به گزارش خبرنگار مهر، هادی خانیکی شامگاه سه شنبه در نشستی با حضور اصحاب فرهنگ و سیاست در دفتر حزب کارگزاران سازندگی خراسان رضوی با موضوع علل گسترش تروریسم در هزاره سوم اظهار کرد: امروزه شهروندان، روشنفکران و روحانیون ما متاسفانه افتخار خود می دانند که عضو حزب و یا گروهی نیستند و این در حالی است که در جامعه بدون تحزب نهادهای مدنی در ضعف به سر می برند و تا زمانی که سیاست گریزی افتخار باشد سیاست ورزی های ناقص و غلط خواهیم داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه در ادامه خاطر نشان کرد: تروریسم محصول ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیمار است که در زندگی همه شهروندان مسلمان و غیر مسلمان رخنه کرده و اختصاص به قوم و سرزمین خاصی ندارد.
وی افزود: کسی نمی تواند مدعی باشد که داعشی ها تنها محصول تحجر سنتی هستند چرا که اگر سطح سواد را در بین طرفداران آنها و نیز میزان استفاده آنان از تکنولوژی های نوین را در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد پیدایش آنان نسبتی با زندگی نکردن در دنیای جدید ندارد.
این استاد علوم ارتباطات با اشاره به اینکه تروریسم تنها شامل گروه های داعش و القاعده نیست بلکه در کنار ما نیز وجود دارد افزود: تروریست ها از تمام امکانات مدرن رسانه ای استفاده می کنند بنابراین خطری همچون داعش پشت در هر خانه ای خوابیده و مسئله پیچیده دنیای مدرن نیز محسوب می شود.
تروریسم در دنیای مدرن
خانیکی تاکید کرد: داعشی ها و تروریسم در دنیای جدید زندگی می کنند و علیه این دنیا می جنگند و از این رو القاعده و یا تروریسم جدید را نمی توان با مبانی صرف اعتقادی ومفهوم تحجر توصیف کرد.
استاد رشته ارتباطات دانشگاه علامه افزود: امروز داعشی ها تکنولوژی های نوین را به خدمت گرفته اند و از آن برای ایجاد هراس و ترس و نیز برای نشان دادن لحظه های اعدام و سوزاندن انسانها از توئیتر و فیس بوک نیز استفاده می کنند.
خانیکی تاکید کرد: تروریسم تنها محدود به داعش و القاعده و گروه هائی که در بیرون از مرزهای ما شکل گرفته اند نیست بلکه در کنار ما و در جامعه نیز وجود دارد.
کارشناس رسانه در ادامه افزود: انقلاب اسلامی ایران جزو کم خشونت ترین انقلاب های معاصر محسوب می شود و به روایتی دیگر انقلاب کلام بود که به تدرج خشونت بر آن تحمیل شد و نیاز به ریشه یابی دارد.
وی به پدیده هشتم شهریور سال ۱۳۶۰ اشاره کرد و افزود: در این حادثه بمب گذاری کسانی مانند شهید رجائی و شهید باهنر که بیشترین سلوک و مدارا را در کشور داشتند و هیچ گاه از موضع تعادل خارج نشدند و مخالف افراطی گری بودند در ابتدای انقلاب قربانی افراطی گری شدند.
نفوذ افراطی گری در اوایل انقلاب
خانیکی با اشاره به اینکه در این حادثه عده ای از نزدیک ترین یاران رجائی و باهنر در معرض اتهام بودند و هنوز هم این اتهان از آنان پاک نشده است ادامه داد: اعتمادی که به این افراد در جامعه وجود داشت منجر به این شد که افراطی گری از حاشیه به متن جامعه نفوذ کند و افراطی ها میدان بگیرند.
