کرمانشاه- معاون استاندار کرمانشاه از تدوین سه راهبرد در استان برای برون رفت از معضل بیکاری با استفاده از ظرفیت های موجود در استان خبرداد.

به گزارش خبرنگار مهر، هدایت حاتمی شامگاه سه شنبه در نشست شورای اداری استان کرمانشاه که با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، به پتانسیل های استان کرمانشاه که می تواند قابلیت ملی و بین المللی داشته باشد، اشاره کرد و گفت: جدای از اینکه کرمانشاه در بحث اقتصادی و اشتغال دچار مشکلاتی است دارای پتانسیل هایی است که می تواند در عرصه ملی و بین المللی مطرح باشد.

وی افزود: موقعیت جغرافیایی استان کرمانشاه به عنوان مرکزیت غرب کشور و دو ساعت فاصله با مرز عراق می تواند بازار ۱۵ میلیون نفری برای تولید کنندگان و فعالان اقتصادی رقم بزند، بنابراین اگر مدیرانی می خواهند در این حوزه کارکنند باید این موضوع را مد نظر داشته باشند و از این پتانسیل ویژه استفاده کنند.

معاون استاندار کرمانشاه، به توانایی فراملی استان کرمانشاه در بحث صادرات به کشور عراق اشاره کرد و گفت: هم اکنون بیش از ۵۰ درصد صادرات به اولین بازار صادراتی ایران یعنی عراق(بعد از کشور چین که ماهیتا شکل صادرات آن فرق می کند) از طریق استان کرمانشاه در حال انجام است و این یکی از پتانسیل هایی است که می تواند استان کرمانشاه را کمک کند.

بازار عراق، یک بازار بکر برای محصولات ایرانی است

وی تصریح کرد: وضعیت بازار عراق از نظر زیرساخت، از نظر پروژه های پیمانکاری و  از نظر اشتراکات فرهنگی، مذهبی و...یک بازار بکر و ویژه ای برای فروش محصولات و خدمات ما است.

حاتمی، کشاورزی را از دیگر پتانسیل های استان کرمانشاه در عرصه اقتصادی دانست و تصریح کرد: استان کرمانشاه هم نعمت خاک خوب و هم نعمت آب خوب برخوردار است و با وجود اینکه کل کشور از پدیده خشکسالی رنج می برد در کرمانشاه از نظر میانگین بارندگی کشور بالاتریم و وضعیت بهتری داریم، که البته برای بهره مندی از این ظرفیت در استان توجه ملی را می طلبد.

وی افزود: ۵ درصد زمین های قابل کشت کشور در استان کرمانشاه است و این از ویژگی های مهم استان در عرصه کشاورزی است.

معاون استاندار کرمانشاه به وجود زیرساخت های لازم از جمله زیرساخت های حمل و نقلی در استان اشاره کرد و گفت: از جمله زیرساخت های صنعتی و حمل و نقلی برای بحث صنعت و تجارت می توان به فرودگاه بین المللی کرمانشاه، بزرگراه ها، وجود ۲۱ شهرک صنعتی، سه واحد پتروشیمی بزرگ(مجوز واحد چهارم هم صادر شده) و دو پالایشگاه(که آناهیتا به عنوان دومین نیز در مرحله اجرا قرار گرفت) مزیت هایی است که هر کار اقتصادی در صنعتی را قاعدتا قابل توجیهمی کند.

وی، توسعه تجارت خارجی را  از دیگر پتانسیل های استان کرمانشاه برشمرد و گفت: پایانه خسروی، پایانه پرویزخان، پنج بازارچه مرزی و ۳۷۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق و اشتراکات و آگاهی که فعالان اقتصادی نسبت به بازار عراق دارند از جمله این ظرفیت هاست.

حاتمی در ادامه به برخی از شاخص های اقتصادی استان برای نشان دادن استفاده یا عدم استفاده از پتانسیل های موجود اشاره کرد و گفت: هم اکنون با وجود این همه پتانسیل در استان کرمانشاه، فاصله ای زیادی از نظر درآمد سرانه با میانگین کشوری داریم و بنابر آخرین آمار، میانگین درآمد سرانه در کشور ۶۳ و ۲ دهم درصد  ودر کرمانشاه ۴۰  و رتبه ما در این زمینه ۲۱ ام کشور است.

وی میانگین نرخ بیکاری در کشور را ۱۰ و ۸ دهم درصد اعلام کرد و گفت: این نرخ در استان کرمانشاه و در فصل بهار ۱۳ و ۷ دهم درصد  و ۲ و ۹ دهم درصد بیشتر از میانگین کشور است، هرچند در این زمینه وضعیت بهتری نسبت به سال قبل داریم اما بازهم نرخ بالایی است.

