به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، هرچند گفته مي شود اين قبيل داروها بي خطر هستند اما مصرف خودسرانه آنها مي تواند موجب ايجاد عوارض در مصرف كنندگان آن شود. زيرا ، تجويز هر دارو بايد بر اساس وضعيت جسمي و سني بيمار توسط پزشك صورت مي گيرد.
بنابراين افرادي كه خودسرانه به علت شباهت بيماري خود با بيماري ديگر و بدون مراجعه به پزشك اقدام به مصرف دارو مي كنند ، در واقع در معرض انواع خطرات ناشي از عوارض مصرف اين قبيل " خود درماني " ها قرار مي گيرند.
رابطه دارو و مقاومت ميكروبها...
عضو شوراي عالي داروخانه ها مي گويد: استفاده از دارو بدون دستور و تجويز پزشك عوارض جسمي و اقتصادي دارد و مقاومت ميكروب هاي بدن را نسبت به داروها افزايش مي دهد.
دكتر رهبر مژدهي آذر در گفتگو با خبرنگار اجتماعي مهر ، مي افزايد: يكي از مشكلات مهم در حال شيوع در كشور ، از دست دادن كارايي آنتي بيوتيك ها در مقابل ميكروب است كه بيشترين علت آن مصرف خودسرانه دارو به هنگام بيماري به ويژه در روزهاي نخست ابتلاء است.
وي ادامه مي دهد: از آنجا كه برخي از داروها عوارض دارند ، بنابراين با مصرف خودسرانه آنها ، بيماران به اين عوارض دچار مي شوند. همچنين به علت خودسرانه عمل كردن بيماران ، ممكن است نسبت به بيماري و درمان با تاخير اقدام كنند و اين تاخير لطمه شديدي به سلامت فرد وارد مي كند.
مصرف خودسرانه 15 درصد داروهاي كشور...
دبير انجمن داروسازان ايران درباره ميزان مصرف خودسرانه دارو در كشور مي گويد: بر اساس تحقيقات انجام شده ايراني ها 10 تا 15 درصد مجموع داروهاي كشور را به صورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشك مصرف مي كنند.
دكتر سعيد واقفي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: انواع مسكن ها بيشترين داروهايي است كه مردم به صورت خودسرانه آنها را مصرف مي كنند.
وي اظهار مي دارد: علاوه بر داروهايي كه مردم به عنوان مسكن به هنگام درد مصرف مي كنند ، قطره هاي چشمي و آنتي بيوتيك ها نيز بيشترين ميزان مصرف دارويي را به شيوه خودسرانه دارند كه البته آنتي بيوتيك ها به علت نوع تاثير دارويي، بدترين داروهايي هستند كه مصرف مي شوند.
دبير انجمن داروسازان ايران مي گويد: مردم ، آنتي بيوتيك را به عنوان مسكن در نظر گرفته و هنگام درد يا سرماخوردگي ، بدون تجويز پزشك از آن استفاده مي كنند. در صورتي كه ممكن است حتي با مراجعه به پزشك نيازي به مصرف اين داروها نباشد.
قطع خودسرانه دارو باعث درمان ناقص بيماران مي شود...
به گزارش مهر ، داروهايي نظير قرص ها و شربت هاي مسكن و سرماخوردگي جزو داروهايي هستند كه بيماران مي توانند بدون داشتن نسخه و تجويز پزشك تهيه كنند. اگرچه اين وضعيت باعث ايجاد تسهيلات و دسترسي بيشتر مردم به اين قبيل داروها شده است اما عدم اطلاع رساني كافي در زمينه ميزان مصرف دارو ، موجب خريد بيش از حد يا عدم مصرف ميزان مناسب شده است.
مصرف خودسرانه دارو در كشور علاوه بر ايجاد عوارض دارويي ، باعث گرديده به علت عدم استفاده از داروهاي تهيه شده ، نقطه اي از خانه به داروخانه تبديل شود. ضمن اينكه داروها پس از مدتي تاريخ مصرف گذشته مي شوند و همين امر سبب مي شود به علت عدم آگاهي فرد از تاريخ انقضاء دارو ، مصرف آن خطراتي به همراه داشته باشد...
دبير انجمن داروسازان مي گويد: متاسفانه برخي گمان مي كنند در صورت ابتلا به بيماري مي توانند از همان دارو كه بيمار ديگري قبلا مصرف كرده است ، استفاده كند. در صورتي كه تجويز دارو بستگي به وضعيت جسمي افراد دارد كه آن هم بايد توسط پزشك تشخيص داده شود. بنابراين اگر بيماري جدي باشد بايد به پزشك مراجعه و در غير اين صورت ، بدن درمان كننده بسياري از بيماري ها است.
واقفي به خبرنگار مهر مي افزايد: بسياري از مردم در خصوص تاريخ مصرف دارو تخصص ندارند. بنابراين ممكن است داروي سالم قابل مصرف در منزل را ، بار ديگر خريداري كنند. به همين دليل از اين طريق سالانه مقدار زيادي از داروها دور ريخته مي شود.
وي مي گويد: امروزه بسياري از مردم كشور پس از مراجعه به پزشك و پرداخت هزينه زياد تهيه دارو ، با مصرف مقدار كمي از آن و بهبود ظاهري ، به طور خودسرانه مصرف دارو را قطع مي كنند.
دبير انجمن داروسازان ايران ادامه مي دهد: قطع دارو ضمن اينكه باعث از بين رفتن مقدار زيادي از هزينه و زيان به اقتصاد خانواده مي شود ، موجب درمان ناقص بيماري و پيامدهاي ناگوار براي بيمار مي شود.
وي تصريح مي كند: در برخي موارد هنوز تاريخ مصرف داروهاي موجود در منزل پابرجاست و در صورت نگهداري آنها در شرايط مناسب قابل مصرف هستند كه امكان مصرف آن را مي توان با مراجعه به نزديك ترين داروخانه مشخص كرد. بنابراين بايد از تهيه مجدد آن خودداري كرد.
به گزارش مهر ، استفاده از دارو به شيوه خود درماني عوارض شديدي به همراه دارد اما متاسفانه رسانه ها بسيار كم به اين موضوع مي پردازند و همين امر سبب مي شود ، مردم نيز بدون اطلاع و آگاهي از پيامدها و زيان هاي تهيه خودسرانه دارو ، نسبت به تهيه آن از داروخانه ها و انبار آن در منزل اقدام كنند.