اصفهان - بنا بر آمار اداره بهزیستی استان اصفهان ۱۰۰ سالمند بدون هویت در این استان شناسایی شده‌ که رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران دلیل آوارگی سالمندان را خودباختگی فرهنگی خانواده‌ها می‌داند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: «مهربان بانو» نامی است که کسبه میدان جمهوری برای مادربزرگی که چند ماهی است صبح به صبح به آنها سر می‌زند گذاشته‌اند.

مادری که وقتی نامش را می‌پرسی با حالتی غمگین نگاهت می‌کند و از تو در خصوص پدر و مادرت می‌پرسد بدون آنکه حتی اسمش را یادش بیاید تا برایت بگوید.

قد خمیده، صورت پر از چین و چروک، روسری مشکی که محکم گره خورده تا مبادا تاری از موهایش پیدا شود مختصات چهره «مهربان بانو» است.

«مهربان بانو» بیشترین زمان خود را در طول شبانه‌روز در میدان جمهوری می‌گذراند و برای تامین غذایی اندک به مغاره‌داران در تمیزکاری مغازه‌هایشان کمک می‌کند هر چند مغازه‌داران کارهای کوچک خود را آن هم بخاطر اصرار زیاد «مهربان بانو» برای انجام کار در قبال گرفتن پاداشی کوچک برای گذران زندگی به او محول می‌کنند.

آقای نادری یکی از مغازه‌داران میدان جمهوری که اغلب صبح‌ها میزبان «مهربان بانو» است، با انتقاد از بد رفتاری برخی فرزندان با والدینشان به خبرنگار مهر می‌گوید: «مهربان بانو» بیش از ۹ ماه است که هر روز صبح میهمان ما است.

وی که معتقد است «مهربان بانو» در روزهای نخستین مراجعه به مغازه‌های اطراف حتی نام خود را نیز بخاطر نداشته است، ادامه می‌دهد: وی هنوز هم نام خود را به خاطر نیاورده و با توجه به خصوصیات خوبی که دارد ما نام وی را «مهربان بانو» گذاشته‌ایم.

این مغازه‌دار که در حال حاضر برای «مهربان‌بانو» در قسمتی از منزل مسکونی‌اش که بدون استفاده نیز بوده است مسکنی فراهم ساخته می‌گوید: مدت‌ها به دنبال خانواده «مهربان بانو» گشتیم و با توجه به اینکه وی فردی غیر بومی و اهل استان‌های همجوار است هنوز موفق به پیدا کردن خانواده‌اش نشده‌ایم ضمن اینکه خودش نیز خاطره‌ای از گذشته‌اش به یاد ندارد.

اما باید توجه داشته باشیم که این روزها امثال «مهربان بانو‌ها» در کشور رو به افزایش است و امروز شرایط به سمتی می‌رود که معضلی بزرگ را در آینده‌ای نه چندان دور ایجاد کند.

۱۰۰ سالمند مجهول‌الهویه در استان اصفهان وجود دارد

در این میان اصغر فیاض، معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان اصفهان که معتقد است ۹.۹ درصد جمعیت استان اصفهان را افراد بالای ۶۰ سال تشکیل می‌دهند، به خبرنگار مهر می‌گوید: این درصد، ۴۲۰ هزار نفر از جمعیت استان اصفهان را شامل می‌شود.

وی از تحت پوشش قرار دادن بیش از ۵ هزار نفر از سالمندان استان اصفهان توسط اداره کل بهزیستی استان اضافه می‌کند: این سالمندان دارای شرایط ویژه هستند و بهزیستی به آنها کمک هزینه درمانی، توانبخشی و ... را ارائه می‌کند.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان اصفهان همچنین به فعالیت ۳۴ مجموعه برای نگهداری شبانه‌روزی سالمندان در استان اصفهان اشاره می‌کند و می‌گوید: این مراکز از ۳۰ تا ۴۰۰ نفر جمعیت ارائه خدمات دارند که مجموعا یک هزار و ۵۰۰ نفر را ساماندهی می‌کنند.

وی هزینه نگهداری هر سالمند را ۷۸۰ هزار تومان اعلام می‌کند و می‌افزاید: بهزیستی به صورت ماهانه ۴۰۰ هزار تومان هزینه می‌کند و مابقی هزینه‌ها را نیز خیران و یا خانواده سالمندان پرداخت می‌کنند.

فیاض در ادامه به افزایش افراد مجهول‌الهویه استان اصفهان و به ویژه در خصوص سالمندان اشاره می‌کند و می‌گوید: در حال حاضر ۶۵۰ مجهول‌الهویه در استان اصفهان وجود دارد که بیش از ۱۰۰ نفر از آنها افراد بالای ۶۰ سال هستند.

وی اضافه می‌کند: افراد مجهول‌الهویه که به بهزیستی ارجاع داده می‌شوند با حکم قضایی وارد این سیستم می‌شوند و بهزیستی موظف است همه هزینه‌های نگهداری این افراد را پرداخت کند.

ضعف قانونی برای حمایت از افراد مجهول‌الهویه در کشور

اما کوروش محمدی، رئیس انجمن آسیب شناسی اجتماعی ایران نیز که معتقد است تمام سالمندان مجهول‌الهویه در واقع افراد رها شده از سوی خانواده‌هایشان هستند، به خبرنگار مهر می‌گوید: اغلب خانواده این افراد به دلیل خسته شدن از رفتار سالمندانی که دچار فراموشی شده‌اند آنها را در اماکن شلوغ کلانشهرها رها می‌کنند.

وی با بیان اینکه بخشی از سالمندان مجهول‌الهویه نیز به دلیل غرق شدن خانواده‌هایشان در مدرنیته و خود باختگی فرهنگی آواره می‌شوند، ادامه می‌دهد: خانواده‌هایی که غرق در مدرنیته می‌شوند اصولا خواستار این هستند از هر آنچه که آنها را یاد گذشته‌شان می‌اندازد رهایی یابند که کهنسالان خانواده نیز بخشی از گذشته آنها هستند و مورد پذیرش تفکرات جدیدشان نیستند.

رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران همچنین از ضعف قانونی برای حمایت از اقشار مختلف در جامعه سخن به میان می‌آورد و می‌افزاید: قانون برای افراد مجهول‌الهویه پوشش حمایتی خاصی ندارد ولی برای افراد معلوم‌الهویه قانون برنامه‌ریزی ویژه دارد که این ضعفی بزرگ در جامعه است.

خبرنگار: مریم یاوری