خبرگزاری مهر - گروه استان ها: رواج مصرف مکملهای ورزشی غیر مجاز سلامت جامعه را با تهدید روبرو کرده و میدانی برای سودجویی سوداگران شده چراکه صرف هزینههای درمانی گزاف در پی پیامدهای زیانبار جسمی ناشی از مصرف موارد نیروزا بار سنگینی را بر دوش مصرف کننده و دولت میگذارد.
آنچه در این رابطه مطرح است به رغم هشدارهای مسئولان نسبت به عوارض جبران ناپذیر ناشی از مصرف داروهای غیر مجاز نیروزا طیف وسیعی از جوانان برای تناسب اندام خود اقدام به مصرف ناآگاهانه این مواد کرده و در این زمینه سودهای کلانی نیز نصیب فروشندگان میشود.
عقد تفاهم نامه سه جانبه برای مقابله با عرضه مکمل های غیرمجاز در کرمانشاه
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزایش گرایش جوانان کرمانشاهی به مصرف داروهای نیروزا را دغدغه مسئولان و به ویژه مدیر کل ورزش و جوانان استان دانست و گفت: مکملهای نیروزای غیر مجاز جان بسیاری از جوانان ما را به خطر انداخته و به منظور چارهاندیشی برای این معضل چندی پیش تفاهمنامه سه جانبهای میان معاونت غذا و دارو، سازمان ورزش و جوانان و نیز اداره اماکن نیروی انتظامی استان کرمانشاه منعقد و از هفته آینده اجرایی میشود.
قباد محمدی کاهش آسیب در اثر مصرف مواد نیروزا را هدف انعقاد این تفاهمنامه یاد کرد و گفت: در این تفاهمنامه برای هر کدام از نهادهای مسئول وظیفهای معین شده و معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مسئولیت ارائه آموزش به مربیان و بدنسازان را با همکاری اداره کل ورزش و جوانان و لزوم هشدار نسبت به خطرات استفاده از مکملهای غیر مجاز انجام و در این رابطه از اساتید این دانشگاه بهره خواهیم برد.
وی در ادامه بیان کرد: در این تفاهمنامه با دادستانی استان کرمانشاه در بحث برخورد جدی با عرضهکنندگان مواد نیروزای غیرمجاز هماهنگی و مقرر شد به صورت مشترک از باشگاههای بدنسازی بازدید به عمل آید.
محمدی تصریح کرد: مصرف مکملهای مجاز ورزشی مشکلی ندارد و دوپینگ محسوب نمی شود حتی تا زمان برگزاری مسابقات ورزشکار می تواند از آن استفاده کند اما مکملهای غیرمجاز به دلیل داشتن مواد هورمونی وشیمیایی دوپینگ محسوب میشود.
مواد نیروزای غیر مجاز حاوی ترکیبات بسیار خطرناک شیمیایی است
وی بیان کرد: از دیدگاه وزارت بهداشت مکملهای ورزشی باید تحت نظر پزشک مصرف و از داروخانهها تهیه شود و پزشک باید مقدار مصرف آن را تجویز کند چراکه مصرف بیش از حد مکملهای مجاز نیز سبب بروز عوارض کبدی و کلیوی میشود البته عوارض آن در طولانی مدت و کوتاه مدت متفاوت بوده و ممکن است به طور آنی ناگهان کلیه مصرف کننده از کار بیفتد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: بر اساس تحقیات مستند علمی ما داروهای غیرمجاز نیروزا حاوی مواد بسیار خطرناک شیمایی بوده و در بعضی موارد موجب بروز سرطان در مصرف کننده میشود.
ضرورت دخالت مراجع ذی صلاح در کنترل ورود مکملهای ورزشی به کشور مشاور ستاد نظارت بر سلامت باشگاههای کشور با بیان احتمال وجود مواد ممنوعه در برخی از مکملهای ورزشی گفت: نوع هورومونی آن حاوی مواد محرک بوده و اگر ورزشکار میخواهد از مکملهای استاندارد استفاده کند بهتر است برای اطمینان به آزمایشگاههای مربوطه مراجعه کند.
افسانه گلشنراز افزود: هم اکنون مراکزی در سطح دنیا وجود دارد که مکملهای ورزشی را از نظر آلودگی آنالیز کرده از جمله آزمایشگاه کلن که نمونه دوپینگ ورزشکاران به آنجا ارسال میشود همچنین سازندگان مکملهای ورزشی در سطح اروپا مکملهای خود را بر اساس سری ساخت به این آزمایشگاه میفرستند تا از هر حیث از جمله احتمال وجود مواد ممنوعه در آن بررسی شود.
