سرویس بین الملل - عبدالحمید بیاتی: «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا، دور دوم ریاست جمهوری خود را با دو هدف اصلی در حوزه سیاست خارجی آغاز کرد یکی موضوع سازش خاورمیانه و دیگری حل موضوع هسته ای ایران.
به رغم اقدامات و رفت و آمدهای زیاد «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا، به سرزمین های اشغالی در سال های گذشته صلح خاورمیانه به دلیل کارشکنی های متعدد رژیم صهیونیستی میسر نشد و اوباما تمام امید خود را برای کسب نمره قبولی در حوزه سیاست خارجی به مذاکرات هسته ای به ایران بست.
اکنون برای آنکه اوباما که در ادبیات سیاسی جهان به دلیل انتخاب شعار تغییر در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸ آمریکا به «آقای تغییر» معروف شده بتواند این نمره قبولی را کسب کند باید توافق حاصل شده میان ایران و کشورهای ۱+۵ که در ماه گذشته حاصل شد را به تصویب کنگره ایالات متحده برساند. از همین رو وی و تیمش تلاش گسترده ای را آغاز کرده اند تا با وجود اقدامات منفی گروه های افراطی و صهیونیستی رای مثبت کنگره را در مورد این توافق جلب کنند.
در همین رابطه آسوشیتدپرس در گزارشی می نویسد: باراک اوباما که مصمم است حمايت گستردهتر از توافق هستهای با ايران را در کنگره آمريکا جلب کند، در روزهای اخير توانسته است که موافقت برخی از دموکراتهای کنگره را به دست بياورد.
در روزهای اخير باراک اوباما با حدود ۸۰ نماينده دموکرات کنگره، در ديدارهای شخصی و يا گروهی، بحث و گفتگو کرده است. علاوه بر اين، رئیس جمهور آمریکا حدود ۱۰۰ نفر از نمايندگان دموکرات کنگره را به ميهمانی ويژهای در کاخ سفيد دعوت کرد و قرار است امروز چهارشنبه نيز در مورد توافق هستهای با ايران سخنرانی کند.
از هفته پيش که اقدامات شخصی رئیس جمهوری آمریکا برای جلب حمايت از توافق هستهای ۱۴ ژوئيه (۲۳ تیرماه) آغاز شد، تعدادی از نمايندگان حزب دموکرات در کنگره آمريکا به سرعت حمايت خود را از سياست باراک اوباما در قبال ايران اعلام کردند ولی برخی ديگر هنوز نظر قطعی خود را نداده و منتظر رایگيری در اين مورد هستند که قرار است در ماه سپتامبر انجام شود.
در اين مورد مشخص باراک اوباما در گام اول بايد اعضای حزب خود را در کنگره قانع کند که چند هفته پس از مباحث کنگره در مورد طرح تجارت خارجی آمريکا هنوز دچار اختلاف هستند.
منابع کاخ سفيد اعلام کرده اند که طی روزهای اخير باراک اوباما با حدود ۸۰ نماينده دموکرات کنگره، در ديدارهای شخصی و يا گروهی، بحث و گفتگو کرده است.
علاوه بر اين، رئیس جمهور آمریکا حدود ۱۰۰ نفر از نمايندگان دموکرات کنگره را به ميهمانی ويژهای در کاخ سفيد دعوت کرد و قرار است امروز چهارشنبه نيز در مورد توافق هستهای با ايران سخنرانی کند.
«جو بايدن» معاون رييس جمهوری، نيز در جلسات غير رسمی ديگری با تعدادی از نمايندگان کنگره ملاقات کرده و اعضای هيات دولت و ساير مقامات ارشد کاخ سفيد نيز در مجموع با بيش از ۱۷۵ نفر از اعضای مجالس قانونگذاری آمريکا (مجلس نمایندگان و سنا) مذاکره کردهاند.
قرار است مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی نيز هفته جاری در مورد فعاليتهای هستهای ايران به سنای آمریکا توضيح دهد.
اعضای کنگره آمريکا میتوانند اين توافق را تصویب یا رد کنند و يا تصميم بگيرند که هيچ اقدامی در قبال آن انجام ندهند. باراک اوباما اعلام کرده که در صورت مخالفت کنگره با اين توافق، تصميم کنگره را وتو خواهد کرد ولی برای قانونی شدن اين وتو به حمايت ۳۴ نماينده مجلس سنا و ۱۴۶ عضو مجلس نمايندگان نياز دارد.
باراک اوباما هفته گذشته در يک مصاحبه تلفنی با هواداران خود گفت: «در دنيای واقعی، اين توافقی است که هدف ما را تامين میکند».
تعدادی از نمايندگان دموکرات گفتند که اطلاعات و شناخت دقيق باراک اوباما از اين توافق باعث شد که آنها از اين تصميم حمايت کنند.
«دان کيلدی» عضو مجلس نمايندگان از ايالت ميشيگان که از توافق هستهای با ايران حمايت کرده است می گوید: باراک اوباما در مورد اين توافق درست به اندازه خود مذاکره کنندگان شناخت دارد.
به نوشته آسوشیتد پرس حمايت دان کيلدی برای اوباما يک پيروزی مهم بود. يکی ديگر از اعضای مجلس نمايندگان از ايالت آريزونا گفت: فعاليت توضيحی و موثر کاخ سفيد در مورد اين توافق موضع دموکراتها در مجالس قانونگذاری را تحکيم خواهد کرد.
«جرالد نادلر» نماينده نيويورک در مجلس نمايندگان نيز گفت: خود اوباما نيز میداند که اين توافق بدون نقض نيست. اين نماينده دموکرات که يهودی است پس از ديدار شخصی با باراک اوباما گفت: «او با توانايی و دقت فراوانی اين توافق را تشريح کرده و از آن دفاع میکند. ولی هنوز سئوالاتی باقی مانده که برای من بی پاسخ ماندهاند».
با این حساب اوباما و اعضای کابینه اش باید همچنان به رایزنی ها و روشنگری ها در مورد توافق هسته ای ایران ادامه دهند چون در آن سوی میدان نیز افراطیون آمریکایی و لابی های صهیونیستی تلاش گسترده ای را برای زمین زدن این توافق آغاز کرده اند و به گزارش گاردین در این راه ۱۰۰ میلیون دلار هزینه خواهند کرد. از جمله اقدامات لابی های صهیونیستی همین یک مورد کفایت می کند که آنها برای گرفتن رای مخالف «چاک شومر» نفر سوم دموکرات ها در سنای آمریکا، در مورد توافق هسته ای ایران، در دو هفته بیش از ۱۰ هزار تماس تلفنی با دفتر وی برقرار کرده اند.
با این حساب باید تلاش اوباما و جمهوریخواهان و صهیونیست ها در مورد تصویب و یا رد توافق هسته ای ایران را آخرین مورد و یا حتی شاید مهمترین کشمکش میان دو حزب سنتی آمریکا در سال های اخیر دانست.