شاهرود- رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود از ۱۰ برابر شدن مجازات جرائم ‌زیست‌محیطی خبر داد و گفت: جزای نقدی شکار غیرمجاز از ابتدای شهریورماه جاری رشد چشم‌گیری داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، امامعلی فیروز پور بندپی، ظهر سه‌شنبه و در خلال بازدید اصحاب رسانه از منطقه حفاظت‌شده و شکارممنوع خوش ییلاق در شهرستان شاهرود، ضمن بیان اینکه جرائم سنگین و مجازات بدون مماشات محیط‌زیستی ازاین‌پس قدرت بازدارنده مناسبی خواهند داشت، افزود: هم‌اکنون جریمه نقدی شکار یک قلاده یوز از ۱۰میلیون تومان در سال‌های اخیر به ۱۰۰میلیون تومان علاوه بر حبس سنگین افزایش‌یافته است که این میزان قطعاً می‌تواند تأثیرات بازدارنده خود را داشته باشد.  

وی افزود: این افزایش درباره سایر موجودات شامل گورخر آسیایی، خرس سیاه و قهوه‌ای به میزان ۶۰ میلیون تومان و حبس، پلنگ ۸۰ میلیون تومان، قوچ و میش و کل و بز، آهو ۱۰میلیون تومان، مارال و شوکا ۳۵ میلیون تومان، کارکال و گربه وحشی ۱۰ میلیون تومان عنوان‌شده است که همگی نسبت به سال گذشته رشدی ۱۰برابری را به همراه داشته‌اند.

صید شاهین ۶۰ میلیون تومان جریمه دارد

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین درباره تشدید مجازات در مورد صید، زنده گیری و یا شکار پرندگان نیز، گفت: در قانون جدید صید شاهین، بالایان، لاچین و طرلان ۶۰ میلیون تومان جزای نقدی در کنار حبس را به همراه دارد که این مهم درباره شاهین دودی، شاهین بلوچی، شاهین سر حنایی و درنای سیبری ۵۰میلیون تومان در نظر گرفته‌شده است.

فیروز پور درباره جرائم مربوط به خزندگان نیز توضیح داد: در شرایط کنونی شکار و یا صید تمساح ایرانی ۲۰میلیون تومان جریمه نقدی در بردارد که این میزان سابقاً کمتر از یک‌میلیون تومان بود، همچنین لاک‌پشت پشت سرخ و چرمی شش میلیون تومان و برای انواع مار و سوسمار ۵۰۰ هزارتا سه میلیون تومان در نظر گرفته‌شده است.

وی افزود: درباره آبزیان نیز تشدید جرائم به نحو محسوسی از صید غیرمجاز کاسته است به‌طوری‌که امروز صید یک ماهی آزاد ۷.۵میلیون تومان جریمه در بردارد.

تشکیل ۶۷ پرونده تخلف محیط‌زیستی در شاهرود

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین از تشکیل ۶۷ پرونده تخلف سید در این اداره ظرف یک سال اخیر خبر داد و گفت: این میزان پرونده علاوه بر شکار غیرمجاز شامل صید، جابجایی و قاچاق، بوته کنی و درخت زنی، تخریب محیط‌زیست و ... است که ۲۳ پرونده به نفع محیط‌زیست مختومه و سه پرونده به تبرئه متهم مختومه اعلام‌شده و مابقی پرونده‌ها در دستگاه قضا در حال پیگیری است.

فیروز پور بابیان اینکه تعداد پرونده‌های مذکور ۷۵میلیون تومان به محیط‌زیست ضرر وارد ساخته‌اند، بیان داشت: از این میزان، ۴۵میلیون تومان از طریق واریز جرائم تخلفات دوباره به محیط‌زیست بازگشته و مابقی نیز در حال پیگیری است که امیدواریم بتوانیم در آینده نه‌چندان دور میزان بیشتری از خسارات محیط‌زیست را جبران کنیم.

وی ادامه داد: برای تشکیل ۶۷پرونده تخلف موجود در اداره محیط‌زیست شهرستان شاهرود درمجموع ۱۹۸محیط‌بان همکاری داشته‌اند که درمجموع۳۲سلاح شامل ۲۶سلاح مجوز دار و شش سلاح بدون مجوز از متخلفان ضبط و تحویل مراجع قضایی شده است.

اختصاص ۷۰میلیون تومان اعتبار برای تأمین آب و غذای حیاط وحش شاهرود

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین از اجرای مناسب طرح آب و علوفه رسانی به پستانداران مناطق حفاظت‌شده شهرستان شاهرود خبر داد و گفت: طی سال جاری ۷۰میلیون تومان اعتبار ویژه آب‌رسانی و تهیه علوفه گونه‌های جانوری ازجمله آهو، کل و بز و قوچ و میش هزینه شده است که خوشبختانه نتایج خوبی را نیز در برداشته است.

