مشهد- معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد گفت: نهضت مقاومت فرهنگی مردم ایران ظرفیت بزرگی برای ایجاد یك سبك هنری در سینما و تاریخ نگاری معاصر ایران دارد كه در این میان نقش مسجد گوهرشاد ممتاز است.

به گزارش خبرنگارمهر، وحید جلیلی صبح دوشنبه در نشست بررسی تخصصی واقعه مسجد گوهرشاد كه در تالار شورای شهر شهرداری مشهد برگزار شد به ارائه گزارشی از اقدامات طرح ملی گوهرشاد پرداخت و اظهار داشت: در این طرح كه توسط معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد اجرا شده  تاكنون بیش از ۴۰۰ نفر و ۱۱هزار و ۳۰۰ دقیقه مصاحبه تصویری صورت گرفته است.

وی با بیان این كه ۶۰۰ نفر مصاحبه صوتی گردآوری شده است افزود: خاطرات مردم در ۳۰ استان و ۱۹۰ شهر كشور جمع آوری شده است.

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد ادامه داد: طی این طرح بیش از ۱۷ شهید قطعی حادثه مسجد گوهرشاد و ۱۰ شهید حجاب شناسایی شده اند.

وی با بیان این كه این طرح در ۱۸۰ مسجد مشهد در حال پیگیری است افزود: بسیاری از شاهدان عینی این حادثه كه به عنوان منابع شفاهی این پژوهش مطرح هستند به دلیل فوت از دسترس خارج شده اند

جلیلی با تقدیر از سیناواحد نویسنده كتاب واقعه گوهرشاد گفت: این كتاب در همان سال های ابتدای انقلاب نوشته شد و با مصاحبه با برخی رهبران اصلی قیام مسجد گوهرشاد به عنوان یكی از بهترین منابع برای بررسی این حادثه است.

وی تصریح كرد: اگر جایگاه پایتختی فرهنگی و مذهبی برای مشهد قائل هستیم باید طرح های ملی و بین المللی با محوریت مشهد در نظر بگیریم و واقعه گوهرشاد از این جهت ممتاز است.

جلیلی با بیان این كه جریان نهضت مقاومت فرهنگی ایران در سال های ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۱ یك نهضت فراگیر در سراسر كشور بوده گفت: این واقعه ظرفیت بزرگی برای ایجاد سبك هنری در سینما و تاریخ نگاری دارد.

وی با اشاره به این كه تحریم عجیبی در برابر واقعه گوهرشاد صورت گرفته گفت: هر شهری در دنیا اگر چنین واقعه ای رخ می داد امروز به اندازه یك موزه اثرهنری درباره آن وجود داشت و این در حالی است كه حتی یك رمان و یا نمایشنامه موفق در این باره نگاشته نشده است.

جلیلی واقعه گوهرشاد را یك عمارت عظیم در تاریخ تمدن و فرهنگ خراسان بزرگ دانست و افزود: اهل فرهنگ و هنر، رسانه و علم باید این عمارت را آباد كنند تا مردم با نگاه به شكوه آن برای جهت گیری سبك زندگی خود درس بگیرند.

وی به رونمایی از نقاشی رنگ روغن با موضوع واقعه مسجد گوهرشاد اشاره كرد و گفت: امیدواریم بتوانیم هرماه یك اثر هنری با موضوع این واقعه رونمایی كنیم.

جلیلی به جریان تطهیر رژیم پهلوی در برخی رسانه ها اشاره كرد و گفت: با وجود خاطرات گردآوری شده در این طرح متوجه اشتباه این جریان می شویم.

وی حادثه گوهرشاد را یكی از جلوه های مهم استقلال خواهی مردم ایران دانست و افزود: طرح ملی گوهرشاد از این جهت اهمیت پیدا می كند كه ما را متوجه آماج حملات امروز برخی به استقلال و استكبارستیزی مردم ایران می كند.

مسجد گوهرشاد یكی از مقتدرترین مساجد تاریخ ساز ایران است

در ادامه سینا واحد، نویسنده كتاب واقعه گوهرشاد با بیان این كه تاریخ معاصر ایران هنوز مورد توجه جدی قرار نگرفته است اظهار داشت: در این زمینه نیاز به آسیب شناسی لازم است تا بتوانیم از تاریخ معاصر برای آینده بهره گیریم.

وی مشهد را یكی از مكان های تمدن ساز ایران معرفی كرد و گفت: اگر بنا باشد ایران را چهار راه تمدن بنامیم باید بدانیم یكی از مكان هایی كه قابلیت تمدن سازی دارد شهر مشهد است.

واحد به كوچك سازی واقعه مسجد گوهرشاد توسط رسانه های خارجی در ۱۳۱۴ اشاره كرد و افزود: این واقعه همزمان به قدرت گیری كمونیست ها در منطقه رخ داد و غربی ها برای حفظ ایران از گرفتار شدن در دامان كمونیست از حكومت پهلوی حمایت می كردند و در نتیجه این واقعه را بسیار كوچكتر واقعیت نمایش دادند.

وی با بیان این كه حادثه گوهرشاد به لحاظ رسانه ای مدفون شد گفت: حتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی بی اعتنایی های گریه آوری رجع به این حادثه رخ داد.

واحد به نقش مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی اشاره كرد و گفت: مسجد گوهرشاد یكی از مقتدرترین مساجد تاریخ ساز كشور است و این حادثه هم بدون تردید بسیاری از سیاست های دولت وقت را دچار خاموشی كرد.

گفتنی است در پایان این نشست از زحمات سینا واحد جهت نگارش كتاب واقعه گوهرشاد تقدیر به عمل آمد و پس از آن از نقاشی رنگ روغن با موضوع واقعه گوهرشاد كه توسط روح الامینی در ابعاد ۱۷۰ در ۳۰۰ سانتی متر كشیده شده رونمایی شد.

 

 

 

 

برچسب‌ها