سعيد رجبي فروتن، كارشناس فرهنگي و مدير كل همكاريهاي سمعي و بصري معاونت سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در گفتگو با خبرنگار سينمايي "مهر"، در خصوص ارزيابي خود از جشنواره بينالمللي فيلم فجر امسال و شرايط فيلمهايي كه امسال در جشنواره حضور يافتهاند و به نوعي نگاهي مديران سينمايي جديد را تبيين ميكنند، گفت: "به دليل تغيير و چرخشي كه در مديريت سينمايي كشور به وجود آمده، در عمل سمت و سوي سينماي ايران در جشنواره امسال همان سياستهاي كلي مديران سينمايي قبلي است. چون فيلمهايي كه در جشنواره به نمايش درآمدند، در گذشته توليد شدهاند و حاصل سياستهاي مديران سينمايي جديد نيستند. سياستهاي سينمايي جديد وزارت ارشاد را بايد در توليداتي جستجو كرد كه سال آينده در جشنواره فيلم فجر حضور مييابند."
وي در خصوص اينكه به نظر ميرسد فيلمهاي ايراني جشنواره فيلم فجر در ژانرهاي مشخص و محدودي ساخته شدهاند كه بيشتر آنها اجتماعي با رويكرد مسايل خانواده است، خاطرنشان ساخت: "به عقيده من قضاوت در مورد ژانرها را نبايد فقط معطوف به جشنواره فيلم فجر كرد و بايد نگاه گسترده تري داشت. سينماگران همواره با جامعه خود در ارتباط هستند و با توجه به تغييرات گسترده اجتماعي و سياسي كه در كشور ما به وجود آمده است، اين رويكرد سينماگران كشورمان نيز طبيعي به نظر مي رسد. از سوي ديگر، توجه سينماگران به يك ژانر مختلف غير از آنچه اشاره شد از ريشههاي ديگري نيز برخوردار است كه ميتواند مورد توجه كارشناسان و صاحبنظران قرار بگيرد. مساله توجه به ژانر و تنوع ساخت گونههاي مختلف سينمايي و افزايش توجه سينماگران به ديگر ژانرها در شوراي نظارت و ارزشيابي ميتواند مورد دقت نظر قرار بگيرد. به اين ترتيب كه دقت بيشتري در خصوص فيلم هايي كه مجوز ساخت مي گيرند بايد از سوي متوليان امر صورت بگيرد. به اين ترتيب سياستگذاران سينمايي مي توانند فيلم هاي ايراني را از طيف وسيع تر گونه هاي سينمايي بهره مند سازند."
اين مدير فرهنگي درباره اينكه در فيلم هاي سينمايي جشنواره فيلم فجر امسال توجه زيادي از سوي سينماگران نسبت به مسايل و مشكلات خانواده ها و ناهنجاري هاي خانوادگي صورت گرفته بود، توضيح داد: "توجه به مسايل خانواده ها با توجه به فضاي عمومي حاكم بر روابط خانوادگي جامعه ايراني به خودي خود نكته منفي به حساب نمي آيد. آنچه در اين زمينه مطرح است توجه سينماگران در گرفتن مشاوره از كارشناسان عرصه روانشناسي و خانواده و صاحبنظران عرصه تعليم و تربيت است تا درصدد بيان چالش هاي موجود در جامعه به شكلي علمي وهدفمند تلاش كنند. بخشي از اشتياق سينماگران در توجه به اين نوع مسايل حاصل حضور آنها در جامعه و در كنار ساير اقشار اجتماع است، در اين ميان آنچه اهميت دارد نگاه واقع بينانه و توجه به نگاه عمومي مخاطب است."