فیروز پور درباره طرح آب‌رسانی به منطقه حفاظت‌شده خوش ییلاق ویژه تغذیه گونه‌های زیستی و پستانداران منطقه، توضیح داد: اداره محیط‌زیست شهرستان ۳۵کیلومتر لوله‌گذاری ویژه انتقال آب، دیوارچینی مخازن، ساخت آبشخور و تهیه تانکر۱۲هزار لیتری آب را در دستور کار خود قرار دارد که این اقدام نیاز علوفه‌ای و آب شرب دام‌های موجود در منطقه را مرتفع کرده است.

وی افزود: دراین‌بین محیط‌بانان شهرستان شاهرود به دلیل نبود کامیون و وسیله نقلیه مناسب به‌وسیله تانکر و با تراکتور فرسوده اقدام به آب‌رسانی به لوله‌های طرح انتقال آب می‌کنند که این امر بسیار دشوار و همچنین ستودنی است چراکه مأموران ما در گرمای شدید رنج حرکت در مسیر کوهستانی منطقه را با تراکتور به جان می‌خرند.

شرایط برای عدم مهاجرت گونه‌های نادر حیات‌وحش فراهم‌شده است

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود مهاجرت را یکی از دلایل کاهش پستانداران موجود در منطقه دانست و گفت: با اقدامات اداره محیط‌زیست درباره خریداری علوفه و انتقال آب و تأمین خوراک قطعاً می‌توانیم شاهد عدم کوچ گونه‌های زیستی به استان‌های شمالی باشیم.

فیروز پور خاطرنشان کرد: تاکنون نیز مهاجرت‌های دامی در مناطق خوشش ییلاق و توران به دلیل یافتن شرایط بهتر زندگی و آذوقه توسط دام‌ها بوده است که برای مثال دیده شدن یوز آسیایی در استان خراسان شمالی را می‌توان شاهدی بر این مدعا دانست.

وی ادامه داد: آماده‌سازی بستر برای ماندگاری گونه‌های زیستی با شرایط اقلیمی خاص منطقه، گرم شدن کره زمین، خشک‌سالی پیاپی شهرستان شاهرود و همچنین عدم وجود بارش‌های متناوب دشوار شده است اما اداره محیط‌زیست شهرستان تمامی تلاش خود را در این زمینه انجام می‌دهد که تخصیص بیش از ۷۰میلیون تومان اعتبار درحالی‌که سنوات گذشته اصلاً اعتباری برای تهیه آذوقه دام‌ها، آب‌رسانی، آهک پاشی و... وجود نداشت یکی از شاخص‌ترین اقدامات است.

ارتباط با سمن‌های محیط زیستی مناسب است

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر در رابطه با نحوه تعامل این نهاد با سمن‌های محیط‌زیستی، گفت: در یک سال اخیر بیش از ۱۰نشست با حضور جمعیت‌های فعال محیط‌زیستی در استان سمنان انجام‌شده که امضای صورت‌جلسه‌های این نشست‌ها توسط نمایندگان سمن‌ها گواه این مدعا است.

فیروز پور خاطرنشان کرد: لذا مطرح ساختن ادعای نادیده گرفتن سمن‌های محیط‌زیستی توسط اداره محیط‌زیست شهرستان شاهرود نادرست است.

وی افزود: بااین‌وجود رویه اداره محیط‌زیست تعامل با همه سمن‌هاست و می‌توان گفت هر جمعیتی که در مراسم و آئین‌ها اصطلاحاً پای‌کار بوده است می‌تواند درباره تعاملات مجموعه اداره محیط‌زیست شهادت بدهد که نمونه‌های این تعامل در همایش‌ها و برنامه‌هایی مانند روز هوای پاک، همایش یوز، روز محیط‌زیست، تعامل با مدارس ویژه آموزش مروجان و معلمان توسط سمن‌ها، کارخانه‌های آلاینده، همایش ابر، همایش توسعه و ... مشاهده شد.

محیط‌بانان خواستار رفع مشکلات معیشتی خود

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار مهر، درباره مشکلات معیشتی و پرداخت‌های محیط‌بانان این نهاد، گفت: طرح بازگشت به سیستم درجات شبه‌نظامی ویژه محیط‌بانان اداره حفاظت از محیط‌زیست در دست بررسی است اما تاکنون تصویب نشده است.

فیروز پور اجرای این طرح را به سود مجموعه محیط‌زیست دانست و بیان داشت: قطعاً پرداخت‌ها با توجه به درجه شبه‌نظامی و امتیازات شغلی می‌تواند افزایش نسبی دریافت‌ها و بهبود شرایط برای محیط‌بانان را به دنبال داشته باشد.

وی افزود: متأسفانه محیط‌بانان در مقابل وظیفه خطیری که دارند، حقوق مکفی و مزایای قابل‌توجهی دریافت نمی‌کنند که این امر مشکلات زیادی را برای آن‌ها به دنبال داشته و پس از سال‌ها زحمت به‌تازگی، کارشناسان حوزه پروژه یوز از برخی خدمات مانند بیمه، استفاده از بیمارستان پارس تهران، بیمه دانا و... شده‌اند که این مهم نیز تاکنون وجود نداشت.

