خبرگزاری مهر - گروه استانها: اینجا، در بهترین نقطه گردشگری شهر زنجان رویدادی جاری است که فراتر از نامش گام برداشته، «فراتر از آَش» عنوانی در خور برای این رویداد فرهنگی اجتماعی است که بنام دهمین جشنواره ملی آَش ایرانی نامگذاری شده است.
شهر زنجان شهریور ماه امسال رنگ و بویی متفاوت را تجربه میکند؛ رنگ و بویی با طعم فرهنگ و هنر، همدلی، شور و نشاط و عطر و مزه آش ایرانی شاید فقط چاشنی آن باشد
اینجا آشهای ایرانی بهانهای هستند برای با هم بودن، برای تکمیل پازل فرهنگی اجتماعی ایران زیبا، ایران دوست داشتنی و یکپارچه. صاحبخانه که ماههاست در تدارک میهمانان شهریور ماه است کمر همت بسته تا میزبانی را آنگونه که شایسته است بجا آورد.
سراسر شهر دعوتنامه ها روی بیلبوردها خود نمایی میکند، تصاویری که مرم رادعوت میکنند به صرف آَش، بهترین و پررونق تر ین مجموعه گردشگری شهر در دامن کوههای گاوا زنگ میهمانان را در دل خود جای دادهاند، بزرگترین دیگ کشور در مسیر ورودی گاوا زنگ نصب شده و غرفه های آَش و صنایع دستی در جوار هم قد علم کردهاند بوی مهربانی و باهم بودن اینجا بیش از بوی آَش به مشام میرسد، گویی بزرگترین تجمع فرهنگی اجتماعی شهر است در پاسداری از طراوت ایرانیان. خودروها یکی پس از دیگری ترافیک مسیر ورودی را پشت سر میگذارند با شور و شوقی وصف نشدنی خانوادهها دست در دست هم راهی فضای جشنواره میشوند.
سمت راست ورودی مجموعه تفریحی گردشگری دیگهای آش ۲۵ استان کشور با ۴۸ نوع آش سنتی ایران به پا شده، آنها که دستی بر آتش دارند از اقصی نقاط کشور آمدهاند تا هنر خود را به بازدیدکنندگان بچشانند. آشها همه درمسیری سرو میشوند تحت عنوان "خیابان آش خوری"، خیابانی با ترافیک بالا اما سرشار از شور و حال، مرد و زن، پیرو جوان، کنار هم در صف های خرید آش ایستادهاند،دهها ظرف محتوی آش در حال جابجایی بین جمعیت است.
خیابان آش خوری با فانوسهای آویز تزیین شده، خانوادهها گروهگروه وارد میشوند و کنار هم آش میخورند و چقدر آش ها دلچسب بود وقتی هوای تابستانی زنجان رو به سرما گذاشت، بخار آش ولع خوردن را در سرمای هوا دوچندان میکرد.
برپایی ۱۰۰ غرفه صنایع دستی
غرفههای آش پزان را که پشت سر میگذاری بیش از ۱۰۰ غرفه صنایع دستی میبینی با هنرمندان تمام استانهای کشور، فرش و گلیم دست بافت، قلم زنی، سرمه دوزی، روبند دوزی، سفالگری، نمد دوزی، مقرنس و کاشی هفت رنگ، حنا بندی، زیور آلات سازی و دهها هنر دیگر که در غرفهها خود نمایی میکنند.
رادیو جشنواره فضایی پرشور و نشاط با اجرای زنده مجریان جوان است با طرفداران بسیار، برای آنان که میخواهند گفت و گوی زنده با بازدیدکنندگان داشته باشند در همسایگی این رادیو غرفههای فرهنگی شهرداری جانمایی شدهاند که سعی دارند با توزیع کتب داستان کودکان و سایر اقلام تبلیغاتی پیامهایی در رابطه با ازدواج، طلاق، اعتیاد، بحران آب و...داشته باشند.
