دور جدید مذاکرات ایران و آفریقای جنوبی در حالی امروز در تهران انجام شد که با توافق دوجانبه قرار شد که وزارت نفت و انرژی آفریقای جنوبی با مقامات شورون آمریکا به‌منظور از سرگیری فروش نفت مذاکره کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، برای چندمین بار متوالی در طول چند هفته گذشته تاکنون با سفر یک مقام بلند پایه آفریقای جنوبی به تهران، این کشور آفریقایی برای از سرگیری واردات نفت خام از ایران در دوران پساتحریم اعلام آمادگی کرد.

بر این اساس امروز دور جدید مذاکرات نفتی ایران و آفریقای جنوبی با گفتگوهای منصور معظمی معاون برنامه ریزی وزیر نفت و خانم تمبیسیله ماژولا معاون وزیر انرژی آفریقای جنوبی در تهران آغاز شده است.

این دور از مذاکرات نفتی در حالی بین ایران و آفریقای جنوبی آغاز شده است که پیش از این مذاکرات متعددی بین تینا جومت پترسون، وزیر انرژی آفریقای جنوبی و بیژن زنگنه وزیر نفت یاران انجام شده بود.

پیش از اعمال تحریم‌ها علیه تهران، ایران بزرگترین تامین کننده نفت خام آفریقای جنوبی بود و این کشور آفریقایی روزانه حدود ٣٨٠ هزار بشکه نفت از ایران وارد می‌کرد که هم اکنون صادرات طلای سیاه به این کشور متوقف شده است.

در مذاکرات روز جاری نفتی در تهران، از سرگیری صادرات نفت، صادرات ال. ان. جی، مشارکت در طرح‌های جدید پتروشیمی، واحدهای تولید جی. تی. ال و پالایشگاهی در ایران و انتقال نفت صادراتی ایران توسط کشتی‌های شرکت ملی نفتکش ایران از مهمترین محورهای گفتگوهای دو جانبه بوده است.

با این وجود یکی از مهمترین توافق‌های انجام گرفته با مقامات آفریقای جنوبی، مذاکره وزارت نفت و انرژی این کشور با مقامات شرکت آمریکایی شورون به عنوان سهامدار یکی از پالایشگاه‌های بزرگ نفت این کشور به‌منظور از سرگیری واردات طلای سیاه از ایران در دوران پسا تحریم بود.

۵ محور مذاکرات نفتی ایران-آفریقای جنوبی

منصور معظمی در تشریح جزئیات مذاکرات نفتی ایران و آفریقای جنوبی، گفت: ایران و آفریقای جنوبی پیشتر در صنعت پتروشیمی سابقه همکاری موفقی داشته اند، از این رو پیش بینی می شود در آینده دوباره شاهد همکاری‌های دو طرف در بخش‌های مختلف صنعت نفت، گاز و پتروشیمی باشیم.

معاون امور برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با بیان اینکه پروژه الفین نهم، پلیمر آریا ساسول با مشارکت مساوی ٥٠ درصدی شرکت ساسول آفریقای جنوبی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس راه اندازی شده است، تصریح کرد: آفریقای جنوبی یکی از خریداران اصلی نفت خام ایران بوده و دو طرف تاکنون روابط مطلوبی در این زمینه داشته اند که در طول سال های اخیر به دلیل فشارهای تحریم سطح این همکاری ها کاهش یافت.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه در این مذاکرات دو جانبه تاکید ما بر ازسرگیری خرید نفت خام از ایران و رساندن آن به سطوح پیش از تحریم‌ها بود که ضمن اعلام آمادگی طرف مقابل قرار شد که گفتگوها در سطح کارشناسی و از طریق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران پیگیری شود، بیان کرد: در طول مذاکره با مقام‌های آفریقای جنوبی از توانایی و ظرفیت بالای ایران برای حمل و نقل محموله های نفت خام خریداری شده توسط مشتریان به مقاصد مختلف، توسط شرکت ملی نفتکش ایران خبر داده شده است.

به گفته معاون وزیر نفت، آفریقای جنوبی همچنین نسبت به همکاری با ایران در زمینه ساخت پالایشگاه های جدید و توسعه ظرفیت پالایشی اظهار علاقه مندی کرد و قرار شد آنها برای همکاری در این زمینه با مدیران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گفتگو کنند.