برگزاری دوره آموزشی زیست محیطی ویژه معلمان و دانش آموزان

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود درباره عملکرد یک‌ساله اخیر این سازمان نیز توضیح داد: توزیع بسته‌های آموزشی و فرهنگی ویژه مسافران از ۱۳فروردین روز زمین پاک، روزهوای پاک و مناسبت‌های مختلف، دیدار از خانواده‌های شهدا و ایثارگران عرصه حفاظت از محیط‌زیست، همایش‌های دانش‌آموزی ویژه محیط‌زیست مانند زمین پاک، همایش جنگل ابر در دو نوبت طی یک سال گوشه‌ای از اقدامات این نهاد در سال اخیر بوده است.

فیروز پور با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزشی در اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود، گفت: دوره ضابطان دادگستری ویژه محیط‌بانان در دو مقطع، دوره آموزشی ویژه معلمان و مروجان در جریان سال تحصیلی و دوره آموزشی حفاظت از محیط‌زیست با همکاری سمن‌ها در مدارس ازجمله برنامه‌های آموزشی این اداره در یک سال اخیر بوده است.

وی ادامه داد: از طرح‌های اجراشده در مجموعه حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود می‌توان به پاک‌سازی نمادین جاده شاهرود-میامی تا فرودگاه این شهر، طرح طلوع بی‌نشان ویژه معتادان بهبودیافته و پاک‌سازی محوطه مقبره شیخ ابوالحسن خرقانی و همایش پاک‌سازی پارک بلوار با کمک سمن‌ها و دانش آموزان اشاره کرد.

آلایندگی کارخانه‌های شاهرود کنترل شده است

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین با اشاره به تلاش در راستای رفع آلایندگی‌های کارخانه‌های و واحدهای صنعتی در شهرستان، گفت: هم‌اکنون برای نخستین بار در استان صنعتی که بالقوه آلاینده محیط‌زیست است در شهرستان صنعت سبز شناخته می‌شود که این مهم درمجموع کارخانه سیمان تحقق‌یافته است.

فیروز پور همچنین با اشاره به اخذ استانداردهای «اچ اس سی» ویژه واحدهای صنعتی، بیان داشت: واحدهای صنعتی مانند سیمان شاهرود، سیم و کابل مغان و زرین ذرت که بالای ۲۰کارگر درمجموع خوددارند، می‌بایست از یک رابط محیط‌زیستی استفاده کنند که این مهم در کنار نصب تجهیزات آنلاین ویژه بررسی شرایط و فیلترها ازجمله اقدامات ویژه مقابله با صنایع آلاینده بوده است.

وی ادامه داد: برگزاری حداقل۱۰نشست با فعالان محیط‌زیستی و سمن‌ها، اهداء خون به‌صورت دسته‌جمعی، همایش پیاده‌روی با حضور نیروهای ارتش، پیاده‌روی روز هوای پاک، اعطای ۲۰۰کارت ویژه همیار محیط‌زیست، بازدید ۱۰هزار نفر از موزه حیات طبیعی شهرستان واقع در اداره محیط‌زیست، همایش دهیاران و آموزش‌های محلی در بیارجمند، میامی و ... نیز در زمره اقدامات این اداره طی یک سال اخیر قرار دارد.

محیط‌های حفاظت‌شده شاهرود برای شکارچیان ناامن است

رئیس اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان شاهرود همچنین بابیان اینکه پنج گشت پایش منطقه حفاظت‌شده در همه ساعات شبانه‌روز توسط یگان‌های موتوری و پیاده حفاظت از محیط‌زیست انجام می‌شود، گفت: همکاری ضابطان محیط‌زیست و نیروی انتظامی به‌واقع در بهترین شرایط خود قرار دارد.

فیروز پور خاطرنشان کرد: در برخورد با متخلفان در طول یک سال اخیر، ۱۹۸محیط‌بان روز از مجموعه اداره حفاظت از محیط‌زیست و ۱۲۸ امور روز از مجموعه نیروی انتظامی شهرستان حضور داشتند که این نشان از همکاری بسیار خوب ناجا با محیط‌زیست دارد.

وی در خاتمه افزود: همکاری مجموعه دادگستری شهرستان شاهرود و همچنین دادگستری شهرستان میامی در رابطه با پیگیری پرونده‌های تخلفات محیط‌زیستی ستودنی است چراکه امروز قاطعانه می‌توان گفت محیط‌های حفاظت‌شده در این دو شهرستان شامل تپال، خوش ییلاق و ... در هیچ ساعتی از شبانه‌روز برای شکارچیان غیرمجاز امن نیست لذا همشهریان عزیز می‌توانند هرگونه تخلف خود را با شماره تماس۰۲۳-۳۲۲۲۲۰۶۷ و ۳۲۲۲۲۱۶۷ در میان بگذارند.

خبرنگار محمد حسین عابدی

عکاس منصوره قلیچی