از دیگر غرفههای جذاب غرفه سیار «سیگار بده کتاب بگیر» است. یکی از تشکلهای دوستدار کودکان کار نیز به نفع این کودکان به فروش صنایعدستی دستدوز میپردازند.
بنرهایی آراسته به مثلهای مربوط به آَش با تصاویری زیبا در مسیر حرکت نصب شده، همین طور بنرهایی که نام قدیمی محلات شهر زنجان را با افتخار در معرض دید عموم قرار داده است.
در امتداد این غرفهها دبیرخانه جشنواره جانمایی شده که هر روز میزبان خبرنگاران، عکاسان و داورانی است که برای امتیاز دان به آشهای تزیین شده خوش طعم گرد هم میآیند.
سمت چپ ورودی مجموعه تفریحی گردشگری گاوا زنگ هم که خیل عظیم جمعیت نشسته و سرپا مشغول آش خوردن هستند سیاه چادرهای شهرهای مختلف همچون ایلام به پا شده است در سیاه چادر ایلام نان سنتی و «بژی بر ساق» تهیه میشود تا کام صدها خانوادهای که از عطر دلچسب نان سرمستاند شیرین کند.
چادر خوزستان با نمایندگانی خونگرم از این استان نیز از دیگر فضاهای مورد استقبال بازدید کنندگان است منقلی با زغالهای دلسوخته و ظرف "دله" که همان قهوه ساز است در این غرفه نمایشی از فرهنگ قهوه خوری عربهاست.
در جوار همین چادر بانویی خوزستانی بالباسهای حریر مشکی منجق دوزی شده بساط حصیر بافی و حصیر فروشی روی چمنها پهن کرده است.
همین حوالی سن برنامه زنده تلویزیونی را میبینی که وسط یک حوض آب بنا شده و هر روز یک گروه نمایشی و موسیقی به اجرای نمایش میپردازد، اطراف این محوطه مملو از جمعیتی است که نمیتوانند از شادی دل بکنند.
همین طور سربالایی مسیر شیبدار مجموعه تفریحی گردشگری را که بالا میروی سینما روباز را میبینی با صدها نفر تماشاچی که غرق شادی گروههای موسیقی و پایکوبی محلی شدهاند، یک شب پایکوبی کردها، شب دیگر رقص شمشیر عربها و شبی دیگر پایکوبی چهار محالیها که همگی با گره زدن بازوها و دستها در یکدیگر نمادی از اتحادند.
آتش بازی شبانه در دل آسمانی که غرق در شادی است و به تماشا نشستن شهر از نقطهای مرتفع در همسایگی کوههای آرام و پابرجای گاوا زنگ بر جذابیتهای جشنواره افزوده است.
سکوت شهر در شهریور خنک شکسته، خیل جمعیت که به سمت گاوا زنگ روان است رونقی وصف ناپذیر به این شهر بخشیده است رونقی که مهربانی و آرامش، امنیت و تعلق خاطر به شهروندان میبخشد، بیقراری د ر شهر قرار آدم های خستهای شده که میخواهند تابستان را در فراغت تجربه کنند.
میهمانانی که از سایر استان ها برای بازدید از جشنواره ملی آَش ایرانی یا طبخ و فروش آَش آمدهاند، ارتباطات بین فرهنگی و آشنایی با سنتهای سایر استانها را یکی از جذابیتهای جشنواره ملی آش ایرانی میدانند. از آقای عمادی هموطن خوزستانی خوش مشرب تا آقای تعبدی هنرمندی که با مقرنسها و کاشیهای هفت رنگش از استان فارس مردم را جذب خود کرده، همگی اتفاق نظر داشتند شهر زنجان شهری پاک و آرام است.