وی تاکید کرد: مهمترین عاملی که تروریسم را به خطر تبدیل کرده عامل هویتی آن است چرا که تروریسم از دل هویت های خشن بر می آید و پیدایش هویت های مرگباری که باعث سوق یافتن افراد به سوی عملیات های انتحاری می شود می تواند دلایل و زمینه های زیادی داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه در ادامه بیان کرد: عده ای دلایل ایجاد تروریسم را فقر و نابرابری و تنها عوامل اقتصادی می دانند که ساده ترین شکل تحلیل است اما مهم تر از همه اینها عوامل فرهنگی هستند که منجر به شکل گیری هویت های مقاومت می شوند.
خانیکی در توضیح این مطلب افزود: مادامی که در جامعه هویت های مشروعیت بخش یعنی تعاریفی که از زن و مرد و شهروند امروز ارائه می شوند دموکراتیک و گفتگوئی نباشد در برابر اینها هویت های مقاومت شکل می گیرد.
وی افزود: به هر میزانی که هویت های ایرانی بودن و مسلمان بودن را بسته تعریف کنیم و دایره تعریف را تنگ تر نمائیم هویت هائی ضد این تعاریف یعنی مقاومت شکل می گیرند که تبدیل به هویت های مرگبار می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه خاطر نشان کرد: برای جلوگیری از شکل گیری هویت های مقاوت و مرگبار باید بیرون رانده شدگان از فضای سیاسی را که به حاشیه رانده شده اند دریابیم.
خانیکی تاکید کرد: در جامعه ای که نهادهای مدنی قوی هستند هویت های مقاومت شکل نمی گیرند چرا که این نهاد ها مکان هائی برای پذیرش تفاوت هستند که از بروز خشونت جلوگیری کرده و منجر به بالا رفتن سطح مدارا و مهارت های گفتگوئی می شوند.
تروریسم از دل هویت های خشن بر می آید
وی ادامه داد: اگر هویت های ایرانی و مسلمان بودن را بسته تعریف کنیم هویت هائی خشن و ضد این تعاریف شکل می گیرند.
پرداختن به تروریسم تنها مختص به فلاسفه و سیاستمداران نیست بلکه همه انسانها باید برای خشکاندن ریشه های فرهنگی، اجتماعی آن اقدام کنند و در این راستا باید پنجره های فرهنگ بسته را به طرف هم باز کنیم.
وی با طرح این سوال که چرا و چگونه تروریسم رشد می کند و تبدیل به خطر می شود بیان کرد: وقتی یک جامعه دچار انسدادهای گفتگوئی می شود خطر بروز تروریسم نیز ایجاد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه ادامه داد: کسانی که نمی توانند با هم حرف بزنند و یا یکدیگر را تحمل کنند در نهایت دست به خشونت می زنند و زمانی که خشونت ابعاد وسیع تری پیدا کند به نابودی طرف مقابل ختم می شود.
ایجاد فضای گفتگو از وظایف احزاب است
وی با اشاره به اینکه پرداختن به موضوع تروریسم اختصاص به حزب و گروه خاصی ندارد افزود: یکی از مسائلی که احزاب باید به آن بپردازند ایجاد فضاها و مکانهای گفتگو درباره موضوعاتی است که جامعه و جهان با آن درگیر هستند.
خانیکی ادامه داد: باید فضاهای بسته را به روی هم باز کنیم چرا که اگر یک حزب یا نهاد خود را مرجع تولید فکر، اخلاق و فهم دینی بداند دچار تصلب و اختلال می شود و سابقه احزاب سیاسی مانند کمونیسم که در نهایت به تروریسم رسیدند این موضوع را ثابت می کند.
این استاد رشته ارتباطات در ادامه افزود: فقط احزاب نیستند که دچار این وضعیت می شوند بلکه آکادمی ها و دانشگاه ها نیز در معرض این خطر هستند و تصلب و فروبستگی یکی از زمینه هائی است که می تواند منجر به خشونت و تروریسم شود.
وی تاکید کرد: احزاب در کنار فعالیت های سیاسی باید بر روی مسائلی که جامعه و جهان با آن درگیر هستند نیز کار کنند و زمینه فعالیتشان محدود به فعالیت های حزبی نباشد.