معاون استاندار کرمانشاه، سرانه سپرده های بانکی را دیگر شاخص اقتصادی دانست و تصریح کرد: متاسفانه از این نظر یک سوم متوسط کشوری هستیم.

وی بار دیگر به پتانسیل های کشاورزی در استان از جمله آب و خاک مناسب اشاره کرد و گفت: متاسفانه هم اکنون تنها ۲۲ درصد اراضی ما آبی و ۷۸ درصد اراضی  استان دیم است.

۹۰ هزار نفر بیکار در استان کرمانشاه وجود دارد

حاتمی، باردیگر به اوضاع اشتغال استان اشاره کرد و گفت: از حدود دومیلیون نفر جمعیت استان حدود ۶۱۲ هزار نفر جمعیت فعال وجود دارد که براساس آخرین آمار ۵۲۳ هزار نفر آنها در حال حاضر شاغل هستند وحدود ۹۰ هزار نفر بیکار در استان کرمانشاه داریم.

وی سهم اشتغال بخش صنعت در استان را ۲۵ درصد دانست و گفت: براساس این آمار سهم ارزش افزوده آن ۴۱درصد است.

معاون استاندار کرمانشاه، سهم اشتغال بخش کشاورزی را ۲۲ درصد و سهم ارزش افزوده آن را ۱۲ درصد دانست و گفت: در بخش خدمات ۵۲ درصد سهم اشتغال داریم ولی سهم ارزش افزوده آن فعلا کم و حدود ۴۷ درصد است و این بخش از پتانسیل هایی است که می توان از آن استفاده کرد چرا که یکی از شاخص های اقتصاد امروزی گرایش به سمت فعالیت های خدمات محور است.

وی به مقایسه نرخ مشارکت اقتصادی استان با ابعاد کشوری آن پرداخت و گفت: علی رغم اینکه مشارکت اقتصادی کشور طی آمار منتشر شده از بهار امسال ۳۸ درصد است اما در استان کرمانشاه این نرخ ۳۹ و ۶ دهم درصد است و ۱ و ۶ دهم درصد از متوسط کشور بالاتر است و این نرخ تقاضای مشارکت در اشتغال از بهار امسال بیشتر شده است.

حاتمی، یکی از مهمترین مشکلات استان کرمانشاه را بالا بودن نرخ بیکاری در کنار پتانسیل های موجود دانست و گفت: در استان کرمانشاه پتانسیل های لازم برای ایجاداشتغال وجود دارد.

وی  سه راهبرد را برای کاهش نرخ بیکاری استان ارائه کرد که در دستور کار قرار گرفته است و گفت: اولین راهبرد بهبود فضای کسب و کار استان هم راستا با بهبود فضای کسب و کار در کشور عنوان کرد.

دوران پساتحریم و پسا توافق آثار مثبتی را دربهبود فضای کار کشور به همراه دارد

معاون استاندار کرمانشاه تصریح کرد: هم اکنون فضای کسب و کار در کشور رو به بهبود است و دوران پسا توافق و پساتحریم، قطعا آثار خوبی را در بهبود این فضا به همراه خواهد داشت، اما چون نرخ بیکاری بالاتری داریم قطعا باید تلاش بیشتری نیز در استفاده از شرایط مثبت موجود داشته باشیم.

وی، اقدامات مثبت در گرفتن استعلامات دستگاه ها، کوتاه کردن مسیر جذب سرمایه گذاری و پیگیر ویژه مسائل و مشکلات این حوزه را از جمله راهکارهای مورد نظر در این زمینه دانست.

حاتمی، احیای واحدهای اقتصادی راکد و نیمه فعال را دومین راهبرد برای رفع مشکل بیکاری در استان عنوان و تصریح کرد: براساس ابلاغ هیئت وزیران مبنی بر کارگروه ستاد تسهیل مشکلات اقتصادی، استان کرمانشاه یکی از استان های فعال در زمینه فعال کردن این واحدها بود و در سال گذشته حدود ۴۱ واحد و در پنج ماهه ابتدایی امسال ۲۰ واحد را فعال و از رکود خارج کردند.

ضرورت تفویض اختیار به بانک ها

وی واحدهای بانکی را یکی از موثرترین موارد در این زمینه دانست و گفت: البته همکاری خوبی از سوی بانک های استان وجود دارد اما ضرورت دارد که اختیار بانک های استانی در این زمینه بیشتر شود، چرا که آنها علاقه مند به مشارکت در این موضوع هستند.

