به گزارش خبرنگار مهر، ششمین جشن فیلم کوتاه مستقل شب گذشته سه شنبه دهم شهریور ماه با حضور اهالی سینما در محل ایوان شمس برگزار شد.
سید شهاب رضویان که اجرای این برنامه را برعهده داشت، در ابتدای مراسم درگذشت سید علی طباطبایی بازیگر سینما و تلویزیون ایران را تسلیت گفت و یاد هنرمندانی چون محمدرضا مقدسیان و مرتضی ندایی را زنده کرد.
در ادامه همایون اسعدیان دبیر هفدهمین جشن سینمای ایران گفت: من تنها ۳ فیلم کوتاه ۸ میلیمتری ساخته ام که دیگر وجود خارجی ندارد، این فیلم ها اصلا خوب نبود و باید اعتراف کنم که نمی توانم فیلم کوتاه بسازم. نباید فراموش کرد که فیلم کوتاه هویت جدا دارد و نمی توانم درک کنم که برخی از سینماگران چرا این نوع از سینما را سکوی پرتابی برای سینمای بلند می دانند. زمانی که فیلم های کوتاه خارجی را می بینم با خود فکر می کنم اگر این فیلم های ۵ دقیقه ای سینما است، پس سینمای بلند ما چیست؟ امیدوارم هرچه سریعتر این ذهنیت از سینماگران ما فاصله بگیرد که فیلم کوتاه سکویی برای فیلم بلند است.
در ادامه مسعود امینی تیرانی دبیر هماهنگی ششمین جشن مستقل فیلم کوتاه روی صحنه آمد و بیان کرد: ۳۶۱ فیلم به دبیرخانه این جشن ارسال شد که ۷۰ درصد این آثار توسط بخش خصوصی ساخته شده بود. با برآوردهای انجام شده هزینه ساخت این تعداد فیلم کمتر از ۳ میلیارد تومان تمام شده است، هزینه ای که با آن تنها می توان ۳ فیلم بلند سینمایی را جلوی دوربین برد. یک گروه ۱۳ نفره از ایسفا، ۵۷ فیلم را برای داوری نهایی انتخاب کردند و در نهایت نامزدهای اصلی این بخش توسط ۵۶ داور از ایسفا و ۱۳ داور مهمان انتخاب شد.
وی با اشاره به سینمای بلند، بیان کرد: داوران می توانستند فیلم های بیشتری را انتخاب کنند، اما این انتخاب خواست داوران بود و ما هم به خواست آنها احترام گذاشتیم، این درحالی است که فیلم بلندیهای ما همیشه در کار هم دخالت می کنند، گاهی دعواهای فیلم بلندی ها آنقدر زیاد است که می توانیم طول دعواهای آنها را با خط کش اندازه بگیریم. نباید فراموش کرد که فیلم کوتاه خط کش سینما است که می توان خط های کوچکی را با آن ترسیم کرد تا مسیر سینما را با آن نشان داد.
امینی با اشاره به اینکه در این دوره از جشن فیلم های تجربی به دبیرخانه ارائه نشده است، گفت: ما دوست داشتیم این جشن را به شکل متفاوتی برگزار کنیم اما هیچ اسپانسری برای ما پیدا نشد، ما خودمان از خودمان حمایت کردیم که البته از همه بهتریم.
دبیر هماهنگی ششمین جشن مستقل فیلم کوتاه با بیان اینکه درخواست و گله های بسیاری وجود دارد، توضیح داد: امشب جشن فیلم کوتاه است و ما گله نمی کنیم، اما از آقای میرکریمی مدیرعامل خانه سینما درخواست می کنیم که از سال آینده یک نماینده از انجمن فیلم کوتاه در شورای سیاستگذاری جشن خانه سینما حضور داشته باشد. مگر جشن فیلم کوتاه یکی از جشن های اصلی خانه سینما نیست؟ به آقای ایوبی رییس سازمان سینمایی نیز باید بگوییم که فیلم کوتاه به شما نیاز دارد، فیلم کوتاه یکی از مهمترین بخش های سینمای ایران است اما شما هیچ وقت برای فیلم کوتاه وقت ندارید.
در ادامه مراسم رضا دل پاک و امیرعلی اعلایی دیپلم افتخار بهترین صدای فیلم را به بامداد افشار و محمد کاشانی برای فیلم «روشویی» اهدا کردند.
دیپلم افتخار بهترین تدوین نیز توسط سپیده عبدالوهاب و ناصر ضمیری به پویان شعله ور برای فیلم «قمارباز» اهدا شد. شعله ور این جایزه را به کاوه مظاهری فیلمساز برای حمایت او از این فیلم اهدا کرد.
در ادامه مراسم کلیپی به نام «سلفی» پخش شد که شامل تصاویر ویدیویی از فیلمسازان فیلم کوتاه بود که به صورت سلفی گرفته شده بود.
حسین جعفریان، محمدرضا موئینی و هومن بهمنش در ادامه مراسم دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری را به مرتضی هدایی برای فیلم «بیماری» اهدا کردند. هدایی با خنده گفت بهمن دادفر باجناق من است او به من گفت امشب جایزه نمی گیریم و حالا واقعا از دریافت این جایزه هیجان زده شدم.
هوشنگ گلمکانی، عباس یاری و نقی نعمتی دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را به کریم لک زاده برای «قمارباز» اهدا کردند. او نیز این جایزه را به مهدی رشیدی تقدیم کرد چراکه انگیزه وی برای ساخت این فیلم بوده است. نقی نعمتی نیز گفت: از فرصت استفاده می کنم و از جعفر صانعی مقدم و محمد آفریده تشکر می کنم چرا که همه ما مدیون این دو نفر هستیم، شاید اگر این دو نبودند، افرادی مثل من امروز در اردیبل سیب زمینی می فروختند.
