سنندج- وزیر نیرو در ادامه سفر خود به استان کردستان از سد خاکی زیویه در شهرستان کامیاران و سامانه انتقال آب سد آزاد بازدید کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید چیت‌چیان وزیر نیرو ظهر امروز و پیش از افتتاح رسمی این سد با حضور رئیس‌جمهور از نزدیک وضعیت این سد را بررسی کرد.

سد خاکی زیویه از جمله طرحهای مهم بخش آب استان کردستان است و تا به حال برای احداث آن اعتباری بیش از ۲۲۰ میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل به ۱۱۰ میلیارد ریال دیگر نیاز است.

سد زیویه با ارتفاع ۵۲ متر از پی و حجم مخزن ۱۷ میلیون مترمکعب در ۲۶ کیلومتری شمال غربی شهر کامیاران قرار دارد.

مهار آب‌های سطحی، تامین آب کشاورزی پایاب سد زیویه به میزان دو هزار و ۵۰۰ هکتار، توسعه کشاورزی، اشتغال‌زایی، بهبود وضعیت دامداری و زیست محیطی اهالی منطقه و کنترل سیلاب‌های رودخانه شاهینی از مهمترین اهداف راه اندازی این پروژه است.

آب سد زیویه در حال حاضر مزارع روستاهای اطراف همچون زیویه، میسورآب، گازرخانی، بزوش، تیله کو و کاشتر را پوشش می دهد که متراژ این اراضی در مجموع بیش از دو هزار هکتار به صورت ناخالص است.

در راه‌اندازی پروژه شبکه پایاب سد زیویه ارتقای سیستم آبیاری از آبیاری سنتی به تحت فشار، اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم در زمینه باغداری، کشاورزی و دامداری و پرورش ماهی، تامین آب کشاورزی به میزان ۱۲میلیون متر مکعب در سال، احیاء و بهبود اراضی کشاورزی دشت های پایین دست، کنترل سیلاب و تامین نیاز زیست محیطی رودخانه، از اهداف مهم راه‌اندازی این شبکه است.

بازدید از سامانه انتقال آب سد آزاد به شهر سنندج و نیروگاه برق‌آبی این سد

همچنین عصر امروز هم‌زمان با سفر هیئت دولت به استان کردستان، حمید چیت‌چیان و هیئت همراه، از سامانه انتقال آب سد آزاد به شهر سنندج و نیروگاه برق‌آبی ۱۰ مگاواتی این سد که عصر امروز به طور رسمی با حضور رییس‌جمهور افتتاح خواهد شد، بازدید کردند.

بنابراین گزارش، بهره‌برداری از سامانه انتقال آب سد آزاد به سد قشلاق سنندج ۲.۵ مترمکعب آب در ثانیه به سمت سد قشلاق برای مصارف شهر سندج انتقال می‌دهد که می‌تواند کمبود کنونی آب سنندج را رفع کند.

هدف مهم از احداث این سد، انتقال آب از غرب به مرکز و شرق استان کردستان بوده و از آنجایی که متوسط بارندگی‌ها در غرب کردستان به یکهزار میلیمتر می‌رسد و متوسط بارندگی‌ها در شرق این استان در مرز ۲۰۰ میلیمتر است، انتقال آب به شرق این استان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

شهر سنندج به عنوان مرکز استان با توجه به جمعیت تحت پوشش به لحاظ تأمین آب شرب دچار مشکلاتی در سال‌های اخیر شده است که تأمین آب این شهر در تابستان سال گذشته به نقطه‌ای رسید که گزینه استفاده از حجم مرده سد قشلاق با استفاده از پمپاژ آب مطرح شد.

با اجرای سامانه سد آزاد به دشت قروه و دهگلان که بخش اول آن تا سد قشلاق به بهره‌برداری رسید، از مجموع ۱۹۰ میلیون مترمکعب هدف‌گذاری انتقال آب، انتقال ۴۰ میلیون مترمکعب آب در سال برای تأمین آب شرب شهر سنندج خواهد بود.

طول سامانه انتقال آب ۸۳ کیلومتر بوده و درمسیر ۸۳ کیلومتری، ۷ نقطه دیگر به جز شهر سنندج برای تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی در برنامه قرار دارند و در انتهای سامانه نیز آب به دشت قروه و دهگلان می‌رسد که طول بخش اول مورد بهره‌برداری ۳۲ کیلومتر است.

در این بازدید وزیر نیرو از راه‌اندازی نهایی توربین ۱۰ مگاواتی سد آزاد نیز دیدن کرد. تمامی مراحل طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی گاورنر و توربین این نیروگاه برقابی که در محدوده شهرستان سنندج بر روی رودخانه کوماسی واقع شده است، به‌طور کامل به‌دست متخصصان داخلی انجام شده است.

وزیر نیرو در این مراسم از طراحان، مهندسان و متخصصان راه‌اندازی نیروگاه سد آزاد با اهدای لوح تقدیر، قدردانی کرد.