وی در ادامه اظهار کرد: هر اندازه که ورزش در دنیا پیشرفت کند به همان میزان رقابت تنگاتنگ و گرایش به سمت مصرف مکملها بیشتر میشود تا به ورزشکار کمک کند مقامهای مناسب به دست آورد در نتیجه زمینه جولان برای افراد سودجو فراهم میشود.
وی خواستار دخالت مراجع ذی صلاح برای ورود مکملهای مجاز ورزشی شد و گفت: وزارت بهداشت با هماهنگی فدراسیون پزشکی ورزشی باید مکملهای مجاز را تهیه و در اختیار ورزشکاران قرار دهد در این صورت به طور قطع مشکلات و آلودگی گریبانگیر ورزشکار نخواهد شد همچنین طعمه افراد سودجویی که خود را مربی دلسوز معرفی و مکملهای قاچاق دستکاری شده را به او قالب کرده، نمیشوند.
خطر بروز مشکلات جسمانی و روانی حاد در پی مصرف مکملهای ورزشی غیر مجاز
دبیر کمیته پزشکی فدراسیون پزشکی ورزشی مکملهای آلوده به استروئیدهای آنابولیک را سبب بروز عوارضی همچون بزرگ شدن عضله قلب، افزایش فشارخون، عدم تعادل هورمونی، ناباروری و مشکلات حاد روانی همچون اضطراب و پرخاشگری دانست و افزود: در صورتیکه مکمل آلوده به مواد محرک باشد عوارض قلبی عروقی بیشتر میشود.
گلشنراز با بیان اینکه استروئیدهای آنابولیک ورزشکار را از پای درمیاورند، عنوان کرد: این مکمل ها ممکن است سبب مرگ ناگهانی شده یا ورزشکار را درگیر مشکلی کند که تا آخر عمر همراهش است.
وی افزود: دربرخی از این مکملهای غیرمجاز ترکیباتی شبیه مواد منفجره مشاهده شده و به ورزشکاران توصیه میکنم قبل ازانتخاب مکمل خود با پزشک مشورت کنند.
مصرف داروهای نیروزا رقابت سالم را از بین میبرد
مسئول کمیته تغذیه هیئت پزشکی ورزشی استان کرمانشاه استفاده از داروهای نیروزا را غیرقانونی و سبب از بین رفتن رقابت سالم در ورزش و بروز عوارض زیانبار جسمی از جمله نارسایی کلیه، دستگاه گوارش، اختلالات هورمونی، ناباروری و ریزش مو دانست و افزود: البته نباید انکار کرد که میلیونها نفر در دنیا از مکملهای رژیمی برای بهبود سلامت، کاهش وزن یا بدنسازی استفاده میکنند اما از ۳۰ سال گذشته مصرف مکملها در ورزشکاران افزایش یافته است.
سارا مرادی در ادامه بیان کرد: از دهه گذشته ابتلا به بیماریهای کبدی ناشی از مصرف مواد مکمل پروتئینی ۳ برابر شده حتی در صورت استفاده از مواد پروتئینی مجاز در طولانی مدت مقدار زیاد پروتئین سبب استئوپروز یا پوکی استخوان و مشکلات کلیوی میشود.
وی ورود غیرقانونی مواد نیروزا به کشور را سبب عدم اطلاع از آمار دقیق مصرف کنندکان مواد نیروزا دانست و اظهار کرد: بسیاری از این مواد به صورت غیرقانونی و از عراق وارد کشور میشوند و برخی از ورزشکاران پنهانی اقدام به مصرف مینمایند اما آنچه مسلم است تقاضا برای این مواد رو به افزایش است.
نوجوانان بیشترین متقاضی مصرف مکملهای ورزشی هستند
مرادی نوجوانان را بیشترین متقاضی مصرف مواد نیروزا در کشور و استان کرمانشاه عنوان کرد و گفت: ارائه آموزشهای لازم در رابطه با عوارض این مواد در مدارس و باشگاهها ضروری است و آموزش مربیان نیز با این توجیه که بسیاری از این مواد بر عملکرد و تناسب اندام ورزشکار تاثیری ندارد لازم است.
وی تصریح کرد: آییننامه مبارزه با دوپینگ و فهرست داروهای ممنوعه سال ۲۰۱۵ با رعایت استانداردهای بینالمللی جهت اطلاع افراد بر سایت پزشکی ورزشی قرار دارد.