معاون استاندار کرمانشاه، انجام سرمایه گذاری های جدید را به عنوان راهبرد سوم مطرح کرد و گفت: این موضوع به صورت ویژه در دستور همه شخصیت ها و مدیران استان قرار دارد و سعی و تلاش آنها بر ایجاد و احیای واحدهای جدید است، و طی یک و نیم سال گذشته برخی از واحدهای تولیدی که سال های سال تنها در حد یک طرح وزمین باقی مانده بود را به عملیات اجرایی رساندند که از آن جمله می توان به بیواتانول و بیو ایمپلنت اشاره کرد.

کسب تجربه از استان های موفق

وی کسب تجربه از استان های موفق را یکی از فعالیت های موثر در زمینه به دست آوردن راهبردهای لازم برای مقابله با بیکاری دانست و تصریح کرد: برای مثال سازمان صنعت، معدن تجارت استان از تجربه استان مرکزی برای این منظور استفاده کرده است و یا مدیران تعاون از چند استان برای این منظور الگو گرفته و تجربیات آنها را به کار برده اند.

حاتمی از پیگیری تعهد اشتغال دستگاه های استان از طریق سامانه رصد و هم چنین کارگروه های اشتغال استان خبرداد و گفت: ما سعی داریم با هم راستا کردن واحدهای اقتصادی و اجرایی آنها را در یک جهت برای شکوفایی هدایت کنیم.

وی هم چنین به استفاده از ظرفیت های نهادهایی چون بسیج سازندگی و کمیته امداد امام خمینی (ره) برای ایجاد اشتغال پایدار اشاره کرد و گفت:  این موضوع در سخنان رئیس جمهور محترم هم مورد تاکید قرار گرفت.

معاون استاندار کرمانشاه هم چنین بر اجرای صحیح سیاست های اقتصاد مقاومتی به عنوان تاکیدات دولت نیز تاکید کرد.

وی با یادآوری فعال سازی بیش از ۶۰ واحد راکد در استان از پیگیری و اجرای مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان نیز خبرداد و گفت: با پیگیری مستمر استاندار و مدیران استان این اقدام صورت گرفت و این مصوبات به مرحله اجرا درآمد.

حاتمی افزود: در سال گذشته ۴ میلیارد تومان کمک فنی و اعتباری داشتیم و امسال هم علی رغم کمبودهای بودجه ای در کشور، استاندار امسال ۳۰ میلیارد تومان را برای کمک های فنی و اعتباری ردیف بودجه ای گذاشتند.

کارخانه خودرو کرمانشاه شهرویورماه امسال اجرایی می شود

وی در بخش دیگر به پیگیری مصوبات سفر گذشته وزیر کار نیز اشاره کرد و گفت: بخش عمده ای از این مصوبات اجرایی شده که از آن جمله می توان به اجرای پروژه  پالایشگاه آناهیتا وخروج تامین اجتماعی از ایران خودرو اشاره کرد که در همین شهریور ماه هم عملیات اجرایی کارخانه خودرو آغاز می شود.

معاون استان کرمانشاه افزود: در استان کرمانشاه ۲۰ واحد قطعه سازی موفق در استان داریم که می تواند به این امر کمک کنند که این واحدها قابلیت تولید محصولاتی با قابلیت صادرات را دارند.

وی یکی از مشکلات استان را همین کارخانه اسید سیتریک دانست که خوشبختانه مشکلات آن در حال رفع شدن است و ابراز امیدواری کرد این واحد تولیدی نیز به زودی به بهره برداری برسد.

حاتمی به بحث حمایت شستا از کارخانه داروهای گیاهی نیز اشاره کرد  که در سفر قبلی وزیر کار به آن تاکید شده بود وابراز امیدواری کرد این پروژه به زودی به بهره برداری برسد.

وی کاغذ غرب را دیگر واحد مشکل دار دانست و ابراز امیدواری کرد مشکلات آن به زودی حل و فعال شود.

معاون استاندار کرمانشاه به ۱۰۰ میلیارد تومان کمک فنی و اعتباری مصوب سفر رهبری از سوی دو وزارت خانه، صنعت معدن و تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد  و خواستار تسریع در پرداخت ۵۰ میلیارد تومان تعهد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دستور وزیر مربوطه شد.

وی تخصیص این مصوبات و تشویق صندوق هایی مانند شستا برای سرمایه گذاری در استان را راهکار مناسبی  برای تحول در استان دانست که هم سود خوبی را برای سرمایه گذاران به همراه خواهد داشت و هم بحث اشتغال استان را تقویت می کند.