايران و جامعه بين المللي نيست، زماني كه كشورهاي نم از جمله 100 عضو آژانس در طول سه دهه گذشته هميشه از حق مسلم استفاده از انرژي هسته اي صلح آميز اعلام حمايت كرده اند و رضايت خود را از پيشرفت انجام شده در پي همكاري ايران با آژانس بيان كرده اند، اين نزاع داراي انگيزه هاي سياسي و از سوي كشورهاي معيني است كه مي خواهند انحصار در تكنولوژي هسته اي را ادامه دهند ، انحصاري كه زماني بر ايران و ديگر كشورهاي در حال توسعه تحميل شده است.
بدين وسيله از اكثريت دولت هاي عضو و مدير كل محترم تقاضا مي شود كه در اين برهه تاريخي از هيچ تلاشي فروگذار نكنند و اجازه ندهند تا همكاري سازنده از مسير خود منحرف شود.
متشكرم از توجه شما؛