رجبي فروتن در مورد اينكه امسال تعداد فيلم هاي شركت كننده در ژانر دفاع مقدس در جشنواره امسال بسيار اندك بود، در اين شرايط وظيفه متوليان توليد اين گونه فيلم ها چگونه است، توضيح داد: "در جشنواره امسال تعداد فيلم هاي عرصه دفاع مقدس به زحمت به تعداد انگشتان يك دست مي رسيد. در اين زمينه فعاليت دست اندركاران توليد اين ژانر به اندازه اي نبوده است كه بتواند ابعاد وسيع توليد فيلم دفاع مقدس را دربر بگيرد. گاه توليد يك اثر شاخص دفاع مقدس ماهها با مشكل و كندي جمع آوري امكانات و ابزار توليد مواجه مي شود. رشد آثار اين عرصه نيازمند همدلي و همكاري تمامي نهادهاي دست اندركار توليد است تا به اين وسيله فعاليت سينماگران عرصه دفاع مقدس افزايش بيشتري پيدا كند."
وي در مورد حضور خوب و قابل توجه فيلم هاي اول و دوم كه نخستين گام هاي سازندگان آن را نشان مي داد، اعلام كرد: "بيشتر آثاري كه در بخش مسابقه اول و دوم جشنواره فيلم فجر حضور داشتند از كيفيت نسبي خوبي بهره مي بردند. اين ويژگي به دليل پشتوانه خوبي است كه از سينماگران جوان طي سال هاي اخير در عرصه سينما به وجود آمده است و از سوي ديگر جانشين هاي مناسبي براي پيشكسوتان سينمايي هستند. در جشنواره هوشمندي و توانايي كارگردان هاي جوان در ساخت فيلم هم در زمينه سوژه يابي و هم ساختار به خوبي مشهود بود كه اين مساله را بايد در فعاليت مديران و مسئولان حمايت كننده از سينماي جوان كشور جستجو كرد."
مدير كل همكاري هاي سمعي و بصري معاونت سينمايي وزارت ارشاد در پاسخ به اينكه حضور سينماي معناگرا در جشنواره فيلم فجر امسال تا چه اندازه بر توليدات سينمايي تاثيرگذار بوده است، يادآور شد: "مطرح شدن سينماي معناگرا و توجه متوليان سينمايي به اين گونه آثار از مدت زمان طولاني برخوردار نيست. بنابراين اين عرصه به صورت آزمون و خطا پيش مي رود و زمان لازم است تا عرصه توليد فيلم هاي معناگرا به نظريه و فرضيه پردازي لازم در سبك و شيوه توليد دست پيدا كند. در حال حاضر در مورد تمامي مولفه هاي اين نوع سينما توافق نظر لازم ميان سينماگران و متوليان وجود ندارد. از سوي ديگر، ارتباط سينماي ماورا و معناگرا كه در خارج از كشور هم مطرح است، تناقض هايي در خصوص تعاريف علمي با سينماي معناگراي ايران وجود دارد. اما آنچه مسلم است اينكه سينماي معناگرا به آثاري گفته مي شود كه مضمون آنها برگرفته از باورها و اعتقادات بومي و ملي مردم كشورمان باشد كه امسال تعدادي اثر از اين نوع در جشنواره فيلم فجر حضور داشت."
وي در مورد ويژگي هاي سينماي ملي ايران و نگاه مديران سينمايي كشور نسبت به اين موضوع گفت: "مديران سينمايي نسبت به مفهوم سينماي ملي و دستيابي به اين مساله اهتمام خاصي دارند. سينماي ملي از تعاريف مختلفي برخوردار است اما به اجمال مي توانم بگويم سينمايي ملي است كه نسبت به باورهاي ديني و بومي عميق جامعه از يك سو و شرايط و ويژگي هاي روز جامعه از سوي ديگر احاطه داشته باشد. البته چشم انداز سينماي ملي در كشور ما بسيار روشن است و با توجه به بيانات و فرمايشات حضرت امام (ره) و رهنمودهاي مقام معظم رهبري راه و خصوصيات اصلي اين نوع سينما مشخص است و از بعد معرفتي سينماي ملي جايگاه و شرايط مشخصي دارد. اما براي اعتلاي اين سينما و بروز خلاقيت ها و انديشه هاي سينماگران ايراني از سوي مديران سينمايي اهتمام وجود دارد تا آثاري ارايه شوند كه ريشه در باورهاي عميق مردم ايران دارد."