خبرگزاری مهر – گروه استانها: گردشگری خوراك، یكی از انواع گردشگری است كه در فارس مغفول مانده و تاكنون خوراکهای بومی و محلی استان بهصورت كاملاً اصولی معرفی نشده و حتی در منوی غذایی گردشگران در معتبرترین رستورانها یا هتلها و مراكز اقامتی استان هم دیده نمیشود.
تنوع غذایی در فارس قدمت تاریخی دارد بهطوریکه در اكثر سفرنامههای گردشگران فارس كه در دوره زندیه و قاجار به شیراز سفر کردهاند در خصوص تنوع غذایی و خوراكیهای مردم فارس بهخصوص ترشی و مربای این سرزمین یادشده است.
سرزمینی كه تنوع غذاییاش در تمامی فصول بهخصوص مناسبتهای مذهبی و جشن و اعیاد دیده میشود.
گردشگری خوراك یكی از انواع گردشگری است كه در سراسر جهان طرفداران بسیاری دارد اما این نوع گردشگری هنوز در كشورمان و بهتبع آن در فارس رونق ندارد و این در حالی است كه فارس با تنوع غذایی میتواند رتبه نخست این نوع از گردشگری را از آن خود كند.
اما آنچه این روزها میبینیم تبلیغات غذاهای دیگر شهرها و معرفی آنها در ابعاد ملی و جهانی است، بهطور مثال بریونی اصفهان یا بناب تبریز و حتی فالوده كرمان ازجمله خوراکهایی هستند كه هر گردشگری كه به ایران سفر میکند آنها را در منوی غذایش قرار میدهد.
كارشناس و فعال حوزه گردشگری در فارس پیرامون این موضوع به خبرنگار مهر گفت: هنوز تبلیغات مؤثری در خصوص خوراكهای شیراز و حتی فارس صورت نمیگیرد.
امیرحسین حكمت نیا بابیان اینکه چرا غذاهای اصیل شیرازی مانند «دوپیازه آلو» یا «آب پیازك» و حتی «یخنی» به گردشگران معرفی نمیشود، افزود: رستورانهایی كه در شیراز به سرو غذاهای سنتی و اصیل شیرازی بپردازند انگشتشمارند.
وی ادامه داد: فارسیها بهخصوص مردم شیراز در مناسبتهای خاص از خوراکها و چاشنیهای ویژهای استفاده میکردند، بهطور مثال پخت آش در اربعین یا طبخ «قنبر پلو» یا کلهپاچه در شبهای ماه رمضان و حتی نانهای سنتی كه در شهرستانهای لار، داراب یا نیریز از این دست به شمار میروند.
خوراکهای تبریز و اصفهان به برند گردشگری تبدیل شده اند اما کلمپلو شیرازی و حتی كباب ماستی یا مسقطی لار و گراش را كمتر گردشگری میشناسد حكمت نیا بیان کرد: در اكثر شهرهای ایران مانند اصفهان و یا تبریز بندسازی صورت نگرفته اما برخی از غذاها و خوراکهای این شهرها به برند گردشگری تبدیلشدهاند بهطوریکه میتوان به غذاهایی چون بناب در تبریز و یا بریانی در اصفهان اشاره كرد كه بسیار شهرت یافتهاند اما در مقایسه با آن کلمپلو شیرازی و حتی كباب ماستی و یا مسقطی لار و گراش را كمتر گردشگری میشناسند.
وی با اشاره به خوراکهایی كه در ماه مبارك رمضان در استان رواج بیشتری دارد و طبخ میشود، گفت: مردم فارس بعد از افطار به دیدوبازدید میروند و در این محافل به قرآنخوانی میپردازند و در این فاصله خوراکهای پركالری میخورند كه این رسم به «ماه رمضونی» معروف است و صرف غذاها و خوراكها را نیز «شب چره» میگویند.
این شیراز شناس افزود: مردم جهرم در شب دهم رمضان عدسپلو و در شب هفدهم کلهپاچه و در شب نوزدهم نان خُنگ و گل آویشن میخورند یا با آش روزهشان را باز میکردند.
به گفته وی مردم شیراز در ماه مبارك رمضان از ترحلوا، نان چاهی،کشمشپلو و قنبر پلو استفاده میکردند و در استهبان نیز غذایی به نام «چنگال لوره» داشته و مردم كازرون نیز از انواع نانهای خانگی مثل «تنك مشتك» و «گرده شل شلك» استفاده میکردند.
این مدرس دانشگاه اظهار داشت: متأسفانه گردشگری غذا در فارس مغفول مانده هرچند كه این نوع گردشگری در استان میتواند رونق بیشتری داشته باشد چراکه تنوع و تعدد غذایی در این استان بهخصوص در شهرستانهای جنوبی بسیار زیاد است.
معاون گردشگری استان فارس نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: گردشگری غذا یکی از موضوعاتی است که باید موردتوجه قرار گیرد.
موید محسن نژاد بیان کرد: در این راستا تهیه و تدوین تقویم گردشگری در سطح استان بهصورت ویژه در دستور کار است به همین منظور به موضوع گردشگری خوراک نیز توجه ویژهای خواهد شد.
وی ادامه داد: گردشگری خوراک نیز یکی از جاذبههایی است که باید موردتوجه قرار گیرد به همین منظور جشنواره خوراکهای سنتی در تقویم گردشگری فارس گنجانده خواهد شد.
معاون گردشگری فارس تأکید کرد: پس از برگزاری این جشنواره بهصورت محلی و استانی بهطور حتم ثبت آن در تقویم ملی پیگیری خواهد شد تا استان فارس در این حوزه به آنچه شایسته آن است دست یابد.
به گزارش مهر، به هر حال امروز استانهای مختلف کشور از فرصت غذاهای محلی خود برای جذب بیشتر گردشگر استفاده می کنند و فارس نیز با توجه به سابقه تاریخی در تهیه غذاهای سنتی، در حوزه جذب گردشگر خوراک باید برنامه ریزیهای بهتری داشته باشد.