خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : معماري فراتر از امري فناوريك، تماميت حضور انسان در جهان را معنا مي كند. بنابراين امر قدسي به عنوان اساسي ترين ويژگي حضور انسان در جهان نسبتي ضروري با معماري دارد. اين نسبت از سويي با معبد و از سوي ديگر با نيايش و آيينهاي ديني برقرار مي شود. حال اين پرسش پيش مي آيد كه بين معماري معابد و قدسيت آنها چه نسبتي بر قرار است. به عبارت ديگر ، آنچه نقشي موثر در تجسم بخشيدن به امر قدسي در يك مكان دارد تا چه اندازه به جنبه معمارانه ان بستگي دارد. اين پرسش هر چند از طرفي به حوزه فلسفه و دين يا الهيات سر مي زند به طور خاص در حوزه نظريه معماري مطرح است.
جنبه مغفول و ناديده انگاشته شده چنين رابطه اي اين است كه آنچه قدسيت يك مكان يا يك معماري را تبيين مي كند فارغ از تعينات ظاهري و اوليه معماري به امري ماهوي اشاره دارد. پس پرسش فوق اساسا به ماهيت معماري قدسي باز مي گردد كه خود امري فراتاريخي است و جنبه هاي فراتاريخي آن را نيز مورد سئوال قرار مي دهد.
براي نزديك شدن به پاسخي در خور براي اين پرسش، راه هاي متفاوتي را مي توان متصور شد اما از آن ميان شايد صحيح ترين راه اين باشد كه ابتدا نفس قدسيت و مفهوم امر قدسي تبيين شود و سپس با توجه به امر مكان و بررسي سير تاريخي تصورات مربوط به آن، رابطه مكان با فضا و به ويژه فضاي معماري را بررسي كرد و آنگاه با جمعبندي اين دو موضوع، ضمن طرح موضوع مكان و امر قدسي و نحوه تجلي امر قدسي در مكان، تلاش كنيم با به دست دادن نمونه هايي از اين تجليات در مكانهاي گوناگون و در زمانهاي مختلف مسئله معماري قدسي را به عنوان حاصل بحث مورد كنكاش قرار دهيم تا پاسخي براي چگونگي ايجاد يك مكان مقدس پيدا كنيم.
كتاب حاضر نيز در نظر دارد ضمن تبيين مطالب فوق نگرشهاي گوناگون به امر قدسي را مورد بررسي قرار دهد. لذا كتاب بر دو فصل تدوين شده است : فصل اول به مباني نظري امر قدسي مي پردازد. در اين فصل مفهوم امر قدسي، الوهيت، فضا و مكان، مكان مقدس، نماد پردازي، هنر مقدس و معماري مقدس بررسي مي شود.
همچنين در فصل دوم به مطالعات موردي مكانهاي مقدس پرداخته شده است. برخي از اين مكانها عبارتند از: زيگوراتهاي بابلي، مقابر فرعون، ايزد كده شين تو، استوپاي بودا، اولمك، تمدن مايا، چاوين.