حتی جعفر جواهری آش پز استان خراسان رضوی که با چنگالی، آش لخشک و آش رشته راهی جشنواره آش شده از خونگرمی و میهمان نوازی مردم زنجان قدردانی کرده و تاکید میکند: مردم زنجان باید قدر مسئولان خود را بدانند، مسوولانی که تلاش میکنند شهر اسلامی خود را شاد اداره کنند.
مسئولان بومی و غیر بومی هم که از دهمین جشنواره ملی آَش ایرانی بازدید کردهاند از پویایی و طراوت، همدلی و همراهی که این جشنواره برای شهر به ارمغان آورده است خرسندند و قدردان دست اندر کاران هستند.
استاندار زنجان و معاون عمرانی وی که در دومین روز برگزاری جشنواره از این رویداد فرهنگی بازدید کردند همگی معترف بودند این رویداد موجب طراوت شهر و ماندگاری نام زنجان و آش زنجان در اذهان میشود.
یکی از مسئولان فرهنگی شهر مقدس قم هم در بازدید از این جشنواره این روزها را یکی از بهترین روزهای زندگی خود میشمارد و میگوید: چنین برنامههایی نگاه مردم را به مدیریت اسلامی تغییر میدهد،دیدن صحنههایی که خانوادهها با آرامش و بدون تنش کنار هم در فضایی سالم تفریح میکنند انسان را امیدوارتر میکند.
داوران جشنواره هم که همه داورانی سرشناس و بینالمللی هستند همگی معتقدند: جشنواره آش توانسته غذای ایران را به دنیا معرفی کند.
شهروندان نیز اتفاق نظر دارند دهمین جشنواره ملیاش ایرانی پرشورتر و باکیفیتتر از ادوار گذشته برگزار شده است.
هزاران نفر در مسیر تفریحی گاوا زنگ در حال تردد هستند و از آب و هوای خنک، شور و نشاط، بوی آَش و نان محلی لذت میبرند و این یعنی جشنواره آش پا فراتر از طعم و مزه غذا گذاشته و زندگی را در شریانهای شهر جاری کرده است.
جشنواره آش با رویکرد فرهنگی برگزار شد
مسئول کمیته فرهنگی اجتماعی دهمین جشنواره ملی آش ایرانی گفت: امسال با مشارکت شهرداری زنجان فضای جشنواره آَش با موضوعات فرهنگی و اجتماعی بیشتر عجین شده است.
سید سعید صفوی با تبیین برنامههای فرهنگی در حال اجرا در دهمین جشنواره ملی آش ایرانی افزود: هر شب هنرمندان دو استان کشور به اجرای موسیقی و نمایش بومی خود در محل سینما روباز مجموعه گاوا زنگ اقدام میکنند.
وی ایستگاههای عکاسی با لباس سنتی، برپایی سیاه چادرهای استانهای جنوبی کشور، برپایی غرفه کمیته حقوق شهروندی شهرداری زنجان رادیو جشنواره را از دیگر برنامههای فرهنگی این جشنواره برشمرد.
معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری زنجان ادامه داد: در کمیته حقوق شهروندی شهرداری در قالب کتاب و سایر اقلام تبلیغاتی پیامهای مختلف زیست محیطی، آپارتمان نشینی، ازدواج و.. به شهروندان ارائه میشود.
صفوی ابراز کرد: در رادیو جشنواره نیز با حضور مجریان جوان و میهمانان اعم از شهروندان زنجانی، مسافران و مسئولان بازدید کننده گفت و گو هایی به صورت زنده در محل جشنواره برگزار میشود.
به گفته وی در غرفه «سیگار بدهید کتاب بگیرید» نیز مردم با دادن سیگارهای خود میتوانند کتابهای فرهنگی دریافت کنند.
معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری زنجان استقبال بازدید کنندگان را از این جشنواره ملی بی نظیر خواند و افزود: امیدواریم طی سالهای آتی با گسترش جشنواره و توزیع مکانی آن بتوانیم پویایی و نشاط مردم را مضاعف کنیم.
خبرنگار: سولماز شهبازی