آناهید آباد رییس کانون برنامه ریزان و دستیاران کارگردان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به امتیازهایی که برای احراز صلاحیت متقاضیان برای دریافت مجوز کارگردانی فیلم اول درنظر گرفته شده است، گفت: دوستان در شورای صدور پروانه ساخت امتیازهایی را برای تایید صلاحیت فرد برای کارگردانی فیلم اول در نظر گرفته اند که از ۱۰۰ امتیازی که بخش های مختلف از جمله ساخت فیلم کوتاه، تحصیلات سینمایی، حضور در جشنواره ها و دیگر فعالیت های هنری دارد، تنها ۱۵ امتیاز برای سابقه دستیاری کارگردانی در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: آیا فردی که سال ها در حوزه سینما به عنوان دستیار کارگردانان نامدار سینمای ایران کار کرده و حضور در پروژه های بزرگ در کارنامه کاریاش وجود دارد، تنها باید ۱۵ امتیاز از این همه تجربه در سینما بدست آورد و ساخت فیلم کوتاه ۵۰ امتیاز داشته باشد؟
وی با اشاره به دیگر امتیازهای در نظر گرفته شده بیان کرد: برای حضور در جشنواره های بین المللی ۱۰ امتیاز در نظر گرفته شده است، این درحالی است که امروز در دنیا آدمی که جشنوارهها را خوب بشناسد به سهولت می تواند یک فیلم را در قالب یک اثر آموزشی و غیرحرفه ای بسازد و آن را به جشنواره ها ارسال کند. سینما یعنی تخصص و حرفه ای گری ولی نوع شرایطی که برای ورود فیلم های اول در نظر گرفته اند نشان می دهد که مبنای چشم انداز سینمای آینده ایران براساس آزمون و خطا چیده شده است.
رییس کانون برنامه ریزان و کارگردانان خانه سینما با اشاره به اینکه محاسبات فعلی در امتیازبندی ها نشان می دهد که آینده سینما چگونه ترسیم می شود، تاکید کرد: بسیاری از دستیاران کارگردان با اینکه سال ها در حوزه سینما فعالیت داشته اند، اما فیلم کوتاه نساخته اند و آن هم به این دلیل است که هرچقدر فرد کار حرفه ای انجام دهد، سینما برای آن جدی تر می شود و کمتر به سمت تولید آثاری که می توان آن را به نوعی آزمون و خطا دانست، می رود.
وی با اشاره به اینکه هرچقدر دانش و تجربه فرد در سینما بیشتر باشد شانس حضور او به عنوان کارگردان کمتر است، توضیح داد: زمانی که مبنای ورود به سینما برای کارگردان فیلم اول تولید فیلم کوتاه و یا حضور در جشنواره های مختلف گذاشته می شود، یعنی مبنای سینمای ما در آینده بر دوش کارگردانان غیرحرفه ای است چراکه به سال ها تجربه در سینما توجه نمی شود. کافی است از فارغ التحصیلان حوزه سینما بپرسید زمانی که برای اولین بار سر صحنه فیلمبرداری می روند تا چه اندازه فیلمسازی را بلد هستند، بی شک اکثر آنها می گویند زمانی که سر صحنه فیلمبرداری میروند تازه دست به کسب تجربه می زنند.
آباد ادامه داد: من نمی گویم همه دستیاران کارگردان می توانند و یا باید فیلم بسازند اما معتقدم اگر دستیار کارگردانی بعد از سال ها تجربه بخواهد فیلم بسازد باید راه برای او باز باشد و در یک مسیر طبیعی فیلم خود را جلوی دوربین ببرد. نباید فراموش کرد اگر دستیار کارگردانی نتواند به خوبی در سینما کار کند، بعد از گذشت چند سال خود به خود از سینما خارج می شود.
این هنرمند بیان کرد: آیا افرادی مانند حمید قربانی، مانفرد اسماعیلی و یا افشین رضایی بعد از سال ها فعالیت در سینما برای اینکه بتوانند اجازه ساخت یک فیلم سینمایی را داشته باشند، باید اول فیلم کوتاه بسازند و بعد صلاحیت آنها برای حضور در سینما به عنوان یک کارگردان مشخص شود؟ باز هم تاکید می کنم قرار نیست هر دستیار فیلمسازی کارگردان شود، اما امتیاز ۱۵ هم امتیاز نامهربانانه است.
وی ادامه داد: مگر ممکن است تجربه سال ها فعالیت در سینما تنها با ساخت چند فیلم کوتاه برای یک جوان به دست آید. نباید فراموش کرد که فرآیند تولید فیلم کوتاه در کشور یک فرآیند آزمون و خطا و تجربه شخصی است و فیلم کوتاه به معنای حرفه ای در کشور تولید نمی شود. البته این را هم باید بگویم که تعداد آثار قابل توجه در سینمای کوتاه کم نیست و بسیاری از آثار توانسته اند در سطح بین المللی خوش درخشند.
آناهید آباد در پایان گفت: نسبت امتیازهایی که برای تایید صلاحیت کارگردانی فیلم اول در نظر گرفته شده است، ناعادلانه است. بهتر است برای نمونه کار ۱۵ امتیاز، دستیاری کارگردان ۱۵ امتیاز و بخشی از امتیازها نیز به کانون کارگردانان داده شود.