با واگذاری بخش‌های باقیمانده طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به دو شرکت ایرانی توسط شرکت ملی نفت ایران، عملا حضور و یا مشارکت احتمالی توتال فرانسه در توسعه این میدان مشترک گازی منتفی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با توافق هسته ای ایران و غرب، اخباری مبنی بر واگذاری تنها فاز باقیمانده پارس جنوبی به شرکت توتال فرانسه به گوش می رسید.

بر این اساس با لغو قرارداد شرکت ملی نفت ایران و پتروپارس به منظور توسعه فاز ۱۱ این میدان مشترک گازی در ماه‌های نخست آغاز به کار دولت تدبیر و امید، احتمال واگذاری این مگا پروژه گازی به شرکت فرانسوی توتال بیش از گذشته قوت گرفت.

همزمان با اظهار نظرهای مختلف مسئولان شرکت ملی نفت ایران درباره واگذاری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به شرکت‌های داخلی و یا خارجی، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه مرداد ماه سال جاری در سفری به تهران با بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در ساختمان اصلی وزارت نفت دیدار و گفتگو کرد.

در پایان این مذاکرات، فابیوس با تعریف و تمجدید از عملکرد توتال فرانسه در صنعت نفت ایران، گفت: توتال بیش از ٢٠ سال در توسعه پروژه های نفتی ایران حضور داشته و با توجه به ابراز تمایل فرانسوی‌ها، قرار است باب جدیدی برای توسعه فعالیت این شرکت در توسعه میدان‌های نفتی گشوده شود.

در همین حال، بیژن زنگنه وزیر نفت ایران هم در حاشیه مذاکرات خود با وزیر امور خارجه فرانسه، تاکید کرد: فصل جدیدی از همکاری ایران با شرکت توتال فرانسه برای توسعه میدان‌های نفتی ایران آغاز خواهد شد.

با گذشت حدود یک ماه از انجام این مذاکرات، شرکت ملی نفت ایران امروز به طور رسمی از واگذاری بخش‌های باقیمانده طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به دو شرکت ایرانی به جای توتال فرانسه و هر شرکت خارجی دیگر خبر داده است.

علی اکبر شعبانپور مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس امروز با بیان اینکه مذاکره برای سپردن حفاری فاز ١١ پارس جنوبی به پتروپارس و یک شرکت ایرانی دیگر به مراحل پایانی رسیده است، گفت: این فاز به اندازه ٢ فاز متعارف است که هر فاز متعارف شامل ١١ حلقه چاه است که براساس مذاکرات که هم اکنون مراحل آخر را طی می کند، بخش حفاری هر فاز به شرکت‌های ایرانی سپرده می شود.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس پیشتر هم تاکید کرده بود: فاز ١١B طرح توسعه فاز ١١ پارس جنوبی به لحاظ فنی و مشخصات کاری مشابه فاز A این طرح است و گاز تولیدی سکوی آن به تاسیسات پالایشگاهی فاز ١٢ پارس جنوبی ارسال می شود.

شعبانپور، هدف از ارسال گاز فاز ١١ پارس جنوبی به فازهای ٦ تا ٨ و ١٢ پارس جنوبی را استفاده از ظرفیت های خالی پالایشگاهی در این فازها و تسریع در دستیابی به تولید مورد انتظار در این بخش از میدان عنوان کرده بود.

با واگذاری فاز ۱۱ پارس جنوبی به دو شرکت ایرانی و توسعه همزمان ۱۵ فاز دیگر پارس جنوبی توسط شرکت‌های ایرانی، عملا دیگر پروژه ای برای واگذاری به شرکت‌های خارجی از جمله پارس جنوبی در این میدان مشترک گازی باقی نمانده است.

تاریخچه مذاکرات توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی

به گزارش مهر، برنامه ایران برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی ۱۵ ساله شده است به طوری‌که در سال ۲۰۰۰ میلادی شرکت ملی نفت ایران و توتال فرانسه برای توسعه بخش بالادستی فاز ۱۱ پارس جنوبی و ساخت یک کارخانه ۱۰ میلیون تنی تولید LNG به توافق رسیدند و در نهایت در سال ۱۳۷۹ تفاهم نامه‌ای بین دو طرف امضا شد.

در حدفاصل سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ توتال فرانسه به دلیل افزایش قیمت‌های جهانی فولاد و بالارفتن هزینه اجرای این پروژه مشترک گازی، دست به وقت کشی زد و یکسری مذاکرات دنباله دار در تهران و اروپا بین دو طرف آغاز شد و در نهایت شرکت ملی نفت ایران با پیشنهاد حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلاری فرانسوی‌ها مخالفت و در نهایت پای توتال از پارس جنوبی بریده شد.

خرداد ماه ۱۳۸۸ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران قراردادی حدود ۵ میلیارد دلاری به منظور توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را با شرکت CNPC چین امضا کرد و با خروج توتال فرانسه، این بار نوبت چینی‌ها رسید تا وقت کشی‌ها را در این پروژه مشترک گازی اغاز کنند.

در حدفاصل سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱ و در مدت بیش از سه سال چینی‌ها هیچ کار جدی در پارس جنوبی دنبال نکردند و وزارت نفت در مواجهه با انتقاد رسانه‌ها صرفا به دادن اولتیماتوم به شرکت CNPC چین اکتفا کرد و در نهایت چینی‌ها پائیز سال گذشته آب پاکی را روی دستان وزارت نفت ریختند و عطای ماندن در فاز ۱۱ پارس جنوبی را به لقایش سپردند.

با خروج توافقی چین از فاز ۱۱ پارس جنوبی، شرکت ملی نفت مذاکراتی را با پیمانکاران مختلف کشور برای توسعه و تعیین تکلیف قرارداد این مگا پروژه مشترک گازی آغاز کرد به طوری‌که زمستان سال گذشته سعید حافظی مدیرعامل وقت شرکت پترو ایران در گفتگو با مهر با اشاره به حضور این مجموعه در مناقصه محدود حفاری چاه‌های توصیفی فاز ۱۱ پارس جنوبی، گفته بود: بر این اساس، پیشنهاد فنی و مالی ۱۲ حلقه چاه به شرکت نفت و گاز پارس ارائه شده است.

در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت تهران، تفاهم نامه‌ای بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم تاسیسات دریایی و پتروایران برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا و مقرر شد مطالعات مهندسی و فنی توسعه این فاز توسط پترو ایران تکمیل شود.

در نهایت شرکت ملی نفت ایران در سناریویی جدید قصد دارد قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را از شرکت پتروایران باز پس گرفته و به پتروپارس واگذار کرد.

البته این پایان ماجرا نبود و در ادامه فراز و فرودهای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، قرارداد پتروپارس با شرکت ملی نفت ایران هم فسخ شد تا امروز قرارداد توسعه این فاز مشترک گازی به صورت مجزا به دو شرکت پتروپارس و مپنا در دو بخش A و B واگذار شود.