به گزارش خبرنگار مهر، جمال الدین جاویدی پیش از ظهر چهارشنبه در سومین همایش منطقه ای بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان با محوریت بیماری تب مالت با تاکید بر اینکه انسان سالم محور توسعه پایدار است، اظهار داشت: پنج تا شش میلیون راس دام سنگین و ۵۰ تا ۵۵ میلیون راس دام سبک در کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه تعداد دام سبک در کشور در 10 سال اخیر کاهش چشمگیری داشته است، ابراز داشت: بیماری های دامی به چند دسته تقسیم بندی می شوند که از آن جمله می توان به بیماریهایی مانند لمپی اسکین اشاره داشت که از بعد اقتصادی زیان آور است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی دسته دوم را بیماری هایی عنوان کرد که از لحاظ بهداشتی زیان آور هستند و گفت: از آن جمله این بیماری ها تب کریمه کنگو است.
جاویدی بیماریهای را که از لحاظ بهداشتی و اقتصادی ضرر رسان هستند را دسته سوم بیماریهای دامی عنوان کرد و گفت: بیماری تب مالت یا بروسلوز و آنفولانزای پرندگان جزو دسته سوم قرار می گیرد.
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه دامپزشکی با توجه به اعتبار و منابع و امکاناتی که در دست دارد برای کنترل این بیماری ها برنامه ریزی می کند، افزود : این در حالی است که دامپزشکی با کمبود نیرو مواجه بوده و ۶۰ درصد پست های دامپزشکی خالی است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی با اشاره به اینکه حیطه کاری دامپزشکی بسیار گسترده است، بیان کرد: دامپزشکی علاوه بر نظارت بر دام باید بر جوجه ریزی نیز نظارت داشته باشد بطوریکه سالانه یک میلیارد جوجه ریزی در کشور انجام می شود و آنقدر زیاد است که باید به فکر صادرات باشیم.
جاویدی با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ تن واحد پرورش قزل آلا در کشور وجود دارد، بیان داشت: دامپزشکی علاوه بر نظارت بر واحد های پرورش آبزیان باید بر کشتارگاه های دام و زنجیره سرد از تولید تا مصرف نیز نظارت کند.
وی با اشاره به اینکه میزان بیماری های واگیر دامی در سه ماه سال گذشته نسبت به سال ۹۲ با کاهش ۵۷ درصدی روبرو بود، اظهار کرد: میزان بیماری های واگیر دامی در سه ماه نخست سال جاری نسبت به سال گذشته ۲۸ درصد کاهش داشت.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی با بیان اینکه پیگیری مسئله بیماری بروسلوز به دلیل حیاتی بودن از اولویت های سازمان دامپزشکی است، بیان داشت: بیماری بروسلوز باعث کاهش ۱۵ درصدی تولیدات دامی در کشور می شود.
جاویدی با تاکید بر اینکه ریشه کنی بیماری تب مالت یا بروسلوز سخت است، گفت: کنترل این بیماری نیاز به هزینه های کلان دارد و معضلی جدی در خاورمیانه و در ایران است.
وی تردد غیر مجاز دام، کنترل نشدن حیات وحش و تهیه لبنیات سنتی را از عوامل شیوع بیماری تب مالت دانست و بیان داشت: شناخت کامل بیماری تب مالت و داشتن طرح های کنترل بیماری و همکاری مرکز مدیریت بیماری کشور با سازمان دامپزشکی از فرصت های مبارزه با بروسلوز است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی با بیان اینکه بعد از سه تا چهار سال متوالی واکسیناسیون دام میزان شیوع بیماری تب مالت کاهش می یابد، بیان کرد: در سال گذشته میزان شیوع بیماری افزایش یافت.
جاویدی با بیان اینکه در سال جاری ۳۰ میلیون واکسیانسیون تب مالت انجام می شود، گفت: در سال جاری سه میلیون راس گاو شیرده علیه بیماری تب مالت واکسینه می شوند.
وی با بیان اینکه می توان از ظرفیت بخش غیر دولتی برای واکسیناسیون دام ها علیه بروسلوز استفاده کرد، بیان داشت: سازمان دامپزشکی کشور تقبل می کند که میزان واکسن مورد نیاز برای دام های استان همدان را تهیه کند و دام های استان را تحت پوشش واکسیناسیون تب مالت قرار دهد اما از مسئولان استان درخواست می شود دستمزد نیروها را بپردازد به طوریکه ۷۰ درصد هزینه را دامپزشکی و ۳۰ درصد را استان تامین کند.