تهران- جمعی از خبرنگاران فعال استان تهران در میزگرد خبرگزاری مهر با اشاره به مشکلات و دغدغه های این روزهای خبرنگاران به ویژه در شهرستان ها تأکید کردند که فقر تشکیلاتی بین خبرنگاران مشهود است.

به گزارش خبرنگار مهر، خبرتلخ و تکان دهنده بود، طالبان با یورش به کنسولگری ایران در شهر مزار شریف کشور افغانستان دست به اقدامی خلاف عرف دیپلماتیک زد و جنایتی مهلک را مرتکب شد.

گرچه شهادت کارداران و دیپلمات های ایران دردی جانکاه بود ولی در کنار آن ها عروج سرخ خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی تاریخ را برای جامعه خبری کشور دگرگون ساخت و روزی به نام وی در تقویم ترسیم کرد.

روز خبرنگار فرصت مغتنمی است تا به رسالت جامعه خبری پرداخته و به مشکلات، دغدغه ها و انتظارات اصحاب رسانه توجه شود، خبرنگارانی که خود بازگو کننده مشکلات مردم و جامعه هستند اما کم تر کسی به مشکلات صنفی آنان توجه می کند.

خبرگزاری مهر در میزگردی با حضور تعدادی از اصحاب رسانه و خبرنگاران فعال در حوزه خبررسانی در استان تهران تلاش کرده تا به مشکلات و دغدغه های این روزهای خبرنگاران پرداخته و میزان توجه مسئولان به جامعه رسانه ای را مورد ارزیابی قرار دهد.

خبرنگاران امنیت شغلی ندارند

رضا دهقان خبرنگار فعال و توانمند خبرگزاری تسنیم در استان تهران با اشاره به اهمیت رسانه ها در عصر حاضر اظهار داشت: امروزه در جهان  از رسانه ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی نام می برند و در کشورهای توسعه یافته همواره رسانه ها در نقد و بررسی مسائل کشور و مردم پیشتاز هستند.

وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز رسانه های کشور نقش مهمی برای انتقال و حفظ ارزش های دینی و ملی ارائه کردند اما هیچگاه به جایگاه اصلی خود برای ایفای نقش در جامعه دست پیدا نکردند.

دهقان ادامه داد: همه مردم و حتی مسئولان از اصحاب رسانه و خبرنگاران انتظار دارند در جهت استیفای حقوق مردم و لزوم آگاه سازی آنها تلاش کنند و  مشکلات اصلی جامعه را  با نگاه دقیق بررسی کنند  اما برای پرداختن به اینگونه مسائل نیازمند رسانه های قوی، خبرنگاران متعهد و با دانش به روز  و بدون دغدغه های مالی هستیم.

این فعال رسانه ای افزود: متاسفانه امروز خبرنگاران علیرغم جایگاه پر طمطراق خود در جامعه در وضعیت معیشتی نامناسبی قرار دارند و استرس های روزمره و نبود امنیت شغلی موجب شده که خبرنگاران نقش اصلی خود در جامعه  را اجرایی نکنند.

باید میان خبرنگاران شهرستانی و تهرانی تفاوت قائل شد

این خبرنگار فعال استان تهران اضافه کرد: وضعیت حاضر نشان از وضعیت متزلزل حقوقی جامعه خبرنگاران  کشور در استمرار فعالیت حرفه ای و لزوم تامین امنیت و آرامش شغلی و حیات اجتماعی آنها دارد که این امر در شهرستان ها به دلیل کوچک بودن محیط، نبود رسانه قوی و  عدم  تحمل نقد پذیری از سوی مسئولان قابل مشاهده است.

وی عنوان کرد: با وجود آنکه وضعیت معیشتی و درآمد مالی خبرنگاران در سراسر کشور مطلوب نیست اما متاسفانه باید در این میان تفاوتی میان خبرنگاران شهرستانی و تهرانی قائل شویم چرا که تمرکز و حضور رسانه های مهم کشور مانند روزنامه ها، خبرگزاری ها و سایت های مطرح در پایتخت و در کنار مسئولان کشور، حداقل موجب شده که خبرنگاران پایتخت نشین دغدغه مالی و شغلی کمتری داشته باشند و هر خبرنگار در چند رسانه به صورت دور کاری یا نیمه وقت مشغول باشد و درآمد خود از حوزه خبر را بالا ببرد.