در ادامه این مراسم، کلیپی از بهرام بیضایی پخش شد.
مجید برزگر کارگردان سینمای ایران و رییس انجمن فیلم کوتاه گفت: پیش از هر چیز این این شائبه را برطرف کنم که چرا نام جشن فیلم کوتاه، جشن مستقل فیلم کوتاه است، سال ها پیش جوایز فیلم کوتاه در گوشه و کنار جشن بزرگ خانه سینما اهدا می شد، تا اینکه از دوستان در خانه سینما درخواست کردیم تا جشنی را به صورت مستقل برگزار کنیم و این نام مستقل به این دلیل انتخاب شده و هیچ ربطی به سینمای مستقلی که این روزها همه از آن دم می زنند، ندارد.
وی با اشاره به اهدای نشان «ایسفا» توضیح داد: پیش از این نشان «ایسفا» به هنرمندانی چون عباس کیارستمی، رخشان بنی اعتماد، ناصر تقوایی و کیانوش عیاری اهدا شد و بهرام بیضایی همیشه در صدر لیست ما بود، اما این کارگردان از وطن دور بود و ما نمی توانستیم این نشان را به او اهدا کنیم، سال ها منتظر بازگشت این کارگردان بودیم، تا اینکه مدتی پیش با او تماس گرفتیم و از او خواستیم تا این نشان را بپذیرد. او این روزها مشغول تمرین یک تئاتر است، بیضایی در همان تماس به من گفت: تا زمانی که کار جدی نداشته باشم به ایران باز نمی گردم و کار جدی برای بیضایی یعنی فیلمسازی. امیدوارم این فرصت برای بیضایی فراهم شود تا دوباره در ایران فیلم بسازد.
در ادامه مراسم کیانوش عیاری و ایرج رامین فر به صورت نمادین روی صحنه آمدند تا نشان «ایسفا» را تقدیم بیضایی کنند، البته این نشان روز گذشته توسط محمدرضا درویشی در خارج از ایران به این کارگردان اهدا شده بود.
کیانوش عیاری با اشاره به کلیپی که از بهرام بیضایی پخش شد، توضیح داد: دیدن این همه کتاب و فعالیت فرهنگی از سوی یک فرد برای من همیشه جالب است، فیلم کوتاه پشتوانه بسیار خوبی برای فیلمسازی است و بیضایی از چنین پشتوانه ای به خوبی برخوردار است، فیلم های بیضایی برای همه ما خاطره انگیز است و خوشحالم که این فرصت فراهم شد تا قدردان او باشیم.
ایرج رامین فر نیز در ادامه گفت: صحبت درباره بیضایی برای من که ۴۰ سال با او کار کردم و مدت ها است که او را ندیده ام بسیار سخت است، این بزرگداشت ها و مرور آثار در سینمای ایران خوب است، اما برای هنرمندانی چون بیضایی کافی نیست. این آدم باید فیلم بسازد و من امیدوارم که شرایطی فراهم شود تا بیضایی دوباره اعتماد کند و در کشور فیلم بسازد و باید بگویم خیلی دلم تنگ شده تا بهرام به من زنگ بزند و بگوید بیا فیلم بسازیم.
در ادامه مراسم گفتگویی از بهرام بیضایی به مناسبت دریافت نشان «ایسفا» پخش شد، در بخشی از این گفتگو بیضایی گفت: خوشحالم انجمن فیلم کوتاه ایران و سینما وجود دارد، نمی دانم چرا من را شایسته این نشان دانستید و این اتفاق برای من جالب و غیر قابل پیشبینی بود و البته دلیل چین انتخابی محبتی است که دوستان به من دارند. امیدوارم همه شما فیلم بسازید و من هم امیدوارم بتوانم فیلم بسازم و همه ما باعث سربلندی سینمای ایران شویم.
جعفر پناهی کارگردان سینما نیز درباره بیضایی گفت: چه خوب است آدم در کشور خود روی سن بیاید و فیلمسازان جوان را از نزدیک ببیند، امیدوارم شرایطی فراهم شود تا آدم هایی مانند بیضایی فیلم بسازند. همه دوستان فیلم می سازند، این دوستان می توانند در هنگام اکران ۱۰۰ یا ۲۰۰ سالن را داشته باشند، اما اجازه دهند افرادی مانند بیضایی هم فیلم بسازند حتی اگر یک سالن برای اکران آن در نظر گرفته شود.
در ادامه مراسم، امین تارخ و محسن امیر یوسفی نیز تندیس بهترین کارگردانی را به کریم لک زاده برای فیلم «قمارباز» اهدا کردند.
همایون اسعدیان و ابراهیم مختاری نیز تندیس بهترین فیلم را به کریم لک زاده برای «قمارباز» اهدا کردند.
در حاشیه چه گذشت
- در طول مراسم، شهاب رضویان مجری این مراسم به هر کدام از سینماگران که روی صحنه می آمدند یک «متر» هدیه می داد.
- از رضا میرکریمی دعوت کردند تا برای اهدای تندیس بهترین فیلم روی صحنه بیاید که اعلام شد مدیرعامل خانه سینما در سفر است.
- یکی از تندیس های جشن مستقل فیلم کوتاه باقی مانده بود که رضویان طی یک مسابقه میان نامزدهای بهترین فیلم آن را به دو نفر از کارگردانان جوان اهدا کرد.
- در پایان این جشن، فیلم کوتاه «قمارباز» برای حاضران در جشن نمایش داده شد.