به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، این پژوهش به تجزیه و تحلیل حقوق زنان و شریعت اسلامی در گذشته و حال اختصاص دارد.
این اثر همچنین مطالعه ارتباط میان تلاشهای نهادهای مدنی و سازمانهای مردم نهاد مرتبط با حقوق زنان و حقوق اسلامی را مد نظر قرار داده است. آلیاسا ابوکبار و گروه پژهشی او در عین حال مطالعه اصلاحات صورت پذیرفته در حقوق اسلامی را، طی یک سده در کشور اندونزی، در دستور کار خود قرار داده است.
کتاب به شکل ویژه به بررسی زندگی زنان در استان آچه اندونزی می پردازد. شهری شمالی که در آن حقوق اسلامی در سال ۱۹۹۹ مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفته و امروزه در آن محدوده جغرافیایی جاری و ساری است. پرسش از چگونگی حضور گفتمان محلی در حقوق اسلامی، برابری و وضعیت زنان در اسلام، چرایی فهم محافظه کارانه از حقوق شریعت و نوع ارتباط میان مقررات و نهاد های دولتی جدید و حقوق اسلامی را می توان در لابلای مطالب کتاب دنبال نمود.
کتاب در عین حال که تمرکز اصلی خود را به مطالعه وضعیت حقوقی زنان در حقوق اسلامی نهاده است در عین حال از مطالعه پیرامون ارتباط میان حقوق اسلامی، حقوق زنان و حقوق دموکراتیک فروگزار ننموده و این مهم را به مثابه چگونگی تعامل میان حقوق اسلامی و حقوق مدرن در زمینه مباحث حقوق عمومی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. در این میان مطابق مباحث کتاب حضور اجتماعی زنان را می توان عاملی فعال و موثر بر روند های ایجاد دموکراسی اسلامی در این استان دانست.
این کتاب نشان می دهد که آموزه ها و تجویز های حقوق اسلامی نه تنها مانع حضور اجتماعی و سیاسی زنان و درگیر شدن آنان زندگی عمومی نیست بلکه تجویزگر نوعی ویژه از حضور عمومی برای زنان به مثابه اعضای فعال جامعه اسلامی در حوزه عمومی است.
این مهم در بخش های میانی اثر ذیل مطالعه مفهوم جامعه مدنی و ارتباط آن با شریعت اسلامی مورد مطالعه قرار گرفته است. مباحث این بخش تلاشی در خصوص حقوق عمومی اسلامی و به طور ویژه حقوق زنان در آن است. سیر مطالب پس از توضیح حقوق زن در سنت حقوق اسلامی به بررسی چند و چون ارتباط حقوق اسلامی و سازمانهای غیر دولتی زنان و نهایتا حقوق عمومی اسلامی و جامعه مدنی انجامیده است. بخش پایانی اثر به مطالعه آینده شریعت و نقش و جایگاه آن در حقوق اندونزی اختصاص یافته است.
ذیل مباحث این بخش بررسی ارتباط میان تغییرات سیاسی و اجتماعی در جهان معاصر و سازوکار های دگرگونی در حقوق اسلامی نیز مورد توجه قرار گرفته است. در پایان مطالعه سیاست عدم تمرکز محلی در اندونزی و رشد اسلام گرایی در این کشور مورد بحث واقع گردیده است. نویسنده با تامل در خصوص شرایط خاص محلی، حقوق مدرن و آموزه های اسلامی تلاش می نماید در این اثر تصویری کلی از حقوق ملی اندونزی با تمرکز بر حقوق اسلامی و با توجه به حقوق زنان ارائه نماید. سرانجام با توجه به مطالب کتاب باید گفت هدف از نگارش این کتاب ارائه درک جدیدی از چگونگی حضور حقوق شریعت در اندونزی مدرن و دموکراتیک است.
کتاب «زنان و حقوق شریعت در بخش های شمالی اندونزی» در ۲۰۲ صفحه در سال ۲۰۱۵ از سوی انتشارات راتلج روانه بازار شده است.