شغل اصلی هیچ کدام از خبرنگاران جنوبشرق استان تهران خبرنگاری نیست

دهقان بیان داشت: وضعیت اصحاب رسانه و خبرنگاران در شهرستان هایی مانند ورامین، قرچک و پیشوا اصلا مناسب نیست و بنا بر مشاهدات و اظهارات خبرنگاران هیچ کدام  از خبرنگاران جنوبشرق استان تهران شغل اول و اصلی انها خبرنگاری نیست و فعالیت آن ها در حوزه خبر به عنوان یک فعالیت اجتماعی و جانبی محسوب می شود.

این فعال حوزه خبر گفت: با این وجود نمی توان از خبرنگاران شهرستانی انتظار داشته باشیم مانند یک شغل روزانه به دنبال تهیه گزارش و پیگیری مشکلات و حتی نقاط قوت  عملکرد مسئولان باشند و از همین رو در اکثر شهرها رسانه های محلی و منطقه ای کارکردی عموما در جهت تعریف و تمجید عملکرد ادارات و مسئولان دارند.

اداره ارشاد در شهرستان ها در جهت تقویت نظام صنفی خبرنگاران ضعیف هستند

وی تأکید کرد: در این میان  یکی دیگر از مشکلات خبرنگاران در شهرستان ها عدم تحمل نقد پذیری است که بارها مشاهده شده خبرنگاران با کوچکترین نقد و انتقادی از سوی مسئولان بایکوت یا با تهدید شکایت مواجه می شوند که عدم نبود صنف مخصوص خبرنگاران و عدم حمایت اداره ارشاد به عنوان متولی رسانه ها در کشور از خبرنگاران به عنوان عدم امنیت شغلی مطرح است.

دهقان یادآور شد: متاسفانه ادارات ارشاد در شهرستان ها هیچگاه در جهت تقویت نظام صنفی و حرفه ای و استیفای حقوق صنفی و خواسته های مشروع و قانونی خبرنگاران و فعالان این عرصه، اقدام مهمی را انجام ندادند.

وی متذکر شد: از سوی دیگر و در نقد عملکرد اداره ارشاد عدم نظارت کافی بر روی رسانه های محلی، عدم ساماندهی و جلوگیری از رسانه های غیر قانونی و محتوای ان ها و نگاه سیاسی و جناحی به رسانه های محلی  موجب شده طی سال های اخیر عنوان رشد قارچ گونه رسانه ها که اکثرا  سایت های خبری است در میان مسئولان مطرح شود در حالی که با نگاهی  کارشناسی شده می توان  دریافت که رشد این رسانه ها مانند قارچ نیازمند آب و هوا و رطوبت مناسب است و باید راه های این رشد را بسته شود.

دهقان گفت: متاسفانه برخی از مسئولان کمترین آگاهی را در خصوص رسانه ها دارند و گاها مشاهده شده که یک رئیس اداره تفاوت میان یک سایت خبری محلی و خبرگزاری کشوری را نمی داند و مدیران روابط عمومی ادارات و نهادها نیز کمترین اطلاع  و آگاهی را از رسانه ها و نحوه تعامل و نوشتن خبر دارند که همین امر موجب شده برخی افراد با سوء استفاده از عنوان رسانه و خبرنگاری اقدام به فعالیت و همکاری با ادارات و نهادها کنند و در نهایت به دلیل نبود تخصص لازم باعث خدشه دار شدن رسانه و حرفه خبرنگاری می شوند.  

فقر تشکیلات سازماندهی شده برای خبرنگاران ملموس است

مهدی مقاری نماینده روزنامه جمهوری اسلامی در استان های تهران و البرز یکی از خبرنگاران باسابقه است که در این باره اظهار داشت: خبرنگاران  انسان های قانعی هستند که سرور و مسرت خود را در پی شادی و شادکامی مردم می یابند و با اشک آن ها می گریند و با قهقه مردم می خندند.

وی افزود: همچنین خبرنگاران آینه تمام نمای واقعیت های جامعه هستند و در پی نشرحقیقت دنبال آن می گردند.

این فعال رسانه ای ادامه داد: متاسفانه خبرنگاران که خود درپی یافتن مشکلات مردم و رساندن آن به گوش مسئولان و پیگیری حل آنان هستند، کسی نیست حرفشان راجمع بندی کرده و مشکلاتشان را به گوش مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برساند.

مقاری اضافه کرد: فقر تشکیلات سازماندهی شده برای خبرنگاران سراسر کشور بسیار ملموس بوده و این ضعف تا حدی است که همگان به آن واقف هستند و نیازی نیست در موردآن بیشتر بگوییم.

عدم بیمه کامل جامعه خبری مشکل جدی اصحاب رسانه

این فعال حوزه خبر و اطلاع رسانی عنوان کرد: عدم بیمه کامل جامعه خبری و رسانه ای و نبود دستمزدکافی، بزرگ ترین مشکل این قشر فرهنگی کشور است که بدون چتر حمایتی مالی و بیمه ای در حال دست و  پنجه  نرم کردن با مشکلات و معضلات هستند.

وی بیان داشت: رسانه ای نبودن بسیاری از مدیران و نداشتن روحیه نقدپذیری سبب شده تا مشکلات جامعه را افزایش یابد.

مقاری گفت: بیاییم شعار امسال روزخبرنگار را رسانه ای شدن مدیران بنامیم تا در سایه آن روحیه پاسخگویی و نقدپذیری و نقادی را درکشور نهادینه کنیم.

وی تأکید کرد: خبرنگاران افرادی خادم، بصیر، راهبر، آگاهی دهنده و حقیقت پژوه هستند که باید درپی رسانه ای شدن مدیران کشور افق دید مردم نسبت به جامعه را تغییر دهند و در این مسیر از همه اهرم ها و وسایل روز ارتباط جمعی و نقش هدایتگرخود بهره ببرند.

خبرنگار دشمن نیست بلکه دوستار جامعه است

حسین ابویسانی یکی ازفعالان رسانه ای جنوبشرق استان تهران و مدیر فعلی روابط عمومی فرمانداری شهرستان قرچک نیز با تبریک ۱۷ مرداد روز خبرنگار به اصحاب رسانه و قلم اظهار داشت: اگر با کمی تامل به این حوزه نگاه اجمالی بیندازیم، درخواهیم یافت که بیشتر خبرنگاران تنها این حرفه را به عنوان شغل دوم برای امرار معاش و ارتزاق برگزیده اند و این خود نشان از بی تفاوتی برای رشد و نمو آن دارد، چراکه خبرنگار باید با فراق بال و به دور از هیچ تشنجی با افکاری آزاد در پی تولید و نشر خبر باشد.

وی افزود: جامعه کنونی درحال حاضر از این امر مبراست و استرس و تشویش ذهنی و روحی، موجی از ناامیدی را برای خبرنگار فراهم می آورد زیرا آینده ای روشن را نمی توان برای آن متصور شد.

بازرس شورای هماهنگی روابط عمومی های استان تهران بیان داشت: اگر این امر به صورت اصولی و با پایبندی به قانون نانوشته حمایت از این قشر در دستور کار قرار گیرد، می تواند با فراهم کردن زمینه های لازم فکری و روحی بیشترین شرایط را برای خدمت رسانی مهیا کرد.

مدیر استان تهران خبرگزاری شاهد افزود: باید به این نکته توجه کرد  که نقد از سوی یک نشریه می تواند سازنده و راهگشای بسیاری از مشکلات باشد که اگر این امر در جامعه نهادینه و نگاه برخی مسوولان را به این امر معطوف کند که خبرنگار دشمن نیست و بلکه دوستار جامعه است، راه برای ایجاد ساختار جامعه ای سالم هموار می شود.

هویت بخشی برای اهالی رسانه بحرانی است که باید برای آن چاره اندیشی کرد

علیرضا فرجی از فعالان رسانه ای و خبری جنوب شرق استان تهران از دید دیگری به عرصه خبرنگاری نگریست و اظهار داشت: شاید مهمترین نگاه در عرصه مطبوعات پرداختن به مشکلات و مسایل پیش روی این جامعه باشد که می توان آن را به عنوان اصلی ترین دغدغه از لحاظ گذران زندگی نام برد و این امر در نبود امنیت شغلی، عدم وجود درآمد پایدار، بی ثباتی در این عرصه و هزاران معضل دیگر خلاصه می شود.

وی افزود: هرچند در فواصل مختلف به این موضوعات پرداخته شده امامشکلات کماکان بر قوت خود پابرجاست و هر مدیری بر مسند مسوولیت تکیه زده تنها شعارش برای حل معضلات سرلوحه قرار گرفته ولی تاکنون رویکردی برای برون رفت از بحران موجود یافت نشده و آینده این شغل مقدس را به مخاطره انداخته است.

فرجی ادامه داد: دغدغه ای که باید به آن توجه جدی شود هویت بخشی برای اهالی رسانه است که می بایست جامعه خبرنگاری خود برای این بحران چاره اندیشی کند.

وی اضافه کرد: مخاطب در این مقوله افرادی خواهند بود که نه به صرف علاقه بلکه برای کسب درآمد به سوی عرصه مطبوعات می آیند و بعد از مدتی از فضای بوجود آمده بهره برده و خود را بعنوان خبرنگار، متولی دغدغه جامعه معرفی کرده تا بتوانند با استفاده از شرایط ایجاد شده به منافع مالی دست یابد.

بگو مگوهای غیراخلاقی  در شأن جامعه خبرنگاری نیست

این فعال خبری عنوان کرد: البته نباید از حق گذشت که هر فردی می تواند برای امرار معاش به دریافت رزق و روزی روی آورد ولی نکته قابل تامل آن است که به چه قیمت و بنا به چه دلیلی باید اتفاقی رخ دهد که یک جامعه را با آن همه پشتوانه عقلایی و فکری به ورطه سقوط اجتماعی از دیدگاه افراد سوق دهد یا اینکه برخی از دوستان خبرنگار با اینکه مدعی این عرصه بوده و حتی خود را پیشگام و پیشانی اهالی رسانه می دانند با رفتارها و گفتارهایشان نه تنها خود بلکه چهره جامعه مورد نظر را در اذهان مخدوش می کنند.

وی تأکید کرد: حال این امر به عنوان یک دغدغه در جامعه خبری جنوب شرق و شرق استان تهران خودنمایی می کند و در هر جلسه یا کنفرانس به وضوح قابل مشاهده است.

فرجی گفت: بسیار مشاهده شده که افراد به دور از شان و جایگاه در نشست های مختلف و در مقابل دیدگان مسئولان یا متولیان امر با پرخاشگری به یکدیگر موجبات بی حرمتی را شکل داده و از آن پس نگاه نامطلوبی را از سوی افراد غیرمرتبط نصیب اهالی رسانه می کند که درحال حاضر یک درد در این مقوله محسوب می شود.

باید به پیشکسوتان عرصه خبر احترام گذاشت

این خبرنگار فعال جنوب شرق استان تهران یادآور شد: این امر تا جایی در بدنه رسوخ کرده که در هر مکان یا زمانی که نشستی برپا شده، بگو مگوهای غیراخلاقی بدون دلیل و دور از شان همه نگاه ها را متوجه خود کرده و ذهن یاران را به سوی ایجاد تنشی جدید رهنمون کرده است.

وی گفت: نکته قابل تامل دیگر، عدم احترام برخی تازه واردها به پیشکسوتان این عرصه است که مشاهده شده بی حرمتی و بی اخلاقی، هر چند اندک موجبات دلخوری را فراهم ساخته که با واکنش شدید جامعه خبری مواجه شده است.

خبرنگار: محمدرضا حیدری، سید محمد حسن محمودی