حسام اسلامی کارگردان تلویزیون که با تولید برنامه «همسایه ها» مخاطب تلویزیون را با نگاهی متفاوت به مهاجران افغانستانی آشنا کرد درباره انگیزه خود از ساخت این مستند به خبرنگار مهر گفت: به واسطه ارتباطی که با چند سازمان مردمنهاد در انجام امور خیریه داشتم با برخی دوستان افغانستانی آشنا شدم. در این بین کودکان مهاجری را دیدم که مشکلات زیادی برای تحصیل و معیشت و امور قانونی داشتند. ارتباط با آنها انگیزه ای شد برای ساخت مجموعه «همسایه ها» تا بتوانم در این برنامه نکاتی که غالبا از نظر هموطنان ما درباره مهاجران افغانستان دور مانده لحاظ کنم.
وی افزود: سعی کردم در این مستند علاوه بر حضور کارشناسان و تحلیلگران با افرادی مصاحبه کنم که تجربه مهاجرت داشته و الان هم در زمره افراد فعال در عرصه فرهنگ و اجتماع هستند. غالبا نگاه مردم ما به مهاجران افغانستانی خیلی درست و مثبت نیست. از نظر هموطنان ما این مهاجران، انسان هایی غیر قابل اعتماد هستند که معمولا در مشاغل رده پایین فعالیت دارند در صورتیکه همیشه اینطور نیست و اتفاقا غالب سوژههای ما افرادی فرهیخته و صاحب نظر بودند که از نظر من ضروری است مردم ما با این افراد بیشتر آشنا شوند.
این کارگردان با اشاره به اینکه بعد از پخش «همسایه ها» از شبکه افق با بازخوردهای جالبی روبرو شده است، بیان کرد: بیش از ۹۵ درصد با رویکرد مثبت و کمتر از ۵ درصد نسبت به این برنامه نگاهی منفی داشتند. پیام نگاه های مثبت بیشتر به خاطر شناخت تازه ای بود که بینندگان بعد از پخش این برنامه به آن دست یافته بودند اما پیام های منفی متاسفانه خیلی منطقی نبود و متن ها نشان می داد این مقابله و خشمی که علیه مهاجران وجود دارد نتیجه اطلاعات بسیار کم و نادرست مردم از مهاجران افغانستانی است.
اسلامی تاکید کرد: پیام های منفی برای من بیشتر ایجاد انگیزه کرد که تولید برنامه هایی از این جنس را ادامه دهم. در حال حاضر کشور ما پذیرای ۴ میلیون نفر افغانستانی است اما به خاطر عملکرد ضعیف رسانه، مردم شناخت درستی از این افراد ندارند در صورتی که اشتراکات فرهنگی زیادی بین ما وجود دارد. رسانهها معمولا آنها را در مشاغل خاص و سطح پایین نشان می دهند و این مساله متاسفانه باور عمومی غلط را تشدید می کند. شاید در ذهن خیلی از ما نگنجد که افغانستانی ها هم می توانند در هر عرصه ای به موفقیت دست پیدا کنند و برای جامعه خود الگو قرار گیرند.
وی در پایان عنوان کرد: خوشبختانه در این بین هنرمندانی هستند که با رفتار درست و انساندوستانه حق همسایگی را به جا آوردهاند. ارائه تصویری از هدیه تهرانی که به یک کودک بیمار افغانستانی کمک کرد تا با کمک مردم هزینه درمان را تامین کند دید مخاطبان زیادی را تغییر داد. من در دانشگاه دوستان افغانستانی داشتم که در رشته سینما تحصیل می کردند که با دیدن آنها تصمیم گرفتم برای تولید مستند بعدیام هم از یک مهاجر افغانستان که خود طی این سال ها با تجربه های فراوانی روبرو بوده دعوت کنم تا کارگردان برنامه شود و هنوز دنبال این فرد میگردم. احساس کردم اگر چنین فردی را پیدا کنم فیلم تاثیرگذارتر از این خواهد بود چراکه او درونی تر و با جزییات بیشتری می تواند به ذکر مسایل و مصایب هموطنانش بپردازد.