رئیس هیئت پرورش اندام شهرستان کرمانشاه نیز گفت: هنوز برخی افراد تفاوت میان مکمل و استروئید را نمیدانند، مکملهای غذایی نیاز ورزشکار است و ورزشکاری که در طول روز ۲۵۰۰ کالری مصرف میکند به مکمل نیاز دارد اما آنچه عوارض دارد استروئید و هورومون است که ورزشکار را دچار عوارض کبدی و کلیوی میکند، مکمل اگر درست مصرف شود مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
حسین شیروانی خواستار فرهنگسازی شایسته در امر مبارزه با دوپینگ شد و گفت: ما ابتدا باید دوپینگ را بشناسیم، برخی ورزشکاران ناخواسته و بدون آگاهی اقدام به تزریق آمپولهای هورمونی میکنند بدون اینکه کسی او را توجیه کند.
ضرورت ایجاد مرکز اختصاصی عرضه مکملهای مجاز ورزشی در کرمانشاه
وی با ابراز تاسف از رواج مصرف داروهای غیرمجاز در باشگاههای بدنسازی گفت: الان در هر باشگاه بدنسازی هر فرد خود را مربی میداند، ورزشهای دیگر وضعیت بهتری دارند چراکه یک سالن با مربی و تایمهای استفاده تعریف شدهای دارند اما در باشگاههای بدنسازی وضعیت طور دیگری است.
شیروانی افزود: متاسفانه موارد متعدد از مرگ ورزشکار بدنسازی به دلیل استفاده از مکمل غیرمجاز داشتیم و لازم است که مربیان بدنسازی با علم روز مصرف این داروها آشنا باشند.
وی در ادامه عنوان کرد: بسیاری از جوانان ناآگاهانه اقدام به تزریق موادی برای افرایش حجم بازو نموده در صورتیکه این افزایش حجم کاذب است و به جز آب و روغن چیز دیگری نیست و بدن نیز به شکل نافرم در آمده که جبران ناپذیر است.
شیروانی با اشاره به شیوع مصرف مکمل در میان ورزشکاران سایر رشتههای ورزشی گفت: متاسفانه ورزشکاران دو و میدانی نیز به مصرف این مواد تمایل دارند همچنان که در مسابقات المپیک به دوپینگ تعداد قابل توجهی از ورزشکاران دو و میدانی مشکوک شدند.
وی با اشاره به گرایش مصرف مکملهای ورزشی غیر مجاز در ورزشکاران حرفهای افزود: اکنون مکملهایی تولید میشوند که آثار آن سریع در بدن پاک میشود و این امر لزوم توجه جدی مقابله با این مشکل را دوچندان میکند.
شیروانی بر ضرورت ایجاد مرکز اختصاصی عرضه مکملهای ورزشی مجاز در استان کرمانشاه تاکید کرد و گفت: بنده بارها پیشنهاد ایجاد فروشگاه مکملهای مجاز ورزشی در استان را ارائه دادم و لازم است که مرکزی با مکملهایی از بهترین شرکتهای تولیدکننده دنیا داشته باشیم تا ورزشکار آسان و سریع به مکمل دلخواهش دسترسی داشته باشد.
وی در ادامه افزود: هر چقدر از این مسئله فرار کنیم به نفع افراد سودجو میشود چراکه آنها با این بهانه که نمونه این محصول در بازار نیست مکملهای تقلبی را با قیمت بسیار زیادی به ورزشکار عرضه میکنند.
شیروانی آگاهسازی جوانان ورزشکار نسبت به عواقب زیانبار ناشی از مصرف مکملهای غیرمجاز در رفع این معضل را موثر و دخالت مستقیم دولتمردان بر کنترل ورود داروهای نیروزای غیرمجاز به کشور را لازمه این کار دانست.
به گفته مسئولان ۱۰ درصد از بازار دارویی دنیا به مکملها اختصاص دارد و سهم مکملها از ۱۰۰۰ میلیارد دلار داروی مصرفی در جهان، ۱۰۰ میلیارد دلار است.
مصرف مکملهای غیرمجاز عوارض جبران ناپذیری در فرد بر جای گذاشته و از سوی دیگر تزریق استروئید خطر ابتلا به ویروس اچ. آی. وی و هپاتیت را افزایش داده و در مواردی ابتلای فرد به این بیماریها مشاهده شده است.
برخورد جدی با عرضه کنندکان مکملهای ورزشی غیرمجاز راه را بر سوداگران بسته و از سوی دیگر اقدام به فروش این مواد غیر مجاز نیز کاسته خواهد شد.