معظمی با اعلام اینکه همچنین قرار شد آفریقای جنوبی درباره خرید محصولات پتروشیمی از ایران و همکاری دو طرف در زمینه ساخت واحدهای تبدیل گاز به فرآورده های نفتی (جی تی ال) در ایران با شرکت ملی صنایع پتروشیمی مذاکرات تخصصی داشته باشند، تاکید کرد: «جی تی ال» یکی از جمله حوزه های مورد علاقه صنعت نفت ایران به شمار می‌رود، با توجه به شناختی که درباره توانایی های شرکت های آفریقای جنوبی در این حوزه داریم، دو طرف می توانند در این زمینه به صورت مشترک با یکدیگر همکاری کنند.

پیشنهاد پالایشگاه سازی آفریقایی‌ها به ایران

تمبیسیله ماژولا، معاون وزیر انرژی آفریقای جنوبی هم در این مذاکرات با بیان اینکه دو کشور با تعریف شرایط تازه ایران پس از توافق جامع هسته ای وین برای شرکت های انرژی آفریقای جنوبی، آنها را به حضور در ایران و همکاری با شرکت های ایرانی تشویق کنیم، گفت: انتقال دانش فنی و فناوری جی. تی. ال و سرمایه گذاری مشترک با شرکت های ایرانی یکی از حوزه های مورد علاقه شرکت های آفریقای جنوبی به شمار می آید.

معاون وزیر انرژی آفریقای جنوبی همچنین با اشاره به برنامه این کشور برای متنوع ساختن منابع تامین انرژی خود، گفت: ما همچنین خواهان واردات ال. ان. جی از ایران هستیم.

تسیلیسو ماکوابلا، معاون مدیرکل بخش مقررات نفت و فرآورده‌های نفتی وزارت انرژی آفریقای جنوبی هم در این مذاکرات با اشاره به برنامه توسعه آفریقای جنوبی برای افزایش ظرفیت پالایشی نفت خام این کشور از رقم کنونی روزانه ٣٠٠ هزار بشکه به ٧٠٠ هزار بشکه در سال های آینده تصریح کرد: ایران و آفریقای جنوبی می توانند در آینده در زمینه توسعه ظرفیت پالایشی و ساخت پالایشگاه های جدید با یکدیگر همکاری کنند.

آفریقای‌جنوبی واسطه مذاکره با غول نفتی آمریکا

تمبیسیله ماژولا معاون وزیر انرژی آفریقای جنوبی همچنین در حاشیه این مذاکرات با بیان اینکه پرتوریا برای تامین نفت خام مورد نیاز این پالایشگاههای جدید می تواند از تهران نفت خام وارد کند، گفت: آفریقای جنوبی علاقه مند به همکاری در بخشهای پالایشی با ایران و واردات گاز از این کشور به صورت محموله های ال ان جی است، زیرا این موضوع برای سبد تامین انرژی آفریقای جنوبی اهمیتی بسزا دارد.

این مقام آفریقای جنوبی درباره برنامه آفریقای جنوبی برای افزایش خرید نفت خام از ایران پس از لغو تحریم‌ها هم توضیح داد: همان طور که می دانید بخش عمده پالایشگاه های نفت آفریقای جنوبی توسط شرکت های نفتی خارجی از جمله شرکت انگلیسی-هلندی شل، بی پی انگلیس، توتال فرانسه، شورون آمریکا اداره می شود بنابراین آنها خریدار نفت مورد نیاز پالایشگاه ها هستند، بنابراین ما می توانیم با آنها صحبت کنیم که با لغو تحریم‌ها دوباره تجارت نفتی را با تهران از سرگیرند.

معاون وزیر انرژی آفریقای جنوبی تاکید کرد: برخی از این شرکت‌ها پس از اعمال تحریم‌ها علیه تهران، برای تامین نفت مورد نیاز پالایشگاه‌های آفریقای جنوبی به سوی دیگر منابع رفتند و حتی مجبور شدند که تاسیسات خود را برای تطبیق با انواع نفت خام جدید تغییر دهند.

ماژولا با اشاره به دانش فنی و توانایی بالای این کشور در حوزه تبدیل گاز به فرآورده نفتی (جی تی ال)، هم بیان کرد: ما خواهان انتقال دانش فنی «جی تی ال» به ایران هستیم و از آن جا که این کشور ذخایر گازی قابل توجهی دارد، این فناوری می تواند بسیار مفید باشد.

